RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alf Ove Hansen/SCANPIX

Blåser i reaksjonene

Sist oppdatert:
Svein-Erik Edvartsen fortsetter korstoget mot trøyeholderne.

28-åringen kom igjen i fokus etter oppgjøret mellom Viking og Aalesund. Først blåste han straffespark til vertene etter duellen mellom Amund Skiri og Allan Gaarde.

Så overså han Andrus Velickas hands i eget felt.

- Jeg ser at nummer 2 (Skiri) på AaFK holder. Jeg er 100 prosent trygg på at han holder. Handsen på Viking-spilleren ser jeg ikke, så da må jeg vurdere hvorfor jeg ikke ser den. Men det var hands og et klart straffespark, sier Svein-Erik Edvartsen til Nettavisen etter å ha sett TV-bildene fra situasjonen.

Droppet pressen
Dette er faktisk den første uttalelsen dommeren gir etter oppgjøret på Viking stadion. Søndag marsjerte han rett forbi pressekorpset med munnen lukket.

- Det kan ikke være sånn at vi skal stå hver søndag og forsvare oss foran 100 personer mens vi ser TV-bildene.

- Der og da tenkte jeg at fire millioner mennesker så at det burde vært straffespark, og da trenger ikke jeg å si det. Hadde jeg sett handsen selv, hadde jeg blåst. Men det gjorde jeg ikke, forklarer han.

Edvartsen har havnet i fokus i to serierunder på rad. I forrige runde dømte han straffespark da Dan Thomassen holdt Miika Koppinen.

Selv om TV-bildene ikke viste forseelsen, ble det kjapt klart at dommeren hadde sett rett - etter at den rekke fotografer publiserte bildene av duellen.

Straffer holding
Men også andre dommere har kastet seg inn i kampen mot holding. Jonny Ditlefsen dømte straffe på overtid i kampen mellom Lyn og Ham-Kam søndag, mens Brage Sandmoen agerte kjapt da Per Ciljan Skjelbred ble holdt i feltet mot Fredrikstad.

Dommersjef Rune Pedersen stort sett godt fornøyd med dommernes innledning på sesongen.

- Noen situasjoner er løst veldig godt, for eksempel straffesparket Per Ciljan Skjelbred fikk på lørdag. Men det var også flere episoder i kampen mellom RBK og Lyn vi ikke var fornøyde med. Når det ikke blir blåst mot Vadim Demidov (mot Tommy Berntsen) der, mens andre situasjoner blir tatt - så kan det oppfattes som inkonsekvent, mener Pedersen.

Prioritet hos NFF
Før sesongen ble det i retningslinjene fra NFF (Norges fotballforbund) presisert at det skulle slås hardt ned på holding i trøya:

«Spillerne må være oppmerksomme på at holding innenfor straffesparkfeltet vil medføre straffespark, uansett om det er målsjanse eller ikke. Man ønsker ikke en utvikling som legitimerer holding innenfor 16,5 meters feltet, heter det.»

- Hvis vi ønsker å få bukt med holding, da må vi dømme på den holdingen vi ser. Da har det ingen ting å si hvor lenge eller hvor hardt man holder i trøya, sier Pedersen.

- Fortsetter å blåse
Dommer Edvartsen lover å håndheve dette nådeløst.

- Jeg blåser på det jeg ser og det kommer jeg alltid til å gjøre. Så får heller TV-kameraene følge meg til bilen etter hvert oppgjør, sier han og sikter til oppstyret etter kampen i Stavanger.

- Skjønner du at spillerne reagerer med frustrasjon mot dommernes tøffe linje?

- Det er ikke lov til å holde, så jeg kan ikke skjønne at det skal være så frustrerende. I tillegg mener mange at vi dommerne skal dømme etter en lik linje, men hvordan skal vi få til det? Dette avhenger av vinkel, avstand og posisjon. For å kunne dømme må vi kunne se situasjonene, fastholder han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frustrerte spillere
Amund Skiri er blant spillerne som er frustrert over dømmingen i eliteserien. Etter å ha pådratt seg straffe i duell mot Allan Gaarde, uttalte han:

- Det er håpløst når det dømmes så forskjellig fra kamp til kamp, og fra duell til duell.

Miika Koppinen har også vært involvert i omdiskuterte situasjoner. Han var offeret da Tromsø fikk tildelt straffe mot Vålerenga i serierunde nummer to.

- I dommernes retningslinjer står det at holding skal slås hardt ned på. Betyr fokuset noe for din egen spillestil?

- Det er klart at jeg tenker på det, for eksempel når motstanderen har corner. Det er ikke sånn at jeg går ut på banen og bestemmer meg for å holde spillerne i trøya. Noen ganger skjer det, og da kan det være like mye et resultat av gamle uvaner.

- Kutt ut!
Edvartsen har ikke dårlig samvittighet for sine avgjørelser denne sesongen. Oppfordringen til spillerne er relativt enkel.

- Kutt ut! Slutt med holdinga.

Hamar-dommeren er for øvrig den eneste som har vært i aksjon i samtlige serierunder hittil. Neste helg har han imidlertid fått fri fra dommergjerningen.

- Vanligvis dømmer man annenhver runde, så det hadde vært veldig spesielt om jeg skulle i aksjon fire ganger på rappen. Men til helga skal jeg kose meg med kjæresten min, sier han.

PS! Disse dømmer neste runde: Stabæk-Brann (Espen Berntsen), LSK-Molde (Kjell Alseth), Godset-Lyn (Tom Harald Hagen), Tromsø-Viking (Tom Henning Øvrebø), Vålerenga-RBK (Svein Oddvar Moen), AaFK-HamKam (Ken Henry Johnsen).

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere