Gå til sidens hovedinnhold

Blodig alvor

Brannstiftelse, rasisme, drap og opptøyer: I Midtøsten er fotball en eksplosiv blanding av sport, politikk og vold.

Fotballen og de millioner av fans som omgir den har utviklet seg til å bli en av de viktigste politiske arenaer i Midtøsten. Det er til og med dem som mener at Vesten har nedvurdert fotballen og fokusert altfor mye på ekstreme islamister etter terrorangrepet 11. september.

Det er nemlig fotballfolket som setter dagsorden for mye av det som skjer i regionen. Fotball har spilt en politisk rolle i Midtøsten helt siden spillet ble introdusert på slutten av 1800 tallet. Stort sett alle større klubber ble grunnlagt med en politisk tilknytning.

Egypt: Spydspiss mot Morsi

I Egypt er de militante fotballsupporterne, kjent som ultras, blitt en sentral politisk maktfaktor. Flere av dem er dømt til døden etter omfattende tribunebråk i en kamp fjor, der mange mennesker ble drept.

Raseri over dødsdommene truer nå med å velte det nye regimet i landet. Under revolusjonen beskyttet de militante fotballsupporterne aktivistene på Tikritplassen mot Mubaraks sikkerhetsstyrker.

I den senere tid har de vært en spydspiss i de voldsomme protestene mot president Mohamed Morsi og det muslimske brorskap. I løpet av de siste ukene har det vært så mange sammenstøt mellom politi og ultras at det er blitt innført unntakstilstand i flere av landets byer.

Men fotballens politiske rolle i Egypt går vesentlig lengre tilbake: Allerede på begynnelsen av 1900-tallet hadde de egyptiske fotballklubbene en klar politisk profil. Klubben Al Ahly ble grunnlagt som den første rene egyptiske klubb og ble et sentrum for den spirende nasjonalismen i landet tidlig på 1900-tallet.

Syria: Nei til forsoning

I Syria har fryktede paramilitære shabiagrupper, som står bak noen av de verste massakrene i borgerkrigen, sine røtter i fotballklubber nord i landet. Selv når det går bra med landslaget, blir det konflikter i det splittede Syria.

Da Syria vant finalen mot Irak i de vestafrikanske mesterskaper i desember, forsøkte angriperen Omar al-Soma å rekke ut en forsonlig hånd med følgende uttalelse:

– Jeg gir denne seieren til alle syrere. Jeg takker Gud for at vi kan gi glede til et trist folk.

Opprørerne delte ikke entusiasmen av frykt for at fotballtriumfen skulle ha en propagandaverdi for den sittende president Bashar al-Assad.

– Lagets seier har ingenting verken ved regimet eller opprørerne å gjøre, var budskapet fra dem.

Tunisia: Nei til fotballsex

I Tunisia har et pikant bilde av en av landets største fotballsønner vakt offentlig forargelse. Bildet viser den tysk-tunisiske stjernespilleren Sami Khedira, som spiller på Real Madrid og det tyske landslaget, med armen rundt sin nakne kjæreste, den tyske fotomodell og TV-vertinne Lena Gercke.

Bildet ble rett og slett for hard kost for tunisiske myndigheter. I februar ble tre journalister i landet arrestert for å ha offentliggjort bildet. Arrestasjonene har utløst frykt for at Tunisia er i ferd med å bli en islamistisk stat.

Sammenblandingen mellom fotball og politikk har fra før av dype røtter også i dette landet. Landets tidligere diktator Ben Ali brukte regelmessig fotball for å øke sin popularitet, og Esperance, landets mest berømte klubb, ble ledet av en av hans sønner.

Etter revolusjonen konkurrerte de politiske partiene i landet om å overtale lokale fotballstjerner til å stille opp for dem ved parlamentsvalget.

Libya: Tortur og mord

Under Moamar Gaddafi var fotball i Libya et spørsmål om liv og død. Gaddafis sønn Al Saadi Al Gaddafi var president i det libyske fotballforbundet og ekstremt opptatt av å sørge for at hans klubb, al-Ahly Tripoli, var best i landet.

I 2005 torturerte og myrdet han Bashir al-Ryani, som spilte for en konkurrerende klubb. Rivaliseringen med erkerivalen al-Ahly Benghazi var så intens at det kom til voldsomme opptøyer når klubbene møttes.

Gaddafis folk satte fyr på motstanderlagets klubbhus og arresterte mange av dets supportere. Gaddafi-familien var så redd for fotballspillernes popularitet at de forbød mediene å nevne dem med navn og kun tillot henvisning til deres trøyenummer.

Qatar: I unåde før VM

Qatars øverste leder, Sheol Hamad Al-Thani, jublet hemningsløst da det steinrike oljelandet i 2010 ble valgt som vertsnasjon for VM i fotball i 2022. Nå har jubelen stilnet noe.

Qatar, som er det første arabiske landet som skal arrangere VM, har havnet i internasjonal unåde på grunn av sin slette behandling av gjestearbeidere.

Det forventes å komme opp imot en million gjestearbeidere til landet for å bygge gigantarenaene. På kjøreplanen står ni slike, samt ny flyplass, veier, broer og mye, mye mer.

Qatar har lovet å forbedre forholdene og sikre rettighetene til gjestearbeiderne, men nekter å endre systemet, der arbeiderne er bundet til en arbeidsgiver og ikke kan bevege seg fritt.

Denne negative oppmerksomheten er ikke akkurat det Qatar håper å få ut av de 300 milliarder kronene landet er forberedt på å investere i VM.

Israel: Nei til muslimer

Det vakte raseri blant fans av den israelske fotballklubben Beitar Jerusalem da klubben i januar annonserte at den har leid inn to muslimske spillere fra Tsjetsjenia.

Rasende fans har truet klubbens ledelse på livet og i begynnelsen av januar ble klubbhuset stukket i brann. Beitar Jerusalem er den eneste av de store israelske klubbene som ikke har arabiske spillere.

Klubben har sine røtter på ytterste høyre fløy i israelsk politikk, og blant tilhengerne er landets statsminister Benjamin Netanyahu. Han har tatt avstand fra volden og tatt til orde for besinnelse.

Artikkelen er først publisert på vimenn.no.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken