I forkant av starten på årets Giro d’Italia presenterte procycling.no et knippe med favoritter som fikk karakterer på ulike egenskaper som skal til for å vinne rittet sammenlagt.

Vi kikket også litt på noen outsidere. Dette er ryttere som etter de tre første etappene av rittet, kanskje står bedre skodd enn noen av de største forhåndsfavorittene.

Vi har delt rytterne inn i tre kategorier, og i hver kategori er det først fokus på våre fem største favoritter.

Les mer: Sky slikker sårene

Ryttere som har styrket sin posisjon:
I henhold til våre fem største favoritter er det to stykker som har kommet seg smertefritt igjennom de tre første etappene. Det er Alexandre Vinokourov (Astana) og Ivan Basso (Liquigas). Førstnevnte har attpåtil skaffet seg den rosa ledertrøya.

Disse to må nå finne seg i å leve med de største forventningene fram mot fjellene, så fremt de kommer seg helskinnet igjennom onsdagens lagtempoetappe.

Av de litt mer perifere outsiderene er det flere som har kommet seg meget bra igjennom etappene i Nederland. Spesielt Ivan Bassos løytnant, Vicenzo Nibali, har vist solide takter. For Liquigas som lag er det en stor fordel å ha to stykker der oppe, slik at de har flere kort å spille på.

Team Milrams kaptein, Linus Gerdemann, har også imponert i innledningen. Tyskeren ligger nå på åttendeplass i sammendraget, og Milram har et relativt kjøresterkt lag på plass i Italia. Dette betyr at Gerdemann bør ha et fint utgangspunkt også etter onsdagens lagtempo.

Italienerene Michele Scarponi (Androni Giocattoli) og Stefano Garzelli (Aqcua & Sapone) er også med helt der framme. Det samme gjelder russeren Vladimir Karpets i Team Katusja.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se bilder: Giroen i all sin prakt

Ryttere som har gjort det vanskelig for seg selv:
I denne kategorien finner vi to av rytterne som har hatt den rosa trøya hittil i rittet. Både britiske Bradley Wiggins (Team Sky) og australske Cadel Evans (BMC). I tillegg har vi vinneren av to fjelletapper i fjor, Cervélos kaptein Carlos Sastre.

Wiggins har selv vært involvert i velt, mens Sastre og Evans har blitt hindret av velt. Evans sitt lag, BMC, har også demonstrert for oss hvor svake de faktisk er. Det ser ikke bra ut for Evans med tanke på lagtempoen og den videre støtten i rittet.

I denne gruppen finner vi også 2004-vinner Damiano Cunego som ligger litt mer enn to minutter bak i sammendraget. Cunego er ikke lenger like giftig som han var i sammendraget av de store treukers-rittene, men i kraft av seieren hans i 2004 kan han ikke ignoreres.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se bilder: Knall og fall i Giro d'Italia

Ryttere som har gjort det håpløst for seg selv:
Av procycling.nos største favoritter finnes det ingen tvil om at det er den lille fjellgeita Domenico Pozzovivo (Colnago) som har gjort det vanskeligst for seg selv. Ulykken for Pozzovivo startet allerede på den innledende tempoetappen, med en velt i en sving. Dagen etter, på den andre etappen, havnet han i den andre gruppen, etter velten som involverte Filippo Pozzato. På mandagens etappe var niendemann fra 2008-utgaven sjanseløs, og kom inn nesten åtte minutter bak etappevinner Wouter Weylandt (Quick Step).

Den svenske Eurosport-kommentatoren Roberto Vacchi hadde god tro på at colombianske Rigoberto Uran var klar for å ta steget i årets Giro. Det er godt mulig Uran vil være med å kjempe om gode plasseringer i fjellene, men med over åtte minutter i sekken allerede, blir det svært vanskelig å komme inn i topp ti-sjiktet.

For to år siden, i 2008, tok den temposterke Marzio Bruseghin endelig en pallplass i Giro d’Italia. I fjor gikk det tyngre, og nå som nybakt Caisse d'Epargne-rytter ser det ikke veldig mye lysere ut. Mannen som har vunnet to etapper i Giroen ligger nesten ti minutter bak Vinokourov.

Omega Pharmas Daniel Moreno er også helt ute av det, sammen med Aqcua & Sapones Francesco Masciarelli, som ble nummer to i kampen om den hvite ungdomstrøya i 2009-utgaven.

Cofidis manager Eric Boyer uttalte at de kom til Giroen med en David Moncoutie som skulle kjempe om klatretrøya og en plass i sammendraget rundt nummer 10. Med 16 minutter i sekken, ser det ut til at franskmannen har skaffet seg et fint utgangspunkt for å angripe «Maglia Verde», som den grønne klatretrøya heter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sammendraget:
Helt tilslutt presenterer procycling.no en liste over sammendraget som inneholder ryttere som har en tiendeplass eller bedre i en «Grand Tour», eller som på en eller annen måte har bemerket seg slik at han fortjener å havne på en slik liste, for eksempel i kraft av å være løytnant for sin kaptein.

Rytterens reelle sammenlagtplassering står i parantes.

1 (1) Alexandre Vinokourov (Astana) 10:07:18
2 (4) Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) +5
3 (8) Linus Gerdemann (Team Milram) +12
4 (9) Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) +15
5 (11) Michele Scarponi (Ita) Androni Giocattoli +16
6 (12) Vladimir Karpets (Team Katusja) +17
7 (14) Ivan Basso (Liquigas-Doimo) +18
8 (19) Paolo Tiralongo (Astana) +26
9 (24) Cadel Evans (BMC Racing Team) +43
10 (38) David Arroyo Duran (Caisse d'Epargne) +1.27
11 (41) Xavier Tondo Volpini (Cervelo Test Team) +1.36
12 (43) Carlos Sastre Candil (Cervelo Test Team) +1.40
13 (50) Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) +2.07
14 (55) Bradley Wiggins (Sky Professional Cycling Team) +4.28
15 (57) Dario David Cioni (Sky Professional Cycling Team) +4.41
16 (60) Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli) +5.00
17 (97) Daniel Moreno Fernandez (Omega Pharma-Lotto) +8.56
18 (106) Daniel Martin (Garmin – Transitions) +9.07
19 (129) Francesco Masciarelli (Acqua & Sapone) +9.20
20 (135) Gilberto Simoni (Lampre-Farnese Vini) +9.24
21 (145) Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF Inox) +9.30
22 (152) Marzio Bruseghin (Caisse d'Epargne) +9.41
23 (155) Evgeni Petrov (Team Katusja) +9.43
24 (160) Jose Rodolfo Serpa Perez (Androni Giocattoli) +9.49
25 (189) Rigoberto Uran Uran (Caisse d'Epargne) +16.02
26 (190) David Moncoutie (Cofidis, le Credit en Ligne) +16.09

Har vi glemt noen? Ikke nøl med å gi oss ris, eller ros, i kommentarfeltet under!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Blir med på vår Giro d'Italia-konkurranse og vinn en tur til Tour de France!

2015-0