*Nettavisen* Sport.

BLNO-boblen sprakk

Foto: (Foto: Scanpix)

BLNO hadde som mål å bli blant landets største hallidretter. Men de siste årene har økonomisk krise, publikumsnedgang og sponsorsvikt preget basketligaen.

Ved starten i 2000 ble BLNO presentert som den nye, store publikumssporten. Publikum strømmet til tribunene, basket var nesten daglig på riksdekkende TV og interessen for sporten øket drastisk.

Men BLNO-boblen sprakk. De siste to årene har basket levd et liv i skyggen av fotball, håndball, ishockey og de ulike vinteridrettene.

- Årsaken er ganske kompleks. Da vi startet i 2000, var det bygget opp en stor boble som var klar til å ta av. Vi fikk blant annet en enorm oppdrift på internett, den såkalte dot.com-bølgen. Klubbene hadde bra økonomi, og BLNO hadde sitt eget ukentlige magasin på TV 2, forteller BLNO-ansvarlig Terje Melhus i Norges Basketballforbund (NBBF) til TV 2 Nettavisen.

Boblen sprakk
Oppturen varte bare i to år. I BLNOs tredje sesong kom nedturen.

- Luften gikk helt ut av ballongen. Klubbene og ligaen lå på et høyt kostnadsnivå, som gjorde at de ble hengende etter økonomisk. Fokus ble plutselig annerledes. Istedenfor den langsiktige tankegangen, måtte klubbene skifte til kortsiktige mål for å tjene penger, sukker Melhus.

Han fortsetter:

- Fra å være ny i det store bildet, hadde ikke klubbene energien til å tenke langsiktig for å promotere sporten og tjene penger på den. 100.000 eller 200.000 kroner i tap er ikke mye for en fotballklubb. Men for en basket-klubb med millionbudsjett merkes dette stort.

Melhus innrømmer at tingene er helt annerledes for basket-klubbene enn for eksempel fotballklubbene i eliteserien.

- Går en fotballklubb med 20 millioner kroner i underskuddd, kommer det alltid noen og tar seg av regningen. Det er ikke tilfellet i BLNO, mener han.

Massiv publikumssvikt
Men det var ikke bare økonomien som krasjet i BLNO det tredje året. Plutselig sviktet publikum totalt, og de ulike klubbene gikk glipp av verdifulle billettinntekter.

- Det tredje året mistet vi én av tre tilskuere på de ulike arenaene. TV 2 kjørte basketmagasinet BB2, men la det plutselig ned. Vi gikk fra å være mye på TV, til å være de du ser på TV etter midnatt, konstaterer den BLNO-ansvarlige.

- Hva kan dere gjøre sentralt for å øke tilskuertallene?

- Markedsføringen er først og fremst en lokal oppgave. Fra sentralt hold kan vi kun promotere sporten gjennom dekning i riksmedia, svarer Melhus, og fortsetter:

- I eliteserien i fotball går tilskuertallene bare oppover og oppover. Og NFF tar æren for det. Det synes jeg egentlig er litt merkelig. Fra sentralt hold er det kun marginale ting som skal gjøres. Klubbene skal ha risen og rosen for økningen i publikumstallene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gir utlendingene skylden
- Har alle utlendingene de siste årene hatt betydning for de sviktende tilskuertallene?

- Selvfølgelig har de sin del av skylden. Men klubbene må tenke over en svært aktuell problemstilling: Skal de ta den korte veien ut og betale seg til suksess, eller utvikle egne spillere og kanskje vente på resultatene, svarer han spørrende.

Han legger til at det også har en del å si at to av Norges største byer ikke er representert i den øverste ligaen.

- I Trondheim kan de kanskje få et lag i ligaen om ikke så altfor lenge. De søkte for tre år siden, men trakk seg. Stavanger har nok en del å gå på før de har et lag som kan være aktuelle for BLNO, sier Melhus.

Fire krav
Melhus nevner følgende fire krav som må være oppfylt dersom et lag kan søke om deltakelse i BLNO:

¿ Klubben må ligge blant de fire beste i 1. divisjon
¿ Klubben må ha orden på økonomien
¿ Klubben må ha en god ungdomssatsing
¿ Klubben må ha en arena som er god for TV og publikum

- Men det er det siste kravet som er vanskeligst å oppfylle. I forhold til de arenaene som finnes, må vi ofte godta den arenaen som er i området rundt klubben. Arenaene i dette landet er elendige. Den nye hallen i Asker for eksempel. Den er ny og svær, men ikke lagt til rette for publikum, mener Melhus.

- TV 2s feil
Den tidligere landslagssjefen for Norge og tidligere Bærums verk-treneren Pål Berg mener TV 2 og utlendingene er hovedårsaken til at BLNO-boblen sprakk.

- Personlig mener jeg det finnes for få lokale størrelser i ligaen. I mange sesonger har det vært fokus på for mange utlendinger, men de var ikke i klubbene lenge. Publikum fikk ikke noen forhold til dem. Dessuten sviktet både publikum og sponsorer da TV 2 trakk seg ut fra BLNO-samarbeidet, sier han til TV 2 Nettavisen.

Og kommer med følgende oppfordring til de norske toppklubbene:

- Sats på norske spillere!

Berg peker også på at Norge aldri markerte seg internasjonalt på basket-kartet.

- Folk blir mer interessert for en sport når Norge gjør det bra i et sluttspill. Basket er fryktelig stort internasjonalt, men i Norge har vi aldri klart å markere oss. Dessuten er det et stort minus at vi ikke er representert i BLNO i store byer som Stavanger og Trondheim, mener den tidligere landslagssjefen.

Positive til fremtiden
Men både BLNO-leder Terje Melhus og Pål Berg er optimister foran kommende sesong. Førstkommende søndag er det serieåpning. Asker Aliens møter Kongsberg i Vollen idrettshall.

- TV 2 Zebra skal i første omgang sende 23 kamper. Vi skal mer på TV enn på lang tid tidligere. Dessuten merker vi en liten økning i sponsorinntektene. Markedet er i ferd med bedre seg, sier Melhus.

Berg er enig.

- Folk kommer til å få se mye mer ryddige arrangement denne sesongen. Og økonomien ser ut til å bli bedre i de forskjellige klubbene. At kampene går på TV 2 Zebra, er vel og bra. Men dette er jo en kanal som ikke alle får inn, påpeker han.

Han regner med at Asker igjen blir et av de mest suverene lagene.

- Jeg holder Asker som favoritt. Ulriken og Tromsø som outsidere. Kristiansand er nok klubben vi kan vente oss minst av. Men en trøst for dem, er jo at de ikke kan rykke ned, ler Berg.

Slik spilles de første kampene i årets BLNO-sesong:

25.09.2005 kl. 1800
Vollen idrettshall
Asker Aliens - Kongsberg Penguins

29.09.2005 kl. 1830
Njårdhallen
Njård Giants - Ulriken Eagles

30.09.2005 kl. 1830
Harstadhallen
Harstad Vikings - Frøya Ambassadors

02.10.2005 kl. 1700
Vågsbygdhallen
Kristiansand Pirates - Asker Aliens

02.10.2005 kl. 1500
Tromsøhallen
Tromsø Storm - Frøya Ambassadors

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag