Gå til sidens hovedinnhold

Blant verdens beste - ukjent i Norge

Ketil Kronberg var helt i svenske Umeå, men valgte å flytte hjem.

HTML EMBED

LIHALLEN (Nettavisen): I Norge er det svært få som drar kjensel på navnet Ketil Kronberg – hvis ikke man er interessert i innebandy, vel å merke.

30-åringen er nemlig en av verdens beste utøvere i den stadig voksende sporten. Han har lenge vært regnet som Norges beste spiller gjennom tidene, men etter et vellykket utenlandsopphold i Sverige og IBK Dalen, fikk han også internasjonal anerkjennelse.

Da landslagskapteiner og innebandyjournalister rundt omkring i verden skulle kåre verdens beste spillere tidligere i sesongen, kom norske Kronberg på en meget sterk fjerdeplass. Det er den høyeste plasseringen en nordmann har oppnådd.

- Det er klart det var moro, spesielt siden jeg er norsk, forteller Kronberg til Nettavisen.

- Men jeg spilte i den beste ligaen i verden, og var en center som også produserte mange poeng, så jeg tror ikke fjerdeplassen var feil, legger han til.

Hockey på gulv
For lesere som ikke er innebandykjennere, bør det forklares at en center - eller midtløper - betyr spilleren som bekler den sentrale posisjonen i en femmerterningformasjon.

Den formasjonen er normen i sporten som best kan beskrives som ishockey på gulv – noe det engelske navnet – floorball - tilsier (se faktaboks for mer informasjon).

3126781

En center har derfor et stort defensivt ansvar, i tillegg til å være sentral i det offensive spillet. Ketil Kronberg blir beskrevet som en hardtarbeidende tilrettelegger, som kan gjøre ting i stor fart - en playmakertype.

Sverige er innebandyens hjemland, og der blir gode centere satt pris på.

- Men i den neste kåringen havner jeg nok ikke like høyt. Det holder ikke å spille i den norske ligaen, uttaler Kronberg.

Gjenkjent på jobb
Etter fire år i IBK Dalen og den svenske Superligaen, vendte nemlig Ketil Kronberg hjem til moderklubben Gif Fighters, som han også spilte for før han dro til Sverige.

Forskjellen på Norge og Sverige når det kommer til innebandy er enorm. Det finnes nå over 120.000 registrerte innebandyspillere i nabolandet, og målt i antall registrerte utøvere, er innebandy den nest største sporten i Sverige, viser tall fra 2008.

- Alle vet hva innebandy er i Sverige. På kampene våre hadde vi vel 1600 tilskuere i snitt, forteller Kronberg. Til sammenlikning har det mest sette laget i den norske eliteserien, et snitt på 220 tilskuere i årets sesong.

IBK Dalen holder til i Umeå, som er en meget innebandy-interessert by. Kronberg forteller at han opplevde å bli gjenkjent også utenfor banen.

- Spesielt når jeg jobbet hjemme hos folk hendte det at jeg ble kjent igjen, sier han til Nettavisen.

I videoen nedenfor ser du målene fra Dalens cupmøte mot Pixbo i 2008. Kronberg scorer etter 21 sekunder.

- Innebandyens Northug
Selv om Sverige er innebandyens hjemland, er ikke sporten stor nok til at man kan leve av det.

Kronberg måtte jobbe som rørlegger ved siden av innebandyen – noe som kom i tillegg til seks treninger i uka pluss kamper.

Etter fire år hadde Ketil Kronberg fått nok og flyttet tilbake til Groruddalen. Det er en beslutning han ikke angrer på.

- Jeg tenkte meg godt om før jeg dro hjem, men fant ut at jeg har lyst til å drive med andre ting enn bare innebandy også. I tillegg hadde jeg familie og kompiser i Norge som jeg savnet, forteller Kronberg, som også legger til at han ikke har planer om å reise tilbake til Sverige.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Ketil Kronberg er ikke bare spiller, men også trener for Gif Fighters sammen med sin bror Kristoffer Kronberg. Kaptein på laget - Hans Roar Wilhelmsen - lovpriser den hjemvendte sønn.

- Han er helt rå. Han er verdens fjerde beste spiller, og det hever jo oss betraktelig både på trening og i kamp, uttaler kapteinen.

- Langrenn har Northug og innebandyen har Kronberg. Han er så god, er beskrivelsen Wilhelmsen gir.

Kan oppnå målet
Med Ketil Kronberg på laget har Gif Fighters hatt en god sesong. Laget havnet på tredjeplass i serien, og i sluttspillet er laget ubeseiret.

De er dermed klare for NM-finale mot Fjerdingby – godt hjulpet av stjernen Kronberg, som har plukket flest poeng av samtlige i sluttspillet. Sju mål og 13 målgivende på seks kamper har det blitt på centeren.

- Vi skal være bedre enn Fjerdingby, men det er mange ting som spiller inn når det skal avgjøres over en kamp, sier Kronberg om finalemotstanderen, som kom på sjuendeplass i årets serie.

Han forteller at NM-gull med moderklubben var et klart mål da han flyttet tilbake til Norge. Ifølge kaptein Hans Roar Wilhelmsen vil målet bli nådd.

- Det blir seier. Men vi må konsentrere oss om vårt eget spill og heve tempoet i kampen, er kapteinens beskjed før søndagens finale.

- Finalen skal vi bare vinne. Det er det eneste jeg tenker på, sier Kronberg.

Vel vitende om at han er en kamp unna målet om NM-gull med moderklubben.

PS: NM-finalen mellom Gif Fighters og Fjerdingby spilles i Rykkinhallen søndag 10. april kl 15. Kampen kan ikke ses på tv, men kan streames direkte her.

I kvinnefinalen møtes Grei/Målløs og Holmlia. Den har kampstart kl 12.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken