Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bøkko håper på EM-reprise

Foto: STIAN LYSBERG SOLUM (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Håvard Bøkko overrasket skøyteverdenen med EM-bronse i fjor. I helgen håper han på en reprise.

Det norske skøytetalentet kom som en vind inn på den internasjonale skøytearenaen i fjor med bronse i allround-EM på Hamar og gull i junior-VM - den første norske juniorverdensmesteren siden Geir Karlstad i 1982.

- Høyrere nivå i år
19-åringen ble hyllet som «den neste store» innenfor norsk skøytesport, og beskrivelser som «den nye Johan Olav Koss» og «skøyteprinsen» ble hyppig brukt.

Fredag er det klart for allround-EM igjen - denne gang i italienske Collalbo - og Bøkko håper på en gjentagelse av fjorårets bronsetriumf i Vikingskipet.

- Det blir vanskelig å forsvare en medalje. Nivået er høyere i år, og flere løpere har vist god form den siste tiden. Men jeg skal prøve så godt jeg kan, sier Bøkko til Nettavisen.

Kramer og Fabris
Unggutten tror kampen om de edle metallene blir knalltøff i den italienske fjellheimen.

- Jeg tror seks-sju stykker vil kjempe om medaljene i år. Spesielt Sven Kramer, Enrico Fabris og Carls Verheijen blir sterke - foruten Eskil Ervik.

- Og deg selv?

- Ja, jeg håper det. Men da må jeg få til fire gode løp, svarer Bøkko forsiktig.

Utendørs-EM
Det spesielle med helgens EM på Arena Ritten er at det går utendørs. Som i gamle dager, med andre ord. Ikke hverdagskost i en skøytesport som har trukket seg mer og mer innendørs det siste tiåret.

Bøkko ser på utendørsopplevelsen som en fordel - i hvert fall for nordmennene.

- Det er klart en fordel for oss, siden vi har gått mer utendørs enn for eksempel nederlenderene og tyskerne. Foruten verdenscupen trener nok de mest innendørs, tror Bøkko.

Rask is
- Hvordan ser du på et utendørs-mesterskap? Greit avbrekk fra ishallene eller et slitsomt tilbakesteg?

- Det er helt greit å gå utendørs, så jeg klager ikke. Faktisk er jo isen her nede blant de raskeste i Europa. Banen ligger på over 1100 meter, så været holder seg stabilt og kaldt, forteller han.

- Så rask is at det kan forventes rekorder?

- Nei, det tror jeg ikke. I hvert fall ikke for mitt vedkommende. Jeg håper bare å få til fire gode løp. Forhåpentligvis holder det til en bra plassering, poengterer Hol-løperen.

- Kommer til å prestere
Landslagssjef Peter Mueller har stor tro på sin elev før helgens mesterskap. Men suksesstreneren ønsker ikke å tippe noe utfall.

- Jeg sier ingenting annet enn at Håvard kommer til å prestere på et høyt nivå denne helgen. Han er eldre, har mer erfaring og har hatt en god utvikling det siste året, sier Mueller til Nettavisen.

Han tror imidlertid ikke skøytefans i Norge må ha altfor store forventninger til Bøkko.

- Han tar stadig store steg, men vi må ikke glemme at han bare er 19 år. Selv om det ikke er noen tvil om at han er et stort talent. He's a special kid, konstaterer den karismatiske amerikaneren.

- Beste noensinne
Også sportssjef i skøyteforbundet, Øystein Haugen, tror Bøkko vil gjøre sakene sine bra i Collalbo. Han ser på 19-åringen som er norsk unikum.

- Han er unik i norsk sammengeng. Jeg tror vi aldri har sett maken til talent - i allround-sammenheng - noensinne, sier Haugen til Nettavisen.

- Men hvis han skal bli en verdensener, må han nok velge en distanse snart. I neste OL bør han nok ha peilet ut en distanse eller to. I hvert fall hvis han skal kjempe om gullmedaljer, mener Haugen.

Liker 5000 meter
Alt distansepratet og forventningspresset fra et gullhungrig skøyte-Norge, tar hovedpersonen selv med knusende ro.

- Foreløpig satser jeg allround, så får vi se hvordan det går, understreker Bøkko.

- Men det er klart, jeg har jo gjort det best på 5000 meter den siste tiden, så den distansen er muligens en liten favoritt.

Hans personlige rekord på halvmila er 6.18,93. Den norske rekorden til Eskil Ervik lyder på 6.10,65.

- Når det gjelder alle forventningene til meg, går det egentlig veldig greit. Det er artig at folk har troen på meg, men det gjenstår mange timers trening før jeg kan bli den neste Johann Olav Koss eller Eric Heiden, for den saks skyld, poengterer Bøkko.

- Klar for juling
- Nå fokuserer jeg bare på å gjøre det best mulig i Collalbo. Jeg føler meg frisk og rask og gleder meg til å komme i gang.

- Kroppen min er definitivt klar for litt juling, smiler Hovet-gutten.

Allround-EM starter med 500 meter klokken 13:00 fredag.

Norge stiller med følgende løpere: Håvard Bøkko, Eskil Ervik, Henrik Christiansen, Sverre Haugli, Maren Haugli og Mari Hemmer.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!