RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble dette OL-gullet kjøpt?

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
- Nei, nei, nei, sier mannen som ble utmanøvrert av Alexandre Vinokourov.

Mens «Mr. Kasakhstan» etter hvert har pådratt seg et godt frynsete rykte, er det ikke mange som har noe vondt å si om Rigoberto Urán.

Men da Alexandre Vinokourov sto mellom ham og et mulig OL-gull, var det mange som reagerte på 25-åringens opptreden.

Urán støtet seg vekk fra gruppa til Alexander Kristoff mot slutten av fellesstarten. Han kom til mål sammen med mannen som var i ferd med å avslutte sin mangeårige sykkelkarriere.

Kikket seg over skuldra
I stedet for å by 39-åringen opp til kamp i avslutningen, tittet Urán i stedet over sin venstre skulder – og «lot» Vinokourov avslutte karrieren med stil.

- Dette er typisk Urán. Han kan være litt ukonsentrert i de situasjonene, fortalte Kurt Asle Arvesen seerne fra NRK-studioet.

Men var det hele arrangert? Hadde han solgt gullet i løpet av de siste kilometerne av landeveisrittet?

- Nei, nei, nei, svarer Urán og rister angivelig på hodet under et intervju med Velo News.

- Hva skulle jeg gjøre? Selge mitt eget land? Da vi ankom finalen var det åpenbart for alle at Vinokourov var mye sterkere enn meg.

- Bedre med en fugl i hånda
Kolombianeren forklarer at han tittet seg tilbake for å se hvor stor avstanden var til forfølgerne.

- Gruppa bak var ganske nære, seks-sju sekunder, kanskje. Jeg ønsket å forsikre meg om medaljen og ville være sikker på at vi kom til å klare det. Det er bedre å ha en fugl i hånda, enn å la de to andre fly av sted, sier han og snakker om plassene på podiet.

Den siste flakset i stedet i Alexander Kristoffs retning, mens Urán tok sølv og gullet havnet i lomma på Vinokourov. Avslutningen fikk det til å storme ganske heftig på Twitter.

Mange var av den formening om at «dette gullet måtte være kjøpt».

Elsket og hatet i Tour de France
Noe av bakgrunnen for den påstanden er selvsagt Vinokourov. Han har tjent seg styrtrik på sykkelkarrieren sin, og er inne på eiersiden i Astana-laget.

Han har som nevnt et frynsete rykte, og det ble ikke bedre da han forlot Tour de France i skam som bloddoper i 2007.

Her skal det også legges til at Vinokourov er en offensiv sykkelrytter. Han utmanøvrerte hovedfeltet fullstendig ved å stikke nær slutten av Champs-Élysées under 2005-versjonen av Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han endte opp med å vinne den avsluttende etappen, i ensom majestet.

Påstand om bestikkelser
Så ja: Argumentet om at Urán er underlegen i spurten, er plausibelt. Sky-rytteren er dessuten en ren klatrer, og ingen spesielt angrepsvillig rytter på flatene.

I OL var det dog riktig å angripe, dersom en spurtsterk type som Kristoff skulle få det servert på oppløpet.

Ryktene om bestikkelser har likevel rammet Vinokourov tidligere. Han ble anklaget av et sveitsisk tidsskrift for å kjøpt seg seieren i Liége-Bastogne-Liége for to år siden.

Les også: Var denne seieren kjøpt og betalt?

Halvannet år senere ble han beskyldt av swissinfo.ch for å ha betalt 100.000 euro til Aleksandr Kolobnev for seieren. Russeren satt sammen i brudd med Astana-rytteren, men viste seg – uvanlig nok – å være et enkelt bytte foran spurten.

Begge nektet i etterkant for beskyldningene, og en etterforskning av saken ble henlagt.

Det hører også med til historien at Vinokourov ble pepet ut på oppløpet i Liége, men det var snarere et «takk for sist» etter dopingaffæren fra 2007.

Urán: - Folk får prate
Ryktene har altså gått lenge, og det forklarer hvorfor Urán også kunne tiltrekke seg den slags oppmerksomhet etter sommerens leker.

- Folk får bare prate. Det er en idrett hvor alle i verden har rett til å komme med sin mening, og folk kan si hva de mener. Jeg visste at det ville bli vanskelig for Vinokourov fordi han er en mye bedre avslutter enn meg, fastholder søramerikaneren.

Urán stiller til start i søndagens fellesstart i Valkenburg, mens Vinokourov gjorde unna sin siste opptreden i Clasica San Sebastian.

Der viste han fram OL-gullet sitt for første og siste gang.

PS! Herr Vinokourov solgte nylig sykkelen han vant OL-gullet på til inntekt for et veldedig formål. Vinnerbudet lå på 250.000 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere