Blir Euskaltel som Sky og GreenEdge?

ENTUSIASTISKE: Den baskiske fansen gjør alt de kan for å støtte det lokale laget Euskaltel.

ENTUSIASTISKE: Den baskiske fansen gjør alt de kan for å støtte det lokale laget Euskaltel. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

- Stammen forblir baskisk, men det kan åpnes for spanjoler og utlendinger, sier Euskaltel-ekspert.

19.01.12 11:59

Siden 1994 har Euskaltel-Euskadi vært et helbaskisk sykkellag. Regelen har vært enkel, for å komme på laget må du være basker eller har fått din sykkeloppdragelse i Baskerland.

Men nå kan det være slutt.

Ifølge Cyclingnews spekuleres det i spansk media at laget kommer til å gjennomgå en skikkelig overhalling før 2013-sesongen.

Laget, som til nå har vært drevet av et ikke-profittselskap, vil bli overtatt av et selskap linket til hovedsponsoren Euskaltel. Dette vil gi laget en mer moderne organisasjon, mer lik andre World Tour-lag.

Budsjettet ryktes å bli ni millioner euro i fire år, markant mer enn hva laget har å rutte med i år.

Euskaltel har i alle år sjarmert sykkelpublikumet over hele verden. De sykler i lett gjenkjennelige oransje drakter og er alltid offensive.

Usikker Euskaltel-ekspert
Journaliststudent Magnus Aarre følger Euskaltelt svært tett gjennom sin egen blogg. I flere år har han skrevet utallige innlegg, på engelsk, om laget i hans hjerte.

Aarre er usikker på hva som kan komme til å skje med laget i fremtiden.

- Dersom laget gir opp sin helbaskiske profil vil det være svært uheldig. Da vil sykkelfeltets mest unike lag miste sitt særpreg – og kanskje mange av tilhengerne. For baskisk sykkelsport, som allerede sliter med rekruteringa, vil det også være et slag for baugen, sier Magnus Aarre til procycling.no.

Akkurat hvordan fremtiden vil se ut, er det ingen som vet. Men Aarre lanserer en modell som har blitt vanlig de siste årene.

- Jeg ser ikke bort ifra at Euskaltel kan komme til å få en modell slik som Sky og GreenEdge har. Et lag der stammen er baskisk, men der det også er rom for spanjoler og utlendinger.

Galdeano med comeback som sjef?
Fra 2006 til 2011 styrte den tidligere stjernesyklisten Igor Gonzales de Galdeano Euskaltel-skuta. Per dags dato er han ikke involvert i laget, men ryktene sier at han er på vei tilbake med den nye modellen.

Det er svært godt nytt, ifølge Aarre:

- Å få han tilbake er svært vesentlig. Laget har forbedret seg betraktelig siden hans inntog i 2006. Han har andre perspektiver enn den noe utdaterte Miguel Madariaga, som styrer nå.

De Galdeano sies også å ha et meget godt forhold til lagets største stjerner, og da spesielt Samuel Sanchez.

- Lagets største profiler, spesielt Samuel Sanchez, har et veldig nært forhold til Galdeano. Derfor er det ikke utenkelig at det kan bli lettere å holde på lagets største profiler, og tiltrekke seg nye, med han ved roret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Jaime Reina

Fare for nedleggelse?
Det kan virke som endringene som er antydet er et nødvendig onde for at laget skal overleve, men ingenting er bestemt.

- Det er ikke utenkelig at dette er nødvendig, men samtidig er det vanskelig å spekulere i nå. Telefonselskapet Euskaltel vil, mest sannsynlig, ta over driften fra og med 2013. Da vil de sette premissene i stedet for Fundación Euskadi (ikke-profittselskapet som ble opprettet da laget startet opp). Spansk media hevder at de vil ha en mer internasjonal profil, og dersom de vil det, får de det som de vil. En endelig beslutning vil sannsynligvis ikke bli tatt før i mai, avslutter Aarre til procycling.no.

PS: Euskaltel har mistet flere baskiske profiler de siste par årene. Blant disse er Koldo Fernandez (Garmin), Markel Irizar (RadioShack), Jonathan Castroviejo (Movistar) og Beñat Intxausti (Movistar).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.