Gå til sidens hovedinnhold

Bøkko sølvgutt i EM

Håvard Bøkko best i klassen for «menneskelige».

Suverene og tilsynelatende uslåelige Sven Kramer hadde avgjort kampen om gullet i allround-EM i skøyter allerede før søndagens 10.000-meter. Men bak ham var det kamp om sølvmedaljen.

Håvard Bøkko startet EM med et feilskjær i sin første sving, men jobbet seg tilbake og kunne sikre seg sølvet i Heerenveen med et godt løp på langdistansen.

Fredag ble en av Bøkkos hardeste konkurrenter om sølvet, italienske Enrico Fabris, disket, og dermed ante Bøkko gode muligheter til sølvet. Nordmannen klarte ikke å ta innpå Olde Heuvel som lå på andreplass i sammendraget, men tapte også da bare tre hundredeler.

Før søndagens 10.000-meter var det klart at Håvard Bøkko ville ta andreplassen bak Sven Kramer dersom han klarte å slå Wouter Olde Heuvel med minst 6,34 sekunder.

Suverene Kramer
Det klarte 21-åringen med god margin.

Olde Heuvel gikk i søndagens nest siste par, og imponerte i sitt løp. Nederlenderen gikk inn på tiden 13:18,25 minutter, som var nest best i konkurransen, og la seg dermed i teten i sammendraget før siste par med Håvard Bøkko og Sven Kramer.

Kramer viste seg umulig å slå også på 10.000-meteren, men Bøkko gjorde et godt løp bak den suverene nederlenderen. Bøkko gikk ut rolig i sitt par, og holdt seg i starten foran parkameraten Kramer. Nederlandske Kramer hadde på forhånd sagt at han ikke ville hjelpe til med å dra for Bøkko, for å hjelpe sin egen landsmann Olde Heuvel.

Tre blant topp syv
Etter vel 6000 meter ble imidlertid farten satt opp, og begge dro ifra tiden til Carl Verheijen som ledet før siste par.

Sven Kramer viste hvorfor gullmedaljen var avgjort allerede før 10.000-meteren da han rykket fra Bøkko, og gikk inn til tiden 13:00,16.

Det brydde imidlertid ikke Håvard Bøkko seg om, som sikret sølvmedaljen i allround-EM med tiden 13:09,23. Bronsen gikk dermed til Wouter Olde Heuvel.

Med sjuendeplass på søndagens løp tok Sverre Haugli en sjuendeplass også i EM-sammendraget, mens Øystein Grødum ble nummer elleve sammenlagt med sin sjetteplass på 10.000-meteren.

Tidligere på søndag satte Håvards lillesøster Hege Bøkko personlig rekord på 1500-meter, men tiden 2:02,43 var elleve hundredeler for sent til å sikre VM-plass for 17-åringen.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.
Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot

Kommentarer til denne saken