*Nettavisen* Sport.

Blir han større enn Dæhlie?

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

KOMMENTAR: Ingenting virker lenger umulig for Petter Northug.

30.11.09 12:57

Det er mange kriterier som kan legges til grunn når man skal rangere skiløpere i forhold til hverandre. Antall NM-gull, antall VM-gull, antall enkeltseirer i verdenscupen, antall sammenlagtseirer i verdenscupen eller graden av allsidighet.

Internasjonalt er det imidlertid ett målekriterium som gjelder, nær sagt uansett idrett, og det er antall OL-gull.

Derfor er ikke Bjørn Dæhlie bare tidenes norske langrennskonge, men også en av tidenes største vinteridrettsutøvere uansett gren og nasjon.

Åtte gull i Vinter-OL er Dæhlie alene om.

Det er der lista ligger for Petter Northug nå.

Komplett
At Northug ville bli Thomas Alsgaards etterfølger i den norske skikongerekka, syntes klart da han tok tre VM-gull i Liberec i februar.

Det bittelille forbeholdet lå i hans manglende evner i renn med intervallstart. Søndag ble det lille forbeholdet feid til side i Kuusamo.

Når Northug vinner en klassisk 15-kilometer med intervallstart, og det to og en halv måned før mesterskapsformen skal være på plass, er han faktisk en vinnerkandidat i absolutt alle renn han stiller opp i.

Han er komplett.

Selv Axel Teichmann, som har beskyldt Northug for å være en usportslig snylter som lar konkurrentene gjøre jobben, måtte smile da han gratulerte Northug etter søndagens meget overraskende seier i Kuusamo.

Tyskeren trodde vel knapt det han så.

Tidligere kommentarer:
Rockestjerne og cowboy
Derfor blir Petter Northug konge
Er du et kongsemne, Petter?

Dæhlies fortrinn
Så var det dette med OL. Den totale gullfangsten der før Northug en gang i framtiden legger skiene på hylla, ville avgjøre hans rangering i historiebøkene.

Kan han virkelig klare åtte OL-gull – eller mer?

Det er i hvert fall ingen tvil om at Dæhlie hadde minst to fortrinn sammenlignet med Northug.

Det mest åpenbare er at Dæhlie fikk to OL på tre sesonger i sin aller beste periode som skiløper, det ene til og med på hjemmebane. Lillehammer-OL i 1994 var et «ekstra-OL», som en konsekvens av IOC-vedtaket om ikke å arrangere sommer- og vinterleker i samme år.

Dæhlie vant sine åtte gull på tre OL i løpet av sju sesonger. Northug må eventuelt bruke ni sesonger på tre OL.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foran OL i 1992 hadde dessuten Norge som eneste nasjon oppdaget betydningen av steinsliping av skiene. De norske løperne, med Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang i spissen, hadde rett og slett et utstyrsmessig kjempefortrinn sammenlignet med konkurrentene i Albertville. Det ble da også fem gull av like mange mulige på de norske herreløperne, hvorav tre til Bjørn Dæhlie.

I den grad Northug har et fortrinn, er det at øvelsesprogrammet i OL nå er utvidet én øvelse siden Dæhlie la opp. Til gjengjeld er programmet blitt enda mer differensiert og langrennssporten mer spesialisert etter at sprint ble innført som gren.

8-0 – enn så lenge
Trolig får Northug uansett ikke gå alle seks distansene i Vancouver, fordi landslagsledelsen mener det vil være å gape over for mye.

Og bare så det er nevnt – det er ingen automatikk i at Northug vinner så mye som en enste gullmedalje, verken i Vancouver eller i senere OL.

Enn så lenge står Bjørn Dæhlie med åtte OL-gull og Petter Northug med null. Det er et faktum, og da blir det i beste fall hypotetisk å spekulere i hva Northug kunne ha oppnådd om han ikke var blitt vraket til Torino-OL i 2006 (der han åpenbart burde ha fått en sjanse, all den tid han faktisk var Norges beste langrennsløper da lekene gikk av stabelen).

Men umulig er det definitivt ikke at Petter Northug kan bli den aller største.

For den gutten eksisterer nemlig ingen begrensninger.

PS.Allerede i Vancouver kan Bjørn Dæhlie bli detronisert som tidenes vinterolympier. Ikke av Petter Northug, men av Ole Einar Bjørndalen. Bjørndalen har fem gull. Fire av dem vant han sist det var OL i Nord-Amerika.

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.