Søndag ble det kjent at to av friidrettens største stjerner er tatt i doping. Amerikaneren Tyson Gay testet positivt 16. mai, mens jamaicaneren Asafa Powell testet positivt i juni.

Powell hadde en stund verdensrekorden på 100 meter. Han satte rekord første gang da han løp inn på 9,77 sommeren 2006, og forbedret rekorden til 9,74 i september 2007.

Hans personlige rekord er 9,72. Tyson Gay har løpt 100-meteren enda raskere. Amerikanerens rekord er 9,69.

Dette er likevel et godt stykke bak Usain Bolt, som er den nåværende innehaveren av verdensrekorden med 9,58.

- Ingen av mine
Når både Powell og Gay nå er tatt i doping, lurer mange på om også Usain Bolt bruker ulovlige medikamenter for å prestere som han gjør.

Det avviser Bolts manager, Ricky Simms.

«E-post-svar til meg fra Bolts manager, Ricky Simms: - Jeg kan bekrefte at ingen av mine klienter er innblandet i slikt», skriver Sports Illustrateds kommentator Tim Layden på Twitter.

Simms jobber i PACE Sports management, og har ifølge Aftonbladet følgende sprintere i stallen: Marvin Anderson, Kemar Bailey-Cole, Usain Bolt, Mario Forsythe, Jermaine Gonzales, Kimmari Roach Schillonie Calvert, Delloreen Ennis og Rosemarie Whyte.

Ordknapt fra IAAF
Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) kommenterer så å si ikke søndagens spektakulære dopingavsløringer av Tyson Gay og Asafa Powell.

I løpet av noen timer ble to av friidrettens store profiler avslørt som dopingsyndere, men fra IAAFs hovedkvarter i Monaco var det overraskende stille.

Tyson Gay gikk selv ut og fortalte om dopingsaken sin. Han påsto at han var blitt sviktet av noen han stolte på, men han benektet ikke selve saken. Asafa Powell nektet for å ha gjort noe galt i det hele tatt.

IAAF var lite villig til å kommentere de to dopingsakene som rystet en hel idrettsverden søndag. Da ble det også kjent at det var funnet fem positive dopingtester i forbindelse med det nasjonale friidrettsmesterskapet på Jamaica, og i forrige måned ble en rekke tyrkiske utøvere avslørt i forbindelse med lag-EM i Gateshead.

Dette viser at friidretten sliter med et dopingproblem.

«Vi fortsetter kampen vår mot doping. Det har vi forpliktet oss til overfor de utøverne som tror på en ren idrett», begrenset vikarierende generalsekreetær i IAAF, Nick Davis seg til å skrive i en pressemelding fra Monaco.

Styrket
«Hver gang det blir avdekket en ny dopingsak innen friidretten, viser det at antidopingprogrammet vårt er troverdig. Vi mener at hver eneste positive dopingsak styrker antidopingarbeidet vår framfor å svekke det», skrev Davis videre som en kommentar til avsløringene søndag.

Det er under en måned til VM i Moskva, men nå har mørke dopingskyer ødelagt mye av oppkjøringen til friidrettsfesten i den russiske hovedstaden, for det er blant friidrettens største stjerner som er avslørt.

Tyson Gay har de tre beste tidene på 100 meteren i år. Asafa Powell har den femte beste tiden, og nå er det klart at ingen av dem stiller i VM. Powell skulle ikke dit uansett, for han var ikke kvalifisert, mens Tyson Gay var ansett for å være en verdig utfordrer til Usain Bolt.

Så dukket en positiv A-prøve opp i kjølvannet av en tilfeldig dopingtest Gay måtte avgi 16. mai, og dermed var VM-eventyret hans over, kanskje til og med hele karrieren.

Tyson Gay avlyste i alle fall selv VM-deltakelsen sin. Han fikk ros av amerikanske antidopingmyndigheter for den avgjørelsen. Det kan bli den siste rosen han får på lenge.

Fordømmende
Norske friidrettsledere og utøvere tok sterk avstand fra de positive dopingprøvene søndag kveld.

- Det er en svart dag for friidretten. Det er sjokkerende det som kommer. Men det er bra juksemakerne blitt tatt. Dette kommer fordi WADA (Verdens antidopingbyrå) satser dedikert på testing av miljøer og steder der det er grums, sa Svein Arne Hansen til aftenposten.no.

Den norske friidrettspresidenten var på vei hjem fra Tammerfors, der norske utøvere sikret seg to gullmedaljer i U23-EM lørdag.

Hansen ga også uttrykk for at han ikke har særlig tiltro til verken Gay eller Powell som begge hevder de er uskyldige.

- Slike unnskyldninger har vi hørt før. Det får de dra lenger ut på landet med, kommenterte den norske friidrettspresidenten.

Om søndagens brutale dopingavsløringer innen friidretten får konsekvenser for andre enn Tyson Gay og Asafa Powell gjenstår å se, men før det kan skje noe må Det internasjonale friidrettsforbundet på banen – og det må skje på en helt annen måte enn de vage kommentarene stedfortredende generalsekretær Nick Davis er kommet med til nå. (©NTB/Nettavisen)