Gå til sidens hovedinnhold

Bolsjunov får ikke høre den russiske nasjonalsangen når han vinner: - Uforståelig

- Hvorfor skal jeg holdes ansvarlig? sier Aleksandr Bolsjunov, som fikk høre FIS-hymnen i stedet for den russiske nasjonalsangen da han tok gull på 30-kilometeren.

OBERSTDORF (Nettavisen): Russland er som nasjon utestengt fra VM og OL fram til 17. desember 2022.

Bakgrunnen er at Wada mener at data og prøver fra det mye omtalte antidoping-laboratoriet i Moskva ble tuklet med før de ble overlevert til Wada i januar 2019.

Russerne må dermed dekke til smøretraileren sin, teipe over alle russiske flagg og emblemer og konkurrere under nøytralt flagg i VM i Oberstdorf.

Og det var et litt merkelig skue da Aleksandr Bolsjunov mottok sitt første VM-gull, mens FIS-hymnen ljomet i stedet for den mektige «Hymnen til Den russiske føderasjon» - russernes nasjonalsang.

Bolsjunov: - Irritasjon

Bolsjunov selv innrømmer at han synes det er frustrerende at han ikke får høre Russlands nasjonalsang etter å ha vunnet sitt første VM-gull.

- Det er en irritasjon. Jeg vil høre nasjonalsangen min. For meg er dette uforståelig. Vi er rene idrettsutøvere. Jeg aner ikke hva som har skjedd tidligere og hva som ikke har skjedd, men hvorfor skal jeg holdes ansvarlig for det? sier Bolsjunov til russiske Sport Express.

Hans Christer Holund, som tok bronsen på lørdagens 30-kilometer og stod på pallen ved siden av Bolsjunov, innrømmer at det var litt spesielt.

- Det er litt annerledes enn det har vært før, men det var vi forberedt på. Den FIS-låten er jo på en måte fin, den og, men jeg tror nok det er et nederlag for Russland å ikke kunne høre sin egen nasjonalsang. Jeg ser den, sier Holund til Nettavisen.

Det russiske folk liker duellen med Norge

Den russiske journalisten Vladimir Ivanov, som dekker mesterskapet for Sport Express, sier utestengelsen av Russland ikke er noe stort tema i hjemlandet under mesterskapet.

- I Russland er mange lei av det, og det er ikke et tema. I Rio fikk vi ikke delta i friidrett, og i Pyeongchang konkurrerte vi uten vårt flagg og emblem. Det er normalt nå, og det er ikke noe særlig vanskelig for oss. Alle forstår, men det er en merkelig situasjon, sier Ivanov til Nettavisen.

Selv stusser han på at russerne får representere Russland i verdenscupen både før og etter verdensmesterskapet i Oberstdorf.

- De konkurrerte for Russland i verdenscupen før verdensmesterskapet, og de kommer til å gjøre det også etter VM. Det er bare akkurat nå de ikke kan det. Det er veldig merkelig, sier Ivanov.

Aleksandr Bolsjunov får i disse dager stor spalteplass i russiske medier, og Ivanov mener langrennsløperen fra landsbyen Podyvote er i ferd med å bli en av landets største idrettsstjerner.

- Som i mange europeiske land er fotball den største sporten, men jeg tror Aleksandr Bolsjunov har alle muligheter til å bli en av de store. Han er som en superhelt nå. Selv de som tidligere ikke så på vintersport, følger med nå fordi han er en så interessant mann. I Russland liker man denne duellen med Norge, sier Ivanov.

Onsdag skal Aleksandr Bolsjunov nok en gang gjøre opp med nordmennene om hvem som er sterkest. Det er nemlig duket for 15-kilometer friteknikk med individuell start.