PLANICA/BEITOSTØLEN (Nettavisen): Lørdag klokken 12 står Flugstad Østberg klar til start på 30-kilometeren i VM.

For henne har det vært en seier å bare komme seg til VM, men oppturen fortsatte da hun ble avgjørende for Norge på kvinnenes stafett torsdag.

Etter løpet trekker hun frem hennes nærmeste som de viktigste støttespillerne og ikke minst hennes gode venninne Therese Johaug.

– Therese har vært en av de som har betydd mest for meg. Hun skal ha en veldig stor ære for at jeg står her nå. Hun har hatt troen på meg hele veien når jeg ikke har hatt troen selv. Hun har pushet meg og støttet meg. Hun har vært dønn ærlig med meg når det kommer til både trening og andre ting. Therese skal ha en veldig stor takk, sier Østberg til Nettavisen.

Flugstad Østberg har de siste sesongene fått startnekt ved flere anledninger etter å ha slitt med energibalansen knyttet til trening og ernæring.

Ignorert av Johaug

Johaug var på sin side også gjennom en vanskelig periode i løpet av sin karriere da hun ble utestengt for doping.

Her var Flugstad Østberg en viktig støttespiller for Johaug, men i Johaugs biografi «Hele historien» kommer det frem at Johaug holdt dopingsaken skjult for Østberg de første dagene.

Det resulterte i et absurd møte på en treningsøkt i Sørkedalen i Oslo høsten 2016.

I kapittelet «Verdens verste menneske» forteller Johaug om hvor vanskelig det var å holde den vonde hemmeligheten skjult da hun og broren Karstein passerte Østberg på rulleski.

«Sjøl om det nå var fire av mine nærmeste som visste, hang hemmeligheten fortsatt tungt bak på ryggen, og den ble enda tyngre da vi senere på dagen var på rulleskitur i Sørkedalen og så at Ingvild kom imot oss», skriver Johaug.

«Nå drassa jeg rundt på verdens største hemmelighet, og om noen få sekunder ville Ingvild stoppe for å slå av en prat, som vi alltid gjorde hvis vi møttes tilfeldig på ei rolig treningsøkt. 'Vi kan ikke stoppe nå', sa Karstein så lavt at bare jeg skulle høre det. 'Hvis du begynner å snakke med Ingvild, kommer du til å knekke sammen. Da kommer du til å fortelle alt. Vi må bare fortsette å gå', advarte han. Jeg hadde ennå ikke rukket å sortere fornuft og følelser da vi var helt oppe ved Ingvild. Karstein sa et raskt 'hei' og fortsatte uten å senke farten. Med en stor, vond klump i magen gjorde jeg det samme. Jeg vek unna blikket hennes, kunne ikke se henne i øynene».

Johaug forklarer hun hun kjente blikket til Østberg i nakken.

«Ingvild snudde seg og så rart etter oss, jeg kjente det i nakken. Jeg følte meg som verdens verste menneske. Jeg kunne ikke si noe der og da, og jeg ville i hvert fall ikke ljuge, så på én måte hadde Karstein rett – jeg hadde ikke noe valg. Men å ignorere ei bestevenninne på den måten, fikk meg til å føle meg pill råtten», skriver Johaug.


Husker hendelsen godt

Noen dager senere ble Østberg informert om dopingsaken og ble en viktig støtte for Johaug.

Til Nettavisen forteller Flugstad Østberg at hun husker den aktuelle hendelsen godt.

– Det var en så merkelig situasjon. Man kan kanskje en sjelden gang møtes uten at man stopper, men det er sjeldent. Det var bare noe veldig rart. Det var bare sånn «dette var pussig». Jeg husker at jeg ble stående og tenkte «der gikk de». Det var litt rar stemning. Jeg følte at jeg måtte tenke om jeg hadde gjort noe galt eller om det var en melding jeg ikke hadde svart på. Jeg følte at det var noe, sier Flugstad Østberg.

I ettertid forstår hun godt at Johaug gjorde som hun gjorde.

– Hadde jeg vært med henne, så hadde hun sikkert ikke klart å ikke si noe. Det var sikkert en grunn til at vi ikke var med hverandre på den måten de dagene der.

– Hun har følelsene utenpå så jeg klarer å lese henne ganske bra. Det var sånn det måtte bli. Det var ikke så mange som kunne eller skulle vite det i de dagene der, sier Østberg.

Hun forklarer at de har snakket sammen om hendelsen i ettertid.

Østberg har fortsatt vondt av hele saken venninnen måtte gjennom.

– Det skulle ikke ha skjedd. Hun fortjente ikke å få den.

Sammen har de imidlertid hjulpet hverandre å komme tilbake. Therese Johaug ble VM-dronning på første forsøk etter å ha sonet ferdig dopingdommen.

Nå håper Flugstad Østberg å kunne sparke godt fra seg når hun skal kjempe mot verdens beste på 30-kilometeren i Planica lørdag.

Da med venninnen Therese Johaug på plass som ekspert for NRK.