Gå til sidens hovedinnhold

Boasson Hagen vant Glava Tour

Edvald Boasson Hagen vant Norges største sykkelfest noensinne.

HØNEFOSS/OSLO (procycling.no): Den britiske spurteren Russel Downing (Endrua Racing) vant den siste etappen av Glava Tour of Norway. Briten var fullstendig overlegen på oppløpet i Hønefoss og kunne juble for sesongens tredje seier.

- Det er utrolig. Vi startet dårlig med velt og punkteringer. På den tredje etappen ble vi kjørt fast. I går kom jeg ikke med over bakkene, men jeg visste at beina var gode. I dag var det en sjanse for oss. Vi kom i bruddet med Voss. Jeg satt i feltet med to lagkamerater som jobbet for meg de to siste rundene. Zakkari Dempster gjorde et godt opptrekk. Jeg vet hvordan Sky jobber og hvordan vi kunne slo dem. Vi tok svingen litt hardt. Da fikk vi en luke og jeg stakk rett ut på oppløpet, sier Downing til TV2.

Edvald Boasson Hagen (Team Sky) hadde ingen problemer med å forsvare sammenlagtledelsen. Team Sky gjorde en glimrende jobb med å kontrollere feltet og ingen av rytterne som støtet på slutten maktet å komme av gårde.

Vi fulgte etappen LIVE. Sjekk coveritlive lenger ned i manuset!

Grunnlaget lagt hjemme på Lillehammer
Boasson Hagen la grunnlaget for seieren med en ekstremt populær seier på hjemmebane lørdag. Da kom han inn på oppløpet i Lillehammer sammen med Simon Clarke.

- Laget gjorde en kjempebra jobb. De kontrollerte bruddet med to mann hele dagen. De to kjørte 150 kilometer i fronten. Det var ingen som angrep i bakkene fordi vi kjørte så fort så ingen klarte å støte. Det var en utrolig fin dag. Spurten var veldig kaotisk, så jeg mistet det litt på slutten. Det viktigste var å vinne sammenlagt så jeg er fornøyd, sier Boasson Hagen til TV2.

Bli venn med procycling.no på Facebook!

Glad for andreplassen
De skilte 14 sekunder mellom de to før etappen. Simon Clarke ble nummer to på etappen og tok seks bonussekunder, men det var ikke nok til å slå Boasson Hagen sammenlagt.

- Jeg er glad, men jeg prøvde ikke skikkelig. Målet mitt var ikke å spurte, jeg skulle trekke opp Baden Cooke. Den siste svingen var vill, men jeg kom ut langt fram på oppløpet, men jeg klarte bare å bli nummer to. Det er skuffende at jeg ikke kunne stå på toppen av pallen, men det er bra å stå på podiet uansett. Jeg er glad for å være på podiet i Glava Tour, sier Clarke til TV2.

Tosh Van Der Sande (Lotto) ble nummer tre.

Resultater
1 Russel Downing (Endura Racing) 4.06.36
2 Simon Clarke (Orica-GreenEdge) samme tid
3 Tosh Van Der Sande (Lotto-Belisol) st
4 Zakkari Dempster (Endura Racing) st
5 Raymond Kreder (Garmin-Barracuda) st
6 Edvald Boasson Hagen (Team Sky) st
7 Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaandern) st
8 Kevin Ista (Accent Jobs) st
9 Evaldas Siskevicius (La Pomme Marseilles) st
10 Daniele Colli (Team Type 1) st

Sammenlagt
1 Edvald Boasson Hagen (Team Sky) 21.11.40
2 Simon Clarke (Orica-GreenEdge) +8
3 Lars Petter Nordhaug (Team Sky) +22
4 Sander Armee (Topsport Vlaanderen) +30
5 Segej Firsanov (Rusvelo) samme tid
6 Pieter Serry (Topsport Vlaanderen) st
7 Marco Marzano (Lampre-ISD) st
8 Simone Stortoni (Lampre-ISD) +1.05
9 Kevin Ista (Accent Jobs-Willems Verandas) +1.49
10 Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen) st
(...)
17 Håvard Blikra (ØsterHus-Ridley) +1.52

Poengtrøye
Edvald Boasson Hagen (Team Sky)

Klatretrøye
André Cardoso (Caja Rural)

Ungdomstrøye
Edvald Boasson Hagen (Team Sky)

Komplette resultater på arrangøres hjemmesider.

Slik gikk det til
Etter flere bruddforsøk tidlig på etappen kom til slutt seks ryttere av gårde. Dessverre var det ingen nordmenn blant disse. Bruddet besto av Paul Voss (Endrua), Maarten Neyens (Lotto Belisol), David De la Fuente (Caja Rural), Michael Reihs (Christina Watches), Denis Kostyuk (Lampre) og Toms Skuijins (LaPomme Marseilles).

Hovedfeltet kontrollerte de hele veien og de fikk aldri mer enn tre minutter. På de avsluttende rundene i NM-løypa fra 2002 fikk Sky hjelp av GreenEdge til å kjøre inn rytterne. Med to mil igjen til mål var de seks mer eller mindre kjørt inn av et knallsterkt Team Sky-lag.

Inn på den siste runden var det over for bruddet. Sky tok kontroll over feltet og kjørte knallhardt i den siste bakken. Da de også fikk hjelp av GreenEdge sprakk det opp. Over toppen satt det kun cirka 25 mann igjen i feltet.

Inn mot mål fikk vi se støt både fra Iker Camano og Vegard Robinson Bugge, men det var sjanseløse mot feltet.

Finalen var relativt teknisk og det britiske Endura-laget kom inn med to mann i de to siste 90 graders svingene. På oppløpet var det ingen som matchet Russel Downing. Dermed tok briten seieren på den siste etappen av Glava Tour.

Boasson Hagen vant rittet sammenlagt. Han stakk også av med poengtrøya og den hvite ungdomstrøya. André Cardoso fra Caja Rural vant klatrekonkurransen.

Vi fulgte etappen LIVE

HTML EMBED

Forhåndsstoff:

GJØVIK/OSLO (procycling.no): Den siste etappen av Glava Tour sykles fra Gjøvik til Hønefoss. Når rytterne kommer til byen ved fossen, avsluttes det med fem runder i NM-løypa fra 2002.

Edvald Boasson Hagen leder rittet foran Simon Clarke og lagkamerat Lars Petter Nordhaug. Han Sky-rytteren holde unna?

Dette sa Edvald Boasson Hagen til procycling.no på dagens start:

- Hvardan var det i går?

- Det var utrolig kult. Det var tjukt av folk overalt. Det kunne ikke vært så mye bedre enn det. Målet mitt var alltid å vinne der (Lillehammer), det å innfri var veldig gøy, sier Boasson Hagen til procycling.no.

- Det var ikke så enkelt som det så ut som?

- Det var ikke enkelt, men det ble enklere med god hjelp av laget.

- Målet er å forsvare den gule trøya i dag?

- Det som er målet. Vi har et sterkt lag som kan gjøre en god jobb. Håper vi kan dra det i land.

- Kan du egentlig tape det her?

- Det er jo mulig, men det skal vel et uhell til. De er sterke i GreenEdge også.

- Tror du det blir mye folk?

- Det skal vel litt til å toppe gårsdagen, men jeg tror det blir mange i Hønefoss.

- Ble det noen feiring i går?

- Jeg tok det rolig, det ble med middagen, avslutter Boasson Hagen.

Oppsummering av de første etappene:
På rittets første etappe til Tønsberg ble det en forrykende spurtduell ved foten av slottsfjellet. Svenske Jonas Ahlstrand sjokkerte alle, og vant etappen foran Alessandro Petacchi og Boasson Hagen.

Rittets andre etappe gikk til Drammen på selvfeste 17. mai. Det ble en vill folkefest i rødt, hvitt og blått. Dessverre ble det ikke norsk seier. Raymond Kreder stakk av med seieren. Det var hans første som profesjonell. Alessandro Petacchi tok over den gule trøye.

Fredagens etappe gikk til Elverum. I finalen var Edvald nærmere enn noen gang, men Aidis Kruopis ble for sterk på slutten. Ahlstrand tok tilbake den gule trøya.

Etappen til Lillehammer gikk i Edvalds bakgård. Bokstavelig talt. To ganger passerte de barndomshjemmet i Rudsbygd, og etappen var en folkefest fra start til mål. Endelig gikk det også Edvalds vei og han knuste Simon Clarke mann til manne i storgata på Lillehammer. Edvald tok over den gule, grønne og hvite trøya etter seieren.

Sjekk hvordan Edvald vant på hjemmebane:

HTML EMBED
Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken