Gå til sidens hovedinnhold

Bokser i koma etter tittelkamp

Tidligere IBF-mester i lett-fluevekt Victor Burgos kollapset etter at han forsøkte å vinne sin andre boksetittel denne helgen.

32 år gamle Victor Burgos ligger i koma ved Los Angeles Harbour Medical Center i byen Torrance i California. Natt til søndag prøvde han å ta IBF-tittelen i fluevekt fra armenske Vic Darchinyan, men måtte betale en høy pris i det mislykkede forsøket. Få timer etter kampen lå han på operasjonsbordet mens leger jobbet for å stanse en hjerneblødning.

Vellykket operasjon
En talsmann for sykehuset melder at Burgos' operasjon karakteriseres som vellykket, men at bokseren holdes i såkalt medisinsk koma inntil videre. Medisinsk koma innebærer at pasienten holdes bevisstløs ved hjelp av medikamenter. Teknikken benyttes for å gi hjernen mest mulig ro og forebygge hevelse etter at skade er påført.

32-åringen skal ha reagert positivt på foreløpige undersøkelser.

Ville fortsette håpløs kamp
Det var mot den regjerende IBF-mesteren Vic Darchinyan at Burgos ble skadet natt til søndag norsk tid.

Mesteren viste seg tidlig i kampen å være den klart sterkere av de to, allerede i annen runde måtte meksikaneren ta telling. Omtrent midtveis i den stipulerte tolvrunderskampen ble forskjellen mellom bokserne stadig større og hyppigheten av harde slag som rammet Burgos tiltok. I rundepausen mellom tiende og ellevte runde konfererte kampdommer John Schorle med Burgos og spurte om han ønsket å fortsette kampen, noe utfordreren svarte ja til.

Schorle brøt likevel inn og stoppet det ensidige oppgjøret halvannen runde senere. Få minutter etter kollapset Burgos i ringhjørnet sitt, men kom nokså umiddelbart til bevissthet igjen.

Rask respons avgjørende
Dr. Paul Wallace ved California State Athletic Commission fungerte kamplege under proffstevnet. Hans avgjørelse om å sende Burgos til sykehus med ambulanse var kritisk i forhold til resultatet av hjerneoperasjonen.

- Han var bevisst da jeg undersøkte ham, men jeg bestemte meg likevel for å få fraktet ham til sykehus for nærmere undersøkelse, forklarte legen i etterkant av hendelsen.

I USA er promotorer forpliktet til å ha ambulanse og medisinsk personell tilstede og i beredskap når det avholdes profesjonelle boksestevner.

Kjempet seg ut av slummen
Victor Burgos ble født i slummen i den meksikanske byen Puebla i 1974. Som 19-åring debuterte han som profesjonell bokser uten støtteapparat. Gjennombruddet kom i 1997 da han på kort varsel tok en kamp mot den regjerende WBO-mesteren Alex «Nene» Sanchez, som trengte en erstatter da hans opprinnelige motstander meldte avbud i tolvte time. Selv om tittelkampen endte i et poengtap for Burgos, overbeviste han nok til å bli lagt merke til i bransjen. De neste årene kjempet Burgos jevnt med flere av lett-fluevektklassens beste navn før han endelig vant IBF-tittelen i 2003. Burgos gjorde to tittelforsvar før han tapte til amerikanske Will Grigsby i 2005.

Ring Magazine rangerte Darchinyan og Burgos henholdsvis som nummer tre og nummer åtte i fluevektklassen før helgens titteloppgjør.

Kampen som fant sted på samme stevne som den store VM-møtet mellom Rafael Marquez og Israel Vasquez.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs