Gå til sidens hovedinnhold

Blummenfelt tok OL-gull i triatlon: - Et løp vi har tenkt på i ti år

Kristian Blummenfelt leverte en fantastisk prestasjon og sikret Norges første OL-gull i Tokyo.

TOKYO (Nettavisen): 27-åringen var en del av en tettrio da det gjensto kun to kilometer, og bergenseren forsøkte seg til slutt på en langspurt.

Britiske Alex Yee og Hayden Wilde fra New Zealand hang imidlertid godt med, men da Blummenfelt igjen forsøkte å gå med en kilometer igjen fikk han en luke.

Verken Yee eller Wilde maktet å hente inn Blummenfelt, som kunne stupe over målstreken og sikre Norges første gullmedalje i Tokyo-OL.

Han er samtidig den første noensinne som tar et norsk OL-gull i triatlon.

- Dette er et løp vi har tenkt på i ti år. Jeg fikk varsler i går på Facebook med minner fra ni år siden om at målet var OL-gull. Det sto i et intervju med BT, og da er det godt gjort at det kommer på dagen, sa 27-åringen til norsk presse i mixed zone.

Bergenseren la ikke skjul på ambisjonene før mesterskapet.

- Vi har lagt listen høyt for oss selv med at det er OL-gull som teller, at vi er her for å vinne og at alt annet enn medalje hadde vært skuffende.

- Jeg tror det vil synke inn etter hvert. Dette er noe jeg har tenkt på hver eneste økt de siste to månedene, la Blummenfelt til etter mandagens gull.

NRK-ekspert Jann Post er en av flere som hyller Norges første gullvinner i Japan.

- Kristian Blummenfelt, for en maskin. Cirka 7000 treningstimer siden OL-debuten i Rio. Han er omtrent aldri hjemme. Konstant på samling rundt i verden. Gjør alt han mener er nødvendig for å bli best. Hver dag. Det er så lett å unna han dette gullet. Rørende å se, skriver han på Twitter.

Les også: Bildene fra triatlon-starten i OL vekker kraftige reaksjoner: –⁠ Noen kunne blitt drept

Første triatlon-gull

Medaljen er ikke bare den første i dette mesterskapet, det er også det første norske OL-gullet siden 2012. Samtidig er det Norges første OL-gull i triatlon noen sinne.

Gustav Iden (8) og Casper Stornes (11) sikret en fantastisk norsk dag etter at alle de tre hadde gode medaljemuligheter da utøverne byttet fra sykkelsko til løpesko.

De tre nordmennene satt lenge like bak det ledende feltet på syklingen, men etter 30 kilometer sykling var feltet samlet og Blummenfelt passerte først.

Sveitsiske Andrea Salvisberg fikk en liten luke på resten av feltet avslutningsvis på syklingen, men Stornes passerte som nummer to etter et meget raskt skobytte.

Blummenfelt la seg raskt i annenposisjon etter å ha hentet in Salvisberg, og nordmannen seilte etter hvert opp som Norges aller heteste gullkandidat i Odaiba Marine Park tidlig mandag morgen i Tokyo.

Ristet av seg konkurrentene med langspurt

Gustav Iden måtte raskt gi en luke på tetgruppen, mens Stornes maktet å henge seg på halen av feltet de første kilometerne.

Det utkrystalliserte seg raskt en tetgruppe på ni utøvere, og både Blummenfelt og Stornes hang med da briten Alex Yee for alvor satte opp tempoet.

Til slutt måtte Stornes slippe igjen, men en sprek Blummfenfelt virket pigg på de siste kilometerne, og tok en føring i front da det gjensto litt over tre kilometer.

Bergenseren var piggest også på de siste meterne, og distanserte etter hvert Wilde og Yee.

Gullvinneren rakk å juble hemningsløst etter målgang, før han sank sammen etter en vanvittig kraftanstrengelse.

Han måtte til slutt hjelpes opp av funksjonærer etter å ha kastet opp, før han ble plassert i en rullestol etter 1500 meter svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer med løping.