*Nettavisen* Sport.

Bonuspotten på 6 mill. kroner skal ut!

Foto: Vegard grøtt / NTB scanpix

Tre poeng til Norge mot Albania, og 6 millioner kroner til deg? Les dagens tippetips.

07.06.13 16:00

Sportspills meny fredag:
V4 Färjestad: Goop regjerer
V65 Jarlsberg: Nå smeller det

Så er den tiden som alle vi tippe-entusiaster går og gleder oss til kommet, bonuspotten på hele 6 millioner kroner skal ut på midtukekupongen!

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

1.Albania – Norge
Norge tapte som kjent for Albania på Ullevaal i mars, og nå virker veien til Brasil uendelig mye lengre. I det som var en nitrist forestilling sett med norske øyne, burde Norge scoret opptil flere mål, men som så mange ganger før sløser Norge med sjansene sine.
John Arne Riise har som kjent gitt seg på landslaget, og vil trolig bli erstattet av Espen Ruud. På midtbanen kan det også gå mot endringer; Drillo har hintet til at Ardian Gashi (Helsingborg) kan gå rett inn og danke ut Håvard Nordtveit som anker.

Fra forrige tropp, som var hjemme mot nettopp Albania, er det hele sju endringer: Aalesunds keeper Sten Grytebust er med, det er også Ardian Gashi, Ruben Kristiansen, Kim Andre Madsen, Espen Ruud, Per Ciljan Skjelbred, Lars-Christopher Vilsvik og Kjetil Wæhler. Ute er Espen Bugge Pettersen, Vadim Demidov, Magnus Wolff Eikrem, Vegard Forren, Jonathan Parr og Mohammed Abdellaoue. Norge har totalt 2-1-2, og med én av hver borte: seier over Kypros (5.), uavgjort mot Sveits (1.), og tap for Island (2.). Rune Jarstein, Brede Hangeland, Tarik Elyounoussi og Daniel Braaten er alle bekreftet i startoppstillingen, men Drillo innrømmer at han sliter med å plukke ut de resterende spillerne.

Albania har gjort det forholdvis bra så langt, på sine tre hjemmekamper er Kypros (5.) og Slovenia (6.) beseiret, mens det ble 1-2 tap mot Island (2.). Står med 3-0-2 totalt. Og hvis man inkluderer forrige EM-kvalik har albanerne 4-2-2 hjemme i Tirana. Det andre tapet kom mot Frankrike i det som i følge rapportene var en jevn kamp, så det er blir ingen enkel oppgave for Norge å revansjere tapet. Stiller med ringreven Erjan Bogdani (Siena) på topp, men mangler seks sentrale spillere: deriblant landslagskaptein L. Cana (Lazio), A. Lila (PAS Giannina), O. Roshi (FSV Frankfurt) A. Meha (Paderborn 07), B. Kukeli (Zürich) og Debatik Curri (Gençlerbirligi).
Kampen spilles på fullsatte Qemal Stafa stadion (16 900 seter), og kunne vært solgt ut flere ganger, ifølge det albanske fotballforbundet. Så det kommer definitivt til å bli høylytt i Tirana i kveld.

Albania øyner håp om tur til Brasil, mens Drillo gang på gang har slått tilbake når det ser mørkt ut. Det smerter et patriotisk hjerte å gardere mot det norske laget, men det har buttet i mot for landslaget tidligere i kvalifiseringen, og det kan fort skje igjen i kveld. UB

2. Island – Slovenia
Island har overrasket mange med å kapre en foreløpig andreplass i gruppe E. Tuktet blant annet Norge 2-0 hjemme på Laugardalsvöllur, og selv om det ikke helt gjenspeiler kampbildet, har de fulgt opp med respektable seiere borte mot Albania (3.) og dagens motstander Slovenia (6.) Har totalt 3-0-2; tapene kom hjemme mot Sveits (1.) og på bortebane i Kypros (5.) Har gode offensive spillere i Kolbein Sigurdsson (Ajax), Alfred Finnbogason (Heerenveen), og veteranen Eidur Gudjohnsen (Club Brugge).

Slovenia ligger sist med tre fattige poeng, og laget som spilte VM i 2010 er i realiteten uten mulighet til å komme seg videre. Statistikken viser 1-0-4, kun slått Kypros (5.) hjemme, og tapte altså 1-2 i Ljubljana mot dagens motstander. Laget har spillere fra italiensk, tysk og nederlandsk liga, så noe kvalitet må de ha, men den har i hvetfall ikke vist seg på landslaget.

Bleke islandske kropper er heltente på tur til solfylte Brasil, mens Slovenia allerede er fortapt. Vi tror likevel Slovenia er kapable til å ta poeng mot et ordinært islandsk lag. HU

3. Østerrike – Sverige
Det ligger an til en skikkelig rysare i gruppe C. Kampen om andreplassen bak suverene Tyskland er knalltøff; både Sverige, Østerrike og Irland står med åtte poeng, men svenskene har en kamp til gode på sine konkurrenter.
Østerrike har 2-2-1 etter fem kamper, tapte 1-2 hjemme mot Tyskland (1.), mens de har slått Færøyene (6.) 6-0 og Kazakhstan (5.) 4-0. To uavgjorte er fasiten på bortebane: mot Irland (4.) og Kazakhstan. Troppen består hovedsakelig av spillere fra tysk og østerriksk Bundesliga, hvor det mest kjente navnet er Bayern Münchens David Alaba (f/m). Men de har også en sterk trio i Prödl (f), Junuzovic (m) og Arnautovic (m/a), alle Werder Bremen.

Sverige er som alltid med og kjemper om avansement, er ubeseiret med 2-2-0. Slo til med en av tidenes opphentinger mot gruppelder Tyskland, svenskene lå under 0-4 halvtimen før slutt, men kom sterkt tilbake og utlignet til 4-4 tre minutter på overtid. I den andre bortekampen ble Færøyene slått 2-1.
Hjemme på Friends Arena har det endt med uavgjort mot Irland (3.) og 2-0 seier over Kazakhstan (5.). Den store stjernen er på laget er selvsagt Zlatan (PSG), og trener Erik Hamrén har forholdsvis god dekning i alle ledd.

Vanskelig kamp som kan svinge begge veier, vi holder likevel Sverige som knappe favoritter. UB

4. Irland - Færøyene
Irland (3.) er med i kampen om andreplassen og VM-billett, men har ikke råd til å avgi poeng mot Færøyene som står med 0 poeng og 2-15 i målforskjell. Om Irland greier å tukte Sverige eller Østerrike om andreplassen gjenstår å se, men skal uansett ta seg greit av tabelljumboen. H

HTML EMBED

Norsk Tipping

BGFlashEmbed('http://widget.tippebannere.no/Moduler/TV.swf','tv','http://widget.tippebannere.no/OddsenHome.ashx?func=tvmatches','Nettavisen_Oddsen2.0');

5. Kroatia – Skottland
Kroatia og Belgia kjemper side om side i gruppe A om førsteplassen, begge står med 5-1-0 og 16 poeng. Kroatene har tatt tre av tre hjemme: 2-0 over Serbia (3.) og Wales (4.), mens Makedonia (5.) ble sendt hjem med 1-0. Poengdelingen kom borte mot Belgia (1.) Vunnet fem strake siden kampen i Belgia, og laget har en goalgetter av rang i toppscorer Mario Mandzukic, som ble toppscorer i Bayern München med 15 mål. Må klare seg uten Luka Modric (Real Madrid) og tidligere Manchester City og Tottenham midtstopper Vedran Korluka (Lokomotiv Moskva).

Skottland er overraskende nok gruppens jumbo, kun tatt poeng hjemme mot Makedonia (1-1) og Serbia (0-0). Står med 0-2-4, har tapt sine fire siste, og levnes små sjanser i Kroatia. Vi må tilbake til oktober 2011 for å finne deres forrige borteseier i en kvalik kamp, da de vant 2-1 over Liechtenstein. Stiller med en målfattig tropp, Jordan Rohdes (Blackburn) er mannen med flest landslagsmål (3).

Kroatia trenger poengene i kampen om førsteplassen, mens skottene allerede er ute av dansen. H

6. Tsjekkia – Italia
Tsjekkia (3.) jager andreplassen i gruppe B, ligger to poeng bak Bulgaria (2.), med én kamp til gode. Foreløpig status er 2-2-1, men tsjekkerne har ikke imponert på hjemmebane: tapte 0-3 for Danmark (4.) og spilt 0-0 mot Bulgaria (2.). Seieren kom mot Malta (6.), som for øvrig ikke har tatt poeng på bortebane siden 2007 (1-1 mot Moldova).

Italia troner øverst med 4-1-0 og 13 poeng. Vunnet begge hjemme: over Danmark (4.) og Malta (6.). Borte har det blitt seier over Armenia (5.) og Malta, og poengdeling mot Bulgaria (2.) Finalisten fra EM har mange klassespillere i troppen; spesielt midtbanen med Pirlo (Juventus), De Rossi (Roma) og Montolivio (Milan) er det klasse av.

Italia er favoritter, men Tsjekkia kan gi god motstand hvis de har dagen. Det er verdt å merke seg at Italia trolig er fornøyd meg ett poeng. Så lenge de ikke taper ligger de fremdeles meget godt an, og det kan fort være at de spiller med minimal risiko og triller ball kampen lang. Høy uavgjortfare. UB

7. Belgia – Serbia
Belgia har for første gang på lenge et meget spennende lag, stiller med klassespillere i alle ledd: forsvaret består av solide Kompany, Van Buyten og Verthongen; på midten herjer Fellaini, Hazard og Dembélé, mens på topp har de kanskje det som er Europas mest spennende spisspar i Benteke og Lukaku. Står foreløpig uten tap i gruppe A med 5-1-0 og 16 poeng, det samme som Kroatia, så dagens kamp er definitivt viktig. Eneste poengtap kom mot nettopp Kroatia på hjemmebane, men har ellers slått Makedonia (5.), Skottland (6.) og Wales (4.). Dagens motstander ble i tillegg knust 3-0 på bortebane. Belgierne har kun sluppet inn ett mål og scoret mest i gruppa (11).

Serbia er allerede ni poeng bak toppen og har nok innsett at toget har gått. Har i utgangspunktet et respektabelt lag, men er nok bedre stilt bakover enn fremover: forsvaret kan skilte med navn som Ivanovic (Chelsea), Kolarov (Manchester City) og Subotic (Borussia Dortmund). Av spissene som er tatt ut har kun Markovic og Dordevic scoret (ett mål hver), men midtbanemannen Kuzmanovic har seks nettkjenninger. Serberne har spilt tre kamper på bortebane: tapt mot Kroatia (2.) og Makedonia (5.), mens det ble 0-0 i Skottland (6.).

Klar hjemmefordel til Belgia, som trenger tre poeng for å legge press på kroatene. H

8. Portugal – Russland
Portugal og Russland er involvert i et realt rotterace i gruppe F, det skiller bare ett poeng mellom Portugal på tredje og Russland på første (Israel har sneket seg i mellom). Portugiserne har bare spilt to kamper hjemme: 3-0 seier over Aserbajdsjan (5.), og en skuffende 1-1 forestilling mot Nord-Irland (4.). Har i utgangspunktet et veldig godt lag, med profiler som Ronaldo, Coentrão, Moutinho og Nani, men vi synes likevel de har til gode å overbevise i kvaliken. Totalt står de med 3-2-1; tapet kom mot dagens motstander i Moskva.

Russland leder gruppen, har ett poeng og to kamper til gode på Portugal, så vil nok være godt fornøyd med poengdeling i Lisboa. Ingenting å si på formen med 4-0-0, eneste bortekamp hittil endte med 4-0 seier i Israel (til sammenligning ble det 3-3 for portugiserne i Tel Aviv). Hjemme står de med tre seiere: over Aserbajdsjan (5.), Nord-Irland (4.) og Portugal. Troppen til Russland består kun av spillere fra den russiske ligaen, og sett med norske øyne er den foruten store profiler. Men styrken deres ligger helt klart i det kollektive, russerne er et hardtarbeidende lag, som ikke gir motstanderen noe som helst gratis.

Portugisiske primadonnaer mot hardtarbeidende russere; vi tror det blir et meget jevnt møte i Lisboa. HU

9. Moldova – Polen
Moldova ligger nest sist i gruppe H, samlet fire poeng med seier over den evige jumboen San Marino, og uavgjort hjemme mot Ukraina (4.). Ellers har det blitt fire tap: hjemme mot Montenegro (1.) og England (2.), og borte for Ukraina og Polen (3.) Troppen består av spillere fra moldovsk og russiske liga, men har ingen navn man drar umiddelbar kjensel på.

Polen jager kvalik-plass, er foreløpig på tredje, fire poeng bak England (2.) og seks bak Montenegro (1.), men med én kamp mindre spilt. 2-2-1 er fasiten så langt: hjemme har det blitt seier over San Marino og Moldova, uavgjort mot England, og tap for Ukraina. Den eneste bortekampen endte 2-2 i Montenegro. Stiller med en godkjent tropp, hvorav Borrusia Dortmund duoen B¿aszczykowski (m) og Lewandowski (a) leder an. Polakkene slo Liechtenstein 2-0 i en treningskamp på tirsdag, men stilte da uten mange av de faste, og med 40 år gamle Jerzey Dudek i mål. Polen er favoritter uten å ha overbevist, men Moldova har holdt Ukraina til uavgjort hjemme, og kan fort gjøre det mot Polen også. UB

10. Montenegro – Ukraina
Montenegro har overrasket mange med å kapre førsteplassen i en meget tøff gruppe. Men det skal sies at laget har til gode å spille mot både England og Polen på bortebane, så mye kan forandre seg i gruppe H. Laget er to poeng foran England, og seks foran dagens motstander. Spilt tre hjemmekamper: seier over San Marino (6.), uavgjort mot England (2.) og Polen (3.). Juventus spiss Mirko Vucinic er lagets store stjerne, med 14 mål på 34 kamper. Slo dagens motstander 1-0 i Ukraina.

Ukraina er nummer fire med åtte poeng, og håpet om Brasil lever i beste velgående. Bortestatistikken viser 1-2-0, som inkluderer en flott 3-1 seier i Polen, og uavgjort mot England og Moldova. Troppen består av spillere fra den Ukrainske ligaen, med ett unntak: Anatoliy Tymoshchuk (Zenit St. Petersburg), som mange vil huske fra Bayern München.

Nok en vanskelig kamp å bedømme; Montenegro er favoritter, men Ukraina er kapable til å ta poeng. HU

11. Litauen – Hellas
Litauen har kun fem poeng på fem kamper i gruppe G, bare spilt én kamp hjemme, som endte 1-1 mot Slovakia (3.). Seieren kom mot Liechtenstein (6.), mens det ble tap mot Bosnia (1.) og Hellas (2.). Eneste nevneverdige spiller i troppen er kaptein Stankevivius (Lazio), men ellers ser det svært tynt ut i rekkene til Litauen.

Hellas er på andreplass, tre poeng bak gruppeleder Bosnia, og er selvsagt ivrige på å tette igjen luka i kveldens kamp. Står med 3-1-1 totalt og 2-0-1 på bortebane: tap mot Bosnia, seier over Latvia (5.) og Slovakia (3.). Coach Santos har en brukbar tropp til disposisjon, men grekerne sin store styrke ligger helt klart i den kollektive innsatsen. Slo dagens duellant 2-0 i Athen, og drar til Litauen som rettmessige favoritter. B

12. Bolivia – Venezuela
Siste kampen på kupongen er fra VM-kvaliken i Sør-Amerika, CONMEBOL.
Bolivia ligger nest sist av de ni lagene, har bare ni poeng på elleve kamper, med 2-3-6. Hjemme står de med 2-2-2: seier over Paraguay (9.) og Uruguay (6.), uavgjort mot Argentina (1.) og Peru (7.), og tap for Chile (4.) og Colombia (3.).

Venezuela innehar femteplassen, og dermed retten til playoff-kamp mot nummer fem fra den asiatiske kvaliken. Men det er kort vei både opp og ned, så mye vil forandre seg i løpet av de fem gjenværende kampene. Står med 4-3-4 totalt og 1-2-3 borte: tapt for Argentina (1.), Ecuador (2.) og Peru (7.), vunnet over Paraguay (9.), mens det ble uavgjort mot Colombia (3.) og Uruguay (6.)

Helt åpen kamp og kupongens mest opplagte helgardering. HUB

96-rekker:
1. UB
2. H
3. UB
4. H
5. H
6. U
7. H
8. HU
9. UB
10. HU
11. B
12. HUB

Klikk her for å levere vår 96-rekker

384-rekker:
1. UB
2. HU
3. UB
4. H
5. H
6. UB
7. H
8. HU
9. UB
10. HU
11. B
12. HUB

Klikk her for å levere vår 384-rekker

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

HTML EMBED

Norsk Tipping

BGFlashEmbed('http://widget.tippebannere.no/Moduler/MestSpilte.swf','popular','http://widget.tippebannere.no/OddsenHome.ashx?func=favorites','Nettavisen_Oddsen2.0');

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag