Gå til sidens hovedinnhold

Bolsjunov får kritikk fra russisk OL-helt for oppførselen i VM

Den russiske langrennsløperen Aleksandr Bolsjunov har mottatt mye støtte i hjemlandet etter VM i Oberstdorf, men det er ikke alle som er like imponert over stjernens oppførsel.

Det ble en spesiell avslutning på VM med en høydramatisk 50-kilometer der Johannes Høsflot Klæbo endte opp med å bli diskvalifisert.

Trønderen krysset mållinjen først, men ble disket etter at TV-bildene viste at Bolsjunov brakk staven etter at Klæbo kom borti ham på oppløpet.

Fortsatt er det store uenigheter om Klæbo faktisk gjorde noe ulovlig i det han passerte russeren, men resultatet med Emil Iversen som gullvinner og Bolsjunov på andreplass blir nå stående til evig tid.

Les også: Bolsjunov om norske reaksjoner: - Synd at de tenker sånn om meg

Det ble klart etter at Johannes Høsflot Klæbo og Norge trakk anken som ble sendt inn til Det internasjonale skiforbundet (FIS) forrige uke.

Se video av den omdiskuterte hendelsen her:

Får russisk støtte

Diskusjonene vil nok likevel fortsette blant enkelte i miljøet og regelverket blir trolig et tema når de internasjonale langrennstoppene møtes til FIS-møte i Portoroz i juni.

Les også: OL: Forbud mot tilreisende tilskuere

Det tror langrennssjef Espen Bjervig.

- Det er jeg helt sikker. Både i World Cup-komiteen og i regelkomiteen er jeg sikker på at denne episoden vil bli diskutert for å lære av det. Det er flere syn på det, så det er tydelig at noe er uklart. Da er det fint å få snakket om hvordan sånne episoder skal håndteres fremover, sier Bjervig til Nettavisen.

Les også: VM-profil: - Hadde vi gjort som i Norge, hadde vi blitt buret inne

Det er imidlertid ikke bare selve situasjonen på oppløpet som har skapt engasjement. Etter selve løpet valgte Bolsjunov demonstrativt å ikke ta på seg sølvmedaljen han fikk utdelt under medaljeseremonien.

Se hendelsen her:

Nå får Bolsjunov kritikk for sin oppførsel fra den russiske OL-helten Anfisa Reztsova. 56-åringen har tatt OL-gull i stafett i både langrenn og skiskyting. I tillegg har hun individuelt OL-gull i sprint i skiskyting fra 1992, samt OL-sølv på 20 kilometer i langrenn fra Calgary i 1988.

I intervju med russiske Sport Express forteller Reztsova at hun synes Klæbo burde fått beholde sin gullmedalje på 50-kilometeren i VM.

Les også: Russland vekker oppsikt i VM: - Et trist syn

- Jeg likte ikke det

Den russiske OL-helten mener reglene er uklare og antyder at det burde ha kommet Klæbo til gode.

Det er imidlertid hvordan Bolsjunov reagerte i etterkant som får henne til å se rødt.

- Det som gjør meg mest opprørt er hans oppførsel, sier Reztsova til avisen.

Hun viser til at Bolsjunov ikke gratulerte konkurrentene eller tok på seg sølvmedaljen under medaljeseremonien.

- Jeg likte ikke det.

- Han viste arroganse, sier Reztsova.

Hun forteller at hun ikke forstå vitsen med å lage en slik scene.

Les også: Denne skal avsløre juksemakerne. Kan også komme på norske treningssentre

Støtter Iversen

Etter løpet uttalte Bolsjunov til Nettavisen og øvrig skrivende presse, via sin tolk, at han mente det kun var to verdige vinnere på 50-kilometeren.

- Johannes eller jeg skal ha denne medaljen - ikke Emil Iversen. Det var en protest mot at Iversen fikk gull, sa Bolsjunov.

Reztsova mener imidlertid at Iversen fortjener seieren når ting ble som de ble.

Hun påpeker at Iversen var heldig, men fortsatt er en verdig verdensmester.

- Man kan ikke klandre Emil, sier OL-helten.

Selv har Iversen hele tiden vært ærlig på at han synes Klæbo fortjente OL-gullet og at det viktigste for ham var å ta medalje på distansen.

Langrennssjef Bjervig var tidlig ute med å melde at Norge kom til å anke juryens avgjørelse etter 50-kilometeren, men har nå fått kaoset som oppstod litt mer på avstand.

Han er forsiktig med å kritisere Bolsjunov for oppførselen i etterkant av rennet.

- Jeg tror ikke vi skal dømme eller synes så mye om akkurat det der. De som var midt oppe i det kjente på både adrenalin og mye følelser. Jeg tror ikke man skal konkludere ut ifra den oppførselen. Ingen av oss var vel helt oss selv i de timene det stod på, sier Bjervig.

Verdenscupsesongen er nå over for langrennsløperne. Men mens NM i Trondheim ble avlyst, får de russiske løperne avslutte sesongen med eget mesterskap denne måneden.