Torsdag morgen, før han kjørte inn til soleklart gull på temporittet i NM, oppdaget Edvald Boasson Hagen utslett på ryggen.

Smertene satt han ikke nevneverdig tilbake da han utklasset resten av Norgeseliten, men på fredag var tilstanden forverret og han oppsøkte en lege.

Lyst til å vinne en sykkel? Da må du delta i vår konkurranse!

Det ble diagnostisert helvetesild og hele Tour de France sto i fare for den norske yndlingen. Han måtte også stå over søndagens NM-ritt.

Ikke friskmeldt, men i trening igjen
- Edvald har ikke egentlig vært så veldig syk, men medisinene han har fått fungerer best hvis han ikke trener, forklarer hans personlige trener Fredrik Mohn til procycling.no.

Derfor har Boasson Hagen tatt et par dagers treningsfri i den ellers så hektiske oppkjøringen til Tour de France. Et legebesøk mandag ga rudsbygdingen en god grunn til å smile igjen.

- Han er ikke friskmeldt, men han fikk en bekreftende beskjed på at han nå kan begynne å trene forsiktig igjen.

- Hvordan har Edvald taklet dette?

- Det har gått bra. Han pleier å være flink til å takle slikt. Å takle uforutsette ting er en del av det å være en idrettsutøver.

- Hva blir planen videre?

- Nå skal han komme i gang igjen (med treningen, red. anm.) og så drar han ned og møter laget på tirsdag. Der kommer han til å følge det opplegget de har. Laget har egne leger som kommer til å følge han godt opp.

Mohn mener det er vanskelig å si akkurat hvordan en slik sykdomsperiode kommer til å slå ut under Tour de France.

- Et slikt opphold kan slå ut både positivt og negativt. Det kan føre til at formen toppes, men det kan også gå motsatt vei. Dette var jo helt uforutsett og derfor ikke ideelt, men å takle slikt er en del av en utøvers jobb, repeterer Mohn.

- Ikke helt ideelt
TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad er glad for at vi får se rudsbygdingen i årets Tour de France, og tviler på at sykdommen har satt Boasson Hagen særlig mye ut av spill.

- Sykdomsperioden gjør ikke noe, det sørger mest trolig bare for at han får ekstra overskudd, så det går nok helt fint. Helt ideelt er det helt sikkert ikke, men det gjør nok ikke så mye for en så godt trent utøver som han å ha måttet stå over et par dagers trening, sier Kaggestad til procycling.no.

- Er det mulig at han kommer til å trenge et par dager under touren til å komme inn i løpsrytme igjen?

- Det kan være at han kommer til å føle seg litt tung på deler av første etappe. Nå kjørte han jo temporittet i NM og før det Criterium Dauphine, men før det igjen hadde han ikke så mange konkurranser, minner Kaggestad om.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mentalt sterk
Han mener allikevel at Boasson Hagen har en stor fordel i å være en rolig og avbalansert type.

- Mange toppidrettsutøvere blir stresset når noe sånt skjer, og de begynner å stresse over at de ikke får gjort akkurat det de hadde planlagt. Edvald er en kul fyr og stresser seg ikke opp over ting han ikke får gjort noe med. Han har et avslappet forhold til det hele.

- Er det større muligheter for at man kan bli syk under Tour de France etter en slik sykdomsperiode rett i forkant?

- Det er det. Men i løpet av et tre ukers ritt er det en stor prosentandel av feltet som hangler. Team Sky er dessuten veldig flinke til å ta vare på rytterne. De er så vidt jeg vet de eneste som har ansatte som på forhånd går inn og fjerner støv og gjør klar rytternes hotellrom, avslutter Kaggestad.