Briten Lewis Hamilton (29) vant søndagens Russland Grand Prix i formel 1 kontrollert. Mercedes-føreren noterte seg for sin niende seier for sesongen.

Hamilton hadde beste startspor ut på den første av de totalt 53 rundene på den nyopprettede formel 1-banen i OL-byen Sotsji. Lagkamerat Nico Rosberg har vært hans største utfordrer denne sesongen, men med dekktrøbbel allerede på første runde var tyskeren hektet av.

Hamilton kjørte store deler av løpet uten å være truet. 29-åringen fra Stevenage kunne strekke armene i været og juble for niende gang denne sesongen. Han har vunnet de fire siste VM-rundene, og er oppe i 31 seirer totalt i karrieren.

- Fantastisk kjørt, Lewis, var responsen over lagets radio.

- Russland har vært fantastisk. Jeg er svært takknemlig for støtten vi har fått her, sa Hamilton fra podiet etter å ha fått seierstrofeet fra Russland-president Vladimir Putin.

Seier for Mercedes

Til tross for den svake starten Rosberg fikk, som innebar dekkbytte allerede etter en runde, klarte tyskeren å kjøre seg opp i toppen. Han endte på 2.-plass foran finske Valtteri Bottas. Det betyr at rekkefølgen på seierspallen ble den samme som den var under kvalifiseringen lørdag.

Det var den niende dobbeltseieren for det suverene Mercedes-laget denne sesongen. Søndagens løp gjorde at de ikke kan bli tatt igjen i lagkonkurransen.

- Gratulerer med seieren i lagkonkurransen. Vi skaper historie! sa Hamilton over lagradioen etter målpassering.

- Nico (Rosberg) kom sterkt tilbake gjennom løpet. Vi er veldig stolte av hva vi har fått til som lag i år. Det er en nydelig dag, la han til fra podet.

17 poeng

I VM-sammendraget bør Hamilton ha god kontroll. Tre VM-runder gjenstår og mye skal gå galt for briten om han ikke skal vinne sin annen VM-tittel i formel 1. 29-åringen har 17 poengs luke til Rosberg, som har 274 poeng. Daniel Ricciardo er treer med 199.

Før sesongen avsluttes med doble poeng i Abu Dhabi (23. november) skal feltet til USA (2. november) og Brasil (9. november).

Før løpet hadde de 21 førerne en marking for å vise sin støtte til kollegaen Jules Bianchi som ligger hardt hodeskadd på et sykehus i Japan. De sto i en ring med armene rundt hverandre. (©NTB)