Lars Boom vant tidligere i høst Tour of Britain sammenlagt, og med en god prolog under Tour of Beijing, kunne han gitt Tony Martin trøbbel senere i rittet.

Nederlenderen klokket inn 36 sekunder bak etappevinner Martin, men fikk deretter en nedslående beskjed.

Arrangøren valgte nemlig å ilegge 25-åringen en tidstraff på 20 sekunder. Dermed ligger rytteren plutselig 56 sekunder bak i sammendraget.

Boom i brudd?
Prologen i Beijing ble kjørt på landeveissykler for å kutte ned transportkostnadene mellom Europa og Kina. Om det var det sportsdirektør Erik Dekker hadde i tankene, vites ikke, men det så unektelig ut som han var i ferd med å kjøre opp til en rytter i brudd under tempoetappen.

Les også: Milde Moses, herr Martin!

Det strider selvsagt med UCIs eget regelverk: «Følgebilen skal ligge minst 10 meter bak rytteren. Den skal aldri passere ham eller ligge på høyde med rytteren».

Det var dermed Dekkers blemme som utløste tidsstraffen for rytteren.

- Høyttaleren på panseret var ødelagt, og det samme var frontruta. Lars ønsket å få tilbakemelding, og jeg kjørte opp på siden av ham, noe jeg aldri skulle ha gjort, forteller Dekker.

- Idiotisk
Han hadde ikke noe annet valg enn å legge seg paddeflat i etterkant av episoden.

- Det var min feil. Det var idiotisk, forteller han til nederlandsk presse.

Bildespesial: Se de store bildene fra åpningen i Beijing!

Temposterke Boom kjørte opprinnelig inn til 6.-plass på etappen, men det var før spetakkelet startet. Med tidsstraffen falt han ned til 33. plass på resultatlisten.

- Det suger, uttalte rytteren.

- Det er fremdeles viktige World Tour-poeng å kjempe om her. Jeg hadde et mål om å reise hjem med en god sammenlagtplassering, men det kan jeg bare glemme nå.

PS! Etappe to av Tour of Beijing kjøres torsdag morgen, norsk tid. Alexander Kristoff (BMC Racing) er eneste norske deltaker.