Gå til sidens hovedinnhold

Bøkko uten medalje

Gullet var utilnærmelig, men sølvplassen var lenge innenfor rekkevidden til Håvard Bøkko.

Hopperne skuffet i normalbakkerennet, skiskytterjentene skuffet på sprinten og Håvard Bøkko (23) ble nummer fire 5000 meter på skøyter. Den første medaljedagen av lekene i Vancouver gikk ikke slik Norge ønsket, håpet og delvis trodde.

- Fjerdeplass er ikke så jævlig kult. Det er surt å bli nummer fire. Selve løpet var positivt. Jeg sprakk ikke, men manglet en tidel per runde, slo Håvard Bøkko fast overfor NTB.

Sven Kramer (23) satte olympisk rekord, men tiden var ikke bedre enn at det var et visst håp om at Bøkko faktisk skulle kunne kjempe om gullet på den korte langdistansen.

Sørkoreansk overraskelse
Bøkko var heldig med trekningen og fikk gå i aller siste par, sammen med Chad Hedrick fra USA. Nordmannen kunne dermed styre etter tidene til Kramer, Lee og Skobrev. Bøkko åpnet forsiktig og lå faktisk bak Henrik Christiansen etter 1800 meter, men så satte han opp tempoet et lite hakk.

Det viste seg raskt at tiden til Kramer var i en egen klasse, som vanlig, men Bøkko kjempet med Seung-Hoon Lee fra Sør-Korea og russeren Ivan Skobrev om OL-sølvet.

Sørkoreanerens enorme avslutningsrunder på 29,5 sekunder, 29,5 og 29,2 sekunder ble imidlertid altfor sterke for nordmannen, som til slutt måtte nøye seg med den forsmedelige fjerdeplassen. Bøkko gikk i mål på 6.18,80 minutter og ble slått med 4,2 sekunder av Sven Kramer.

- Han har hatt en forferdelig tung periode. Det har vært et umenneskelig styr rundt Håvard, så jeg synes likevel at han leverer et bra løp i dag. Jeg tror at han kommer til å komme tilbake igjen og ta medalje i OL senere, enten det skjer her eller senere, sier NRKs ekspertkommentator Ådne Søndrål.

Landslagstrener Jarle Pedersen forteller til NRK at han hadde håpet at Bøkko skulle få mer hjelp av parkameraten Chad Hedrick.

- Fjerdeplass er det vel ingen utøvere som kjemper om medalje, som liker å havne på, men det ble jo sånn. Håvard gikk et godt løp, og et velberegnet løp, men det gikk litt for sakte til å ta medalje i dag. Vi kan ikke gjøre noe med de andre. Vi hadde håpet av Chad Hedrick hadde vært litt skarpere og at han skulle kunne pese Håvard litt utover i løpet, sier Pedersen-

Alle tre blant de ti beste
Nederlenderens olympiske rekord ble på tiden 6.14,60. Lee tok sølvet med 6.16,95 og Ivan Skobrev sikret seg bronsemedalje med tiden 6.18,05.

Les også: Skøytekongens første OL-gull

Henrik Christiansen ble nummer åtte med tiden 6.24,80 og Sverre Haugli nummer ti med tiden 6.27,05. Norge hadde dermed alle sine tre løpere blant de ti beste. Nederland var hakket hvassere med tre mann blant de ni beste. Bob de Jong ble nummer fem og Jan Blokhuijsen nummer ni.

Få OL-nyhetene før alle andre

Nettavisen fulgte 5000-meteren direkte:

8198

Kommentarer til denne saken