Gå til sidens hovedinnhold

Blir han verdens mektigste fotballeder?

Den nye presidenten i det internasjonale fotballforbundet kan komme fra Qatar.

Fredag ble det nemlig helt klart at Mohammed Bin Hammam kommer til å utfordre Sepp Blatter før presidentvalget i FIFA 1. juni.

Bin Hammam er en 61 år gammel mangemillionær fra Qatar som har ledet det asiatiske fotballforbundet siden 2002. I januar ble han gjenvalgt i stillingen for fjerde - og siste mulige - gang. Han har også vært medlem av FIFAs ledelsekomité siden 1996.

Han var ikke var direkte involvert i Qatars VM-søknad, som endte med at de skal arrangere fotball-VM i 2022, men gjorde selvsagt sitt for at søknaden skulle vinne frem.

Så spørs det om han vinner frem mot selveste Sepp Blatter.

75 år gamle Blatter har vært FIFA-president siden 1998, og er fortsatt den klare favoritten. Bin Hammam kan kun kalles en outsider. Han har heller ikke støtte fra alle asiatiske land, som han nå har ledet i det asiatiske fotballforbundet, skriver Reuters.

Det spesielle er at Bin Hammam var viktig for at nettopp Blatter ble valgt både i 1998 og 2002. Han har imidlertid mer og mer kritisk til Blatter de siste årene, og har i det siste uttalt at FIFA trenger en ny leder og en ny kurs.

Kritikere, som har vurdert FIFA fra utsiden, er imidlertid skeptiske til om Bin Hammam kan gi fotballen en ny kurs. Han har jo allerede vært i FIFAs lederkomité i 15 år - uten at han der har bidratt til spesielt store reformer.

Blatter er ifølge Reuters den store favoritten, og det vil være en gedigen overraskelse om 61-åringen fra Qatar skulle vinne i valget 1. juni.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken