BEITOSTØLEN (Nettavisen): Både i Norge og Sverige har det denne helgen vært sesongåpning for langrennsløperne. Der har skistjernene søkt etter gode svar før verdenscupen starter neste helg.

Også i Russland er sesongen i gang, men i motsetning til nordmennene og svenskene har ikke de verdenscup og VM å se fram til denne vinteren.

Russerne er som kjent utestengt grunnet Russlands krigføring i Ukraina, og de kommer bare til å konkurrere hjemme i Russland denne sesongen.

Det kan muligens ha gått ut over motivasjonen til Russlands største skistjerne, skal vi tro flere av de norske langrennsløperne.

Les også: Karlsson kommer med drastisk forslag: – Jeg må gjøre noe med det

– Sikkert det dårligste han har vært

Aleksandr Bolsjunov leverte nemlig ikke på det skyhøye nivået vi er vant til han gjør, da han konkurrerte i den russiske skicupen denne helgen.

Under en klassisksprint på lørdag endte han på 6. plass, hvor han ble slått av 18-åringen Saveliy Korostelev som overraskende vant sprinten.

Les også: Ulvang kritisk til Norges landslagssystem: – Det er her det har sviktet

I russiske medier har dette fått stor oppmerksomhet, og avisen Championat kaller det hele «en sensasjon». Det gikk ikke stort bedre for Bolsjunov i søndagens 10 km fristil. Der ble han nummer fire, hele 34 sekunder bak vinner Artjom Maltsev.

Bolsjunovs svake sesongstart skaper også reaksjoner blant de norske langrennsløperne. Russeren erkerival, Johannes Høsflot Klæbo, kan ikke huske sist 25-åringen leverte så dårlige resultater.

– Den plasseringen er sikkert det dårligste han har vært i verdenscup noen gang på alle de fire årene han har gått. Så det er klart det er uvant. Det er sikkert en vanskelig situasjon for de også, sier han til Nettavisen.

Klæbo fikk selv en perfekt start på sesongen med to seiere på to renn på Beitostølen, til tross for skadeproblemer.

– Hvordan tror du sesongen blir for Bolsjunov og de andre russerne?

– Det er umulig å si. Det er sikkert tungt å motivere seg, svarer Klæbo.

Les også: Skistad avslører spesialhjelp i den tunge perioden: – Har vært veldig viktig

– Føles meningsløst

Hans Christer Holund ser ikke bort fra at Bolsjunov har tatt det litt roligere på treningsfronten etter at russerne fikk beskjed om at de ikke får være med i det gode selskap denne sesongen.

– Ja, det tror jeg. Hadde jeg fått samme beskjed spørs det hvor mye jeg hadde giddet å trene. Det føles litt meningsløst å trene hvis man ikke skal konkurrere i verdenscupen. Der forstår jeg han godt, sier han til Nettavisen.

Les også: Bjørgen rystet av tallene hun får servert: – Skremmende!

I russiske medier har det i løpet av høsten blitt meldt flere ganger at Bolsjunov har slitt med både skader og sykdom. Even Northug tror det kan være en del av forklaringen for hvorfor Bolsjunov fikk en så trå start.

– Han har sikkert ikke fått gjort alt det han skal. Det er kanskje skummelt for oss at han har gjort fra seg skader og sykdom nå og bare får trent og plutselig er tilbake i verdenscupen. Da blir det skummelt, sier han til Nettavisen.

Emil Iversen har tidligere ikke lagt skjul på at han ikke bryr seg så mye om hva Bolsjunov holder på med i Russland. På spørsmål fra Nettavisen om han tror russeren har ligget på latsiden den siste tiden, svarer han på sedvanlig fleipete vis.

– Ja. Jeg har hørt rykter om at det er mest fisking på Bolsjunov i år. Han sparer vel seg.