Hele Jamaicas VM-tropp måtte stille på rekke og avgi dopingprøver mandag. Usain Bolt og de andre fikk besøk av WADA-jegere.

Han og 43 andre utøvere på det jamaicanske friidrettslandslaget ble testet under en treningsleir i Moskva.

Flere dopingtatt
Det var representanter fra Verdens antidopingbyrå (WADA) som sto for jobben. Det skjedde få dager før friidretts-VM i den russiske hovedstaden.

Det er uklart om et helt landslag noensinne har blitt bedt om å avgi blodprøver så kort tid før et stort mesterskap. Trolig har det ikke skjedd tidligere.

Men bølgen av positive dopingprøver i friidrett, gjorde at WADA slo til med full styrke.

Jamaicansk friidrett har hatt det turbulent den siste tiden. Sprintstjernen Asafa Powell og Sherone Simpson testet nylig positivt etter et mesterskap på Jamaica i juni.

To stjerner i VM
Friidretts-VM er tappet for mange stjerner denne gangen. Usain Bolt og Mo Farah står igjen som gigantene alle forventer skal levere.

En kombinasjon av positive dopingtester og skader har gjort at VM er langt mindre stjernepreget enn tidligere.

Yohan Blake (100 meter), Jessica Ennis-Hill (sjukamp), David Rudisha (800 meter) og Blanka Vlasic (høyde) er noen av profilene som må stå over på grunn av skader.

I tillegg er sprinterne Asafa Powell, Tyson Gay og Veronica Campbell-Brown dopingtatt den siste tiden. Fra vertsnasjonen Russland er flere mulige deltakere dopingavslørt.

Stoppet
Kenenisa Bekele er også borte. Den femdobbelte VM-vinneren i langdistanse klarte ikke å kvalifisere seg.

Dermed står Bolt og Farah igjen som de to store i Moskva. Jamaicanske Bolt har vært nødt til å benekte spekulasjoner om doping den siste tiden, etter at flere av hans landsmenn er tatt.

- Om dere har fulgt utviklingen min siden 2002, ville dere sett at jeg har gjort fenomenale ting siden jeg var 15, svarte han kritikerne med i juli.

Farah tok OL-gull på både 5000 og 10.000 m på hjemmebane i London i fjor, og han har vist fantastisk form gjennom hele årets sesong. Nylig slo han Steve Crams 28 år gamle britiske rekord på 1500 meter.

30-årige Farah, født i Somalia, mener imidlertid at det ikke blir lett for ham å hente VM-gull på de to distansene i Moskva.

- Det kommer selvsagt til å bli tøft. Jeg er nødt til å være like god om, om ikke bedre, enn jeg var i London for et år siden, mener Farah.

VM i friidrett arrangeres i tidsrommet 10.-18. august. (©NTB)