Espen Ruud har vært en av nøkkelspillerne i danske Odense, og nylig sa sportsredaktør Berlingske Tidende, Flemming Fjeldgaard, til Nettavisen at OB-spilleren ville vært et opplagt landslagsemne hadde han vært dansk.

- Espen Ruud begeistrer meg meget, var Fjeldgaards attest.

Da ordene falt lå Odense fortsatt på toppen av tabellen i den danske SAS-ligaen, og mange drømte om det første seriemesterskapet på over 20 år. Slik ble det ikke.

Mental kollaps
Mandag kveld tapte OB 0-2 for SøderjyskE, og med det har FCK ni poengs ledelse, og en overlegen målforskjell, tatt nok et seriemesterskap. Espen Ruud innrømmer han har blandede følelser etter en heller katastrofal vårsesong – hvor Fyn-laget har tapt seks av sine elleve siste kamper.

- Vi har vært dårlige hele den siste halvdelen av sesongen, innrømmer Ruud overfor Nettavisen.

Les også: Kongen av Danmark

Han mener forklaringen på kollapsen ligger i det mentale.

- Vi er blottet for selvtillit, og det sitter veldig i bakhodet at vi nå sliter som vi gjør.

- Vi vant elleve av tretten kamper like før vinterpausen, og hadde en god oppkjøring til vårsesongen. Men plutselig sluttet vi å plukke poeng, og i tillegg spilte vi dårlig.

Måtte endre spillestil
Da ble premissene endret.

- Før jul hadde vi følelsen av at dette skulle vi klare, og vi vant kampene våre selv på dårlige dager. Nå har vi i tillegg måttet spille annerledes.

- Mens vi tidligere hadde et godt maskineri som spilte god, teknisk fotball, har vi nå måtte kjempe mye mer, og det kler oss dårlig. I de siste kampene har vi bare forsøkt å få poeng, sukker landslagsspilleren oppgitt, og er fullt klar over at heller ikke det har lyktes veldig godt.

På de seks siste kampene har tabelltoeren faktisk bare plukket fire poeng, og nå kan selv andreplassen ryke. Når tre runder gjenstår har Ruud og lagkompisene seks poengs margin ned til tabelltreer Aalborg (med Kjetil Wæhler og Daniel Fredheim Holm), og sistnevnte er i kanonform.

- Det blir mye kjemping og kriging de siste to kampene. Vi har to hjemmekamper mot to lag som slåss for å overleve, men forhåpentligvis klarer vi i alle fall andreplassen. Det er i så fall langt bedre enn tidligere, vi har vanligvis vært dårlig i sesonginnspurten, og endt opp med en fjerde- eller femteplass.