Boasson Hagen kan miste Tour de France

Foto: Kristoffer Øverli Andersen (Kristoffer Øverli Andersen / KOAFOTO.COM)

- Det er en sykdom han må ta seriøst i håp om å bli fort frisk, sier manager Birger Hungerholdt til procycling.no.

24.06.11 21:39

OSLO/PORSGRUNN (procycling.no): Edvald Boasson Hagen har fått påvist sykdommen helvetesild (herpes zoster). Det melder hans manager Birger Hungerholdt i en pressemelding.

Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av samme virus som gir vannkopper, og Boasson Hagen skal ha fått helvetsilden på ryggen.

På grunn av sykdommen må Boasson Hagen melde forfall til NM-fellesstarten på søndag, og har fått beskjed om å ta det med ro noen dager.

Føler seg ikke syk
I verste fall kan Tour de France være i fare for nordmannen.

- Han føler seg ikke syk, men at det er en sykdom han må ta seriøst i håp om å bli fort frisk, sier manager Birger Hungerholdt til procycling.no.

- Hvordan tar Edvald dette?

- Edvald tar det på et sindig vis. Det er ikke noe han får gjort noe med, men noe han må avfinne seg med. Det er klart han er skuffet. Han har gledet seg veldig til NM-fellesstarten, og er urolig foran Tour de France.

Mye uflaks
- Dette føyer seg litt inn i rekken for Edvald. Synes dere det har vært nok utur nå?

- Det er det ingen tvil om. Han hadde denne saken i fjor (en betent akilles) og ble skadet igjen i år (brukne ribbein under GP Scheldeprijs). Nå hadde han gryende storform igjen etter å ha kommet tilbake etter skadetrøbbelet. Det er klart det er hard kost, men dessverre er det en del av gamet, innser Hungerholdt.

Grunnet skader har Edvald Boasson Hagen gått glipp Paris-Roubaix de siste to årene. I fjor var det en betent akilles som satte en stopper for nordmannen. I år krasjet han med et tre og brakk ribbein under Sheldeprijs.

Boasson Hagen har altså vært svært uheldig de siste årene, og nok en gang rammes 24-åringen av problemer.

Les mer: Boasson Hagen på sykehus

Knusende overlegen
Det var lite som tydet på en sykdomsplaget Boasson Hagen da han vant tempogull med over to minutters margin tilbake til Reidar Borgersen under torsdagens temporitt.

Vil du vinne en racersykkel? Sjekk vår Tour de France-konkurranse!

Sky-rytteren slo Joker Merida-rytteren med hele to minutter på tempoen, og tredjemann, Lorents Ola Aasvold, ble slått med hele fire minutter.

Les også: Edvald knuste alle

Overrasket
Derfor var overraskelsen stor da det ble påvist helvetesild i den 24-årige kroppen dagen etter.

- Vi er svært overrasket. Han følte seg fin i går, og virket uberørt etter målgang, avslutter Hungerholdt.

Landslagslege Stein Ørn sier følgende om sykdommen.

- Helvetesild er noe alle som har hatt vannkopper har liggende latent i kroppen. Vanligvis holdes imidlertid dette i sjakk av immunforsvaret. Det ligger i nerverøttene og kan spre seg utover et begrenset område.

- Hvorfor heter det helvetesild?

- Det er fordi det gir smerte og kan gjøre ganske vondt. Men det er ikke veldig farlig. Det viktigste er at man får riktig behandling og medisiner mot det så fort som mulig, forteller Ørn til procycling.no.

Våknet opp med utslett
Sykdommen som Boasson Hagen nå har pådratt seg karakteriseres ifølge wikipedia av ”en sterk brennende smerte, blemmer og påfølgende sår”.

24-åringen merket et lite utslett da han våknet opp torsdag morgen, men fullførte likevel tempodistansen med stil senere den dagen.

Fredag var han til ny undersøkelse og ble satt rett på en sjudagerskur. Landslagslegen mener ikke at Tour de France-deltakelsen hans nødvendigvis står i fare.

- Hvis det ikke er noe annet som ligger bak dette, bør det ikke true starten av Tour de France. Hvem som helst kan få dette, men ofte rammer sykdommen eldre mennesker. Det er uansett noe alle kan pådra seg, uansett alder. Det er vanligvis ikke noen stor greie, gjentar Ørn.

- Trenger hvile og restitusjon
Faktisk tror han at oppladningen til Tour de France ikke vil fortone seg stort annerledes med helvetesild i kroppen.

- Edvald har vært i kontakt med de riktige personene og er sikret riktig behandling. Nå trenger han hvile og restitusjon. Han måtte ha vært klar, preparert og restituert i forkant av Tour de France også.

- Derfor bør det ikke ha mye å si for Tour de France-oppladningen hans. Jeg er i hvert fall ikke så veldig bekymret, selv om jeg ikke har undersøkt ham selv, avslutter landslagslegen.

Boasson Hagen står altså over søndagens fellesstart. Han er satt på en ukes lang antibiotikakur og først tirsdag 28. juni vet legene om han vil være i stand til å kjøre årets Tour de France.

PS: På sin facebook-side skriver Team Sky at de ikke vil gjøre endringer på Tour-troppen ennå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag