RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blodpass til besvær

Foto: JAVIER LIZON (EPA)
Sist oppdatert:
Dopingekspert vil se flere dopingprøver av Chris Horner.

Chris Horners historiske Vuelta a España-seier – historisk på grunn av vinnerens alder, 41 – har ikke hjulpet amerikaneren i jakten på et nytt lag før 2014-sesongen. Flere og flere lag fylles av syklister, men amerikaneren jager fortsatt en ny arbeidsgiver.

På samme måte som Bradley Wiggins og Chris Froome, opplevde Horner at hans overbevisende opptreden i en Grand Tour ble etterfulgt av kritiske spørsmål om doping. Horner svarte kritikerne ved å publisere sitt biologiske pass for offentligheten.

Les også:Takket nei til Vuelta-vinneren

Sykkelnettstedet Velo Nation snakket nylig med antidoping-eksperten Robin Parisotto om Horners biologiske pass. Parisotto har tidligere jobbet for UCI i et antidoping-panel og jobber nå i Athlete Passport Management Unit.

– Selv om det ikke er 100% klart at noe upassende finner sted er det utvilsomt uvanlige mønstre her, forteller Parisotto til Velo Nation .

– Hvis dette passet havnet på pulten min for evaluering, ville jeg absolutt satt spørsmålstegn ved det. Jeg ville i det minste etterspurt ytterligere prøver, spesielt i forkant og under konkurranse for å se om mønsteret var en engangsforeteelse eller om det vedvarer, fortsetter eksperten.

Horners hemoglobin
Parisotto mener det mest mistenkelige er Chris Horners hemoglobin.

– Det er normalt og nesten forventet at hemoglobinet vil avta og forbli redusert i løpet av en Grand Tour, forteller Parisotto.

Horners hemoglobin avtar, som forventet, i den første delen av Vuelta a España.

– Det uvanlige er at hemoglobinet øker i de to siste prøvene. Det er forventet at hemoglobinet fortsetter å synke, spesielt i den tredje uken, sier Parisotto – og forteller videre at denne økningen burde vært reflektert av retikulocyttene, de umodne røde blodcellene.

– I dette tilfellet øker hemoglobinet, riktignok kun litt, men de umodne røde blodcellene, retikulocyttene, virker ikke å reflektere økningen.

Se Horners biologiske pass!

– Prøven før Vuelta a España er normal. Jeg ville bekymret meg over området hvor hemoglobinet øker og retikulocyttene forblir stabile – lavere enn før rittet, oppsummerer Parisotto.

Parisotto: – Ville utvilsomt etterspurt flere prøver
Robin Parisotto jobber ikke for UCI i dag, men er ikke i tvil om hva han ville gjort om han var ansatt i UCI.

– Jeg ville utvilsomt etterspurt flere prøver for evaluering, uttaler Parisotto. Eksperten understreker at prøver i forkant og under konkurranse er å foretrekke for å få svar på spørsmålene om Horners hemoglobin.

Les også:Dopingmistenkt Vuelta-vinner med twitter-tirade

Chris Horners jakt på en ny arbeidsgiver fortsetter, om blodpasset er til besvær er ikke lett å si ifølge Parisotto.

– Det er berettigede spørsmål som burde stilles, mener Parisotto, men legger til at personer trekker forskjellige slutninger om biologiske pass.

– Det som muligens ser normalt ut for noen kan indikere at noe ikke er helt som det skal for andre, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere