RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bokser cup for tittelkamp

Fire tungvektere kjemper om retten til å utfordre Wladimir Klitschko.

Det amerikanske profforbundet International Boxing Federation (IBF) vil denne helgen avfyre startskuddet for en firemanns elimineringsturnering i tungvektklassen. Bokseren som kommer helskinnet gjennom prosessen belønnes med tittelkamp mot Wladimir Klitschko.

Jakten på verdigheten
Etter nærmere syv år i tungvektstoppen er Wladimir Klitschko omsider i ferd med å gå tom for verdige motstandere. Mye skyldes en suveren overlegenhet i forhold til sine konkurrenter, men 31-åringen har også hatt en god porsjon uflaks og dårlig timing når det gjelder å sikre de virkelig store kampene.

En toppmøte med Lennox Lewis stod på trappene i 2003, men den duellen gikk i vasken da sørafrikanske Corrie Sanders motsatte seg rollen som slaktoffer og slo ut ukraineren i løpet av to runder.

Et år senere fulgte en ny skrell - denne gang mot 5-1 underdogen Lamon Brewster - og innen Klitschko rakk å klatre tilbake til topps hadde Lewis allerede lagt hanskene på hylla til fordel for en tilværelse som pensjonist og ekspertkommentator for amerikansk TV.

Uflaksen slo til igjen tidligere i år da en etterlengtet duell mot giganten Nikolai Valuev ble torpedert av Ruslan Chagaev, som på sin side ønsker å melke WBA-tittelen på hjemmebane inntil videre.

Klitschko befinner seg dermed i en situasjon der de som burde møte ham ikke er villig og de som ønsker å møte ham ikke er verdig.

Les flere saker i Nettavisens omfattende boksemagasin.

Bestemann går videre
Gleden var derfor stor blant boksetilhengere da det ellers så suspekte forbundet IBF (International Boxing Federation) – en organisasjon som tidligere er tatt for både korrupsjon og salg av førsteutfordrerposisjoner- tidligere i høst annonserte at fire av de høyest rangerte navnene på deres utfordrerliste var beordret til møte hverandre i en elimineringsturnering. I praksis betyr dette de utvalgte bokserne utkjemper en cup bestående av i alt tre kamper før én av dem står igjen som vinner med rett til å utfordre IBF-mesteren om tittelbeltet.

(Saken fortsetter under bildet)

De utvalgte bokserne er:

- Chris Byrd (37), tidligere WBO og IBF-mester. Byrd er med en nummer åtte plassering den høyest rangerte amerikanske tungvekteren på den nøytrale rankingen til det anerkjente Ring Magazine. Veteranen har kun tre nederlag i løpet av førtifire kamper, men to av disse kom mot mannen han nå skal kjempe om å få utfordre, nemlig Klitschko.

- Alexander Povetkin (28), ubeseiret etter tretten proffkamper og har vært oppe mot uvanlig solid motstand så tidlig i karrieren. Russeren kan dessuten vise til en særdeles imponerende amatørkarriere som inkluderte gullmedaljer i både OL, VM og EM. Til tross for manglende profferfaring er Povetkin likevel favoritt til å vinne turneringen.

- Calvin Brock (32), tidligere IBF-utfordrer. Brock har i likhet med Byrd stiftet bekjentskap med Klitschko tidligere, men også han og måtte se seg utklasset av den store ukraineren. Nederlaget for Klitschko er amerikanerens eneste i løpet av trettito proffoppgjør.

- Eddie Chambers (25), regnes av mange eksperter som USAs mest lovende tungvekter i dag, men har vært forsiktig matchet så langt i sin tjueni kamper lange karriere.

Elimineringsprosessen begynner med Byrd og Povetkin mot hverandre i den tyske byen Erfurt førstkommende lørdag, mens Brock og Chambers vil innta ringen i Tacoma, Washington i USA uken etter. Vinnerne av de to kampene møtes deretter i finalen på vårparten 2008, da med Klitschko-kampen i potten.

Ikke arbeidsledig
I påvente av at den verdige utfordreren skal vise seg vil turneringens gulrot selv sette sin IBF-tittel på spill i et frivillig forsvar allerede på nyåret. Hvem som får sjansen mot Klitschko er foreløpig ikke annonsert, men mye tyder på at tidligere verdensmester Hasim Rahman ligger fremst i løypa.

Rahman stod for en av tidenes skreller i tungvekt da han som 14-1 underdog slo knockout på Lennox Lewis i april 2001, men amerikaneren tapte tittelen tilbake til briten i returoppgjøret syv måneder senere.

Nå krysser arrangørene av IBF-turneringen fingrene for at den etter hvert så velkjente Klitschko-timingen ikke slår til igjen i Rahman-oppgjøret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere