Etter et fantastisk VM, fikk de norske herrene bank på femmila på hjemmebane i Holmenkollen. Aleksander Bolsjunov var sterkest av alle, lørdag og vant.

Han vant foran landsmennene Maxim Vylegzjanin, Andrej Larkov og Illia Semikov. Alex Harvey ble nummer fem. Rennet var både Vylegzjanins og Harveys siste Kollen-femmil.

Martin Johnsrud Sundby ble beste norske på en sjetteplass, deretter fulgte Simen Hegstad Krueger på sjuendeplass, Mikael Gunnulfsen på åttendeplass og Sjur Røthe på niendeplass.

Sprakk opp på siste runde

Det var lenge et samlet, stort felt på lørdagens femmil, med nordmenn og russere i tet. Etter omtrent halvgått renn begynte det likevel å slippe en del løpere.

Med 15 kilometer igjen måtte også den finske storfavoritten Iivo Niskanen gi slipp på teten. Finnen så ut til å slite med dårlige ski. Også Johannes Høsflot Klæbo fikk det tungt, og havnet langt bak de sterkeste.

Ut på den siste 3,3 kilometeren var det 19 mann omtrent samlet. På sisterunden smalt russerne til, og bare Johnsrud Sundby og Alex Harvey holdt følge blant ikke-russere.

Inn mot stadion var russerne sterkest, og knuste konkurrentene.

Reagerte på Bolsjunov-advarsel

Til passering 27,9 kilometer, hvor det ble delt ut verdenscuppoeng oppstod en noe spesiell situasjon. Aleksander Bolsjunov var sterkest, og ledet klart. Like før passering hoppet han over i det andre sporet, for å hindre Emil Iversen i å passere som nummer to.

Russeren fikk gult kort for den uortodokse varianten, noe NRKs kommentatorer stusset over.

- Jeg vet ikke om jeg er helt enig i den beslutningen, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland da det gule kortet var bekreftet.

- Vi har vel sett en viss nordmann med lignende målganger, fulgte Jann Post opp med, med tydelig henvisning til Petter Northugs mange omdiskuterte målganger.

Kamp om den gule trøyen

Underveis på lørdagens femmil var det en kamp mellom Aleksander Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo om å sikre seg bonuspoeng til verdenscupen sammenlagt.

Ved hver passering på Frognerseteren ble det delt ut verdenscuppoeng. Klæbo hadde tydelig bestemt seg for å plukke bonuspoeng, og vant den innlagte spurten på på de tre første rundene. Emil Iversen sikret også en god del poeng, og hjalp på den måten Klæbo i kampen om sammendraget. På flere av rundene valgte Iversen nemlig å legge seg mellom Klæbo og Bolsjunov for å hindre russeren i å skaffe seg poeng.

På de siste rundene viste likevel russeren seg sterkest. Klæbo klarte ikke å henge med helt i teten og Bolsjunov fikk med seg bonuspoeng på alle de innlagte spurtene. Etter målgang tok Bolsjunov over ledelsen i verdenscupen sammenlagt.

Det skiller nå 49 poeng i russerens favør.

Det gjenstår renn i Drammen, Falun og Quebec før årets sesong er over.

Mindre kaos enn forrige sesong

Forrige sesong ble det fullstendig kaos blant publikum under femmila. Med opp mot 100.000 tilskuere og et for stort inntak av alkohol, slet vakter og politi med å ha kontroll på de tilreisende.

Før lørdagens renn var det gjort flere endringer. Blant annet startet rennet denne sesongen klokken 10.00, i stedet for klokken 14.30. Dermed ble det mer kontrollerte tilstander ute i løypene. Det var også betraktelig færre tilskuere, uten at stemningen rundt løypene var dårlig av den grunn.

Politiet bekrefter på Twitter at det har gått rolig for seg, men at det har vært enkelthendelser av mennesker som ikke har oppført seg.

- En person er anholdt for ordensforstyrrelse da han hadde vært meget ufin og aggressiv overfor andre publikum. Han blir bortvist fra Holmenkollen av patruljen nå, skriver politiet.

Slik endte topp ti:

1. Aleksander Bolsjunov
2. Maxim Vylegzjanin
3. Andrej Larkov
4. Illia Semikov
5. Alex Harvey
6. Martin Johnsrud Sundby
7. Simen Hegstad Krueger
8. Mikael Gunnulfsen
9. Sjur Røthe
10. Alexej Chervotkin