RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BMC jakter Thor Hushovd

Foto: Stian Lyseberg Solum (Scanpix)
Sist oppdatert:
33-åringen kan bli lagkamerat med Alexander Kristoff neste sesong.

SAINT-FLOUR (procycling.no): Seier på lagtempoen og gul trøye i de sju påfølgende dagene, har gitt Thor Hushovd egenreklame av ypperste kaliber under årets Tour de France.

Det passer godt for en rytter som er inne i sitt siste kontraktsår i Team Garmin-Cervélo.

Situasjonen innebærer at nordmannen er fritt vilt under årets Tour de France. UCI-reglementet forbyr lagene å engasjere seg i rene forhandlinger med rytterne før 1. august, men det er liten tvil om at det franske etapperittet er plassen der linjene for neste års satsing blir trukket opp.

Stor interesse
procycling.no har tidligere skrevet at tre World Tour-lag har bedt om å bli informert om rytterens framtidsplaner.

Les mer: Åtte lag ønsker seg Hushovd

I tillegg har vi skrevet at fem lag på proffkontinentalnivå også har tatt kontakt. Blant disse er Team Europcar og flere andre franske lag.

Det bekreftet også Hushovd selv overfor procycling.no i forbindelse med årets NM.

Gilbert er overgangsnøkkelen
En av faktorene som kommer til å spille inn når Hushovd skal finne seg en ny arbeidsgiver, vil være Philippe Gilberts framtid.

Belgieren er for tiden verdens beste i de kuperte klassikerne. Også han sitter på en avtale som utløper etter sesongen, men nordmannen vil ikke bli å finne på samme lag som treningskameraten i Monaco.

Flere medier har tidligere meldt at BMC Racing er med i kampen om vårens største sykkelstjerne, samtidig får procycling.no bekreftet fra flere hold at det amerikanske laget også har vist interesse for nordmannen.

Det er dermed en kabal på overgangsmarkedet som skal gå opp først.

Må ruste for klassikerne
Hushovds nye arbeidsgiver kommer til å være blant de fremste lagene under brosteinsklassikerne, og med en oppstilling bestående av George Hincapie, Alessandro Ballan, Greg Van Avermaet og Marcus Burghardt, er det ingen tvil om at BMC snart er nødt til å hanke inn en skikkelig klassikerstjerne.

Manager Jim Ochowicz svarer følgende når vi spør ham om hva Hushovds innsats i Tour de France så langt gjør med interessen for ham som rytter:

- For meg er Thor Hushovd mer enn Tour de France. Han er den regjerende verdensmesteren og han er man å regne med både i spurten og i vårklassikerne. I tillegg preger han ofte touren. Dette er deler av sesongen som også samsvarer med våre interesser. Jeg tror nær sagt et hvert World Tour-lag vil være beæret over å ha en slik rytter på laget, og det gjelder også laget vårt, sier Jim Ochowicz til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BMC: - Vurderer situasjonen
- Har dere gjort et konkret framstøt for å sikre dere Hushovd?

- BMC er alltid interessert i å knytte til seg nye ryttere. Vi kommer til å følge med framover, og slik jeg forstår har andre lag allerede vært i kontakt med ham med tanke på neste sesong. Dersom det åpner seg opp en mulighet, er vi nødt til å vurdere den konkrete situasjonen, svarer Ochowicz.

procycling.no får opplyst at amerikanerne allerede opprettet dialog, uten at partene er enige om en avtale.

Laget, som sykler på det sveitsiske sykkelmerket BMC, har allerede Alexander Kristoff i stallen.

- Jeg har arbeidet med nordmenn tidligere, både med Dag Otto Lauritzen og nå gjennom Alexander Kristoff. Nordmenn er generelt gode ryttere, de har en rekke egenskaper som passer inn i sykkelsporten. De er profesjonelle, har gode holdninger og er sterke ryttere. Alt dette er positive egenskaper når laget vårt skal bygge videre for fremtiden, forteller han.

Interesserte leoparder
Men interessen for Hushovd stanser ikke der. Nær sagt alle vi har snakket med under Tour de France forteller om en generell interesse for en rytter av nordmannens kaliber.

Det er ikke så rart med tanke på verdensmestertittelen og suksessgarantien som følger rytteren i forbindelse med Tour de France.

I fjor høst ble det meldt at lag som Saxo Bank, RadioShack og Leopard Trek hadde henvendt seg med tanke på å signere 33-åringen. Nå sendes følgende signaler fra Luxembourg:

- En rytter som Thor Hushovd vil generelt sett alltid være interessant for alle sykkellag. Det inkluderer selvsagt Leopard Trek, sier sportsdirektør Kim Andersen til procycling.no.

- Interessen blir vel ikke mindre etter måten han har syklet på her nede?

- Nei, det gjør den nok ikke. Thor Hushovd forbereder seg 100 prosent de gangene vinnersjansene hans er store. Han har kjørt svært godt hittil i touren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Holm tror Hushovd går
Et problem vil være rollen Grimstad-mannen ser for seg hos sin nye arbeidsgiver. Blant kravene er at arbeidsgiver skal stille slagkraftig til vårklassikerne, ha innpass til Tour de France og at han vil inneha en lederrolle på laget.

- Det blir litt vanskelig hos oss, medgir Andersen som allerede har Schelck-brødrene og Fabian Cancellara å brødfø.

Hans danske kollega i HTC-Highroad ser det også som urealistisk at Hushovd blir værende i Garmin-Cervélo.

- Jeg tror nok det går mot et lagbytte for ham, sier Brian Holm til procycling.no.

Det baserer han blant annet på inntrykket han fikk av laget under den første uka av årets Tour de France.

- Thor er i et stjernelag nå, men jeg er ikke så sikker på at det er en fordel for ham. Han kunne vunnet Paris-Roubaix, men han ble låst fast til duellen mot Fabian Cancellara og måtte heller la hjelperytteren få seieren. Han kunne helt klart ha vunnet en etappe under årets Tour de France også, men i stedet hjalp han Tyler Farrar fram til seieren, påpeker Holm.

- Jeg kjenner Thor og jeg kjenner ham som en vinner. Derfor tror jeg også det går mot et lagskifte, legger han til.

Et steg tilbake?
Holm forteller videre at Hushovd nok må innstille seg på å sykle i Frankrike, dersom han forventer at laget skal bygges opp rundt hans interesser.

- Vil ikke det være et steg tilbake karrieremessig?

- Det er jeg ikke så sikker på. Han byttet jo lag til Cervélo også. Det var et litt mystisk valg. Det var mye på grunn av Thor Hushovd at det laget løftet seg opp på det nivået.

Vaughters har ikke gitt opp
I Garmin-Cervélo har man ennå ikke gitt opp å knytte Hushovd til seg over flere sesonger.

procycling.no snakket med generalmanager Jonathan Vaughters foran starten av den 9. etappen. Dagen i forveien forsvarte sørlendingen den gule trøyen gjennom et heroisk stykke arbeid opp til skistedet Super-Besse.

- Vil slike prestasjoner gjøre det vanskeligere for dere å beholde ham?

- Når alt kommer til alt fikk vi den gule trøyen ved å gjøre en god lagtempo. Han har selvsagt gjort en god jobb med å beholde den siden, men jeg tror ikke det kun dreier seg om penger for Thor Hushovds del. Han setter sikkert pris på å ha et lag rundt ham som er så sterkt at man kan vinne lagtempoen og den gule trøyen i utgangspunktet, sier Vaughters til procycling.no.

- Hvor viktig er det for dere å beholde ham?

- Jeg ønsker selvsagt å gjøre det. Jeg skal gjøre det jeg kan.

- Hva trenger han for å bli værende hos dere?

- Jeg vet ikke. Vi har fokusert såpass mye på taktikken, at vi ikke har snakket noe om det her nede ennå. Jeg regner med å ta en prat med manageren hans mot slutten av touren.

Hvor tror du Thor Hushovd sykler neste sesong? Delta i debatten i kommentarfeltet under denne artikkelen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere