Belgias nimanns tropp for VM i Nederland er nå kjent. Ikke overraskende skal Tom Boonen (OmegaPharma-QuickStep) og Philippe Gilbert (BMC) forsvare sykkelnasjonens ære i den kuperte løypa, som går på kryss og tvers i Limburg-regionen.

Med to av de heteste VM-favorittene på laget har landslagssjef Carlo Bomans naturlig nok høye ambisjoner på vegne av sine disipler.

- Målet er alltid å vinne i VM. Årets mesterskap er ikke noe annerledes, sier Bomans til sporza.be

En formsterk Boonen, som vant både Flandern Rundt og Paris-Roubaix tidligere i år, deler langt på vei ambisjonene til sin landslagssjef.

- Det er på høy tid at vi vinner igjen. Vi skal ikke kjøre taktisk uklokt. Den ene skal være der for den andre. Jeg skal vente til siste runde, mens Gilbert må følge typer som Alejandro Valverde, sier 31-åringen til Het Laatste Nieuws.

Enkel seiersoppskrift?
Men skal enten Boonen eller Gilbert hente hjem den lett gjenkjennelige regnbuetrøyen må verdensstjernene samarbeide bedre enn hva som har vært tilfellet tidligere. Senest under OL i London fremsto de lyseblå langt fra sammensveiset, noe som provoserte den belgiske sykkelpresidenten.

- Gilbert var nok en gang for egoistisk. Jeg kommer til å ta en prat med han, fortalte Tom Van Damme til sporza.be etter at den olympiske fellesstarten var ferdigkjørt.

Les også: - Gilbert er en egoist

I fjorårets VM i København imponerte han heller ikke presidenten, i det som var nok en «ulojal opptreden» fra Gilberts side.

Splittet nasjon
Siden Boonen gikk til topps i Madrid for sju år siden, har ingen belgisk rytter hevdet seg blant de tre beste i noe verdensmesterskap.
Faren for at Belgias medaljemuligheter knuses på grunn av manglende taktisk harmoni mellom vallonske Gilbert og flamske Boonen er derfor til stedet. Den belgiske sykkelfansen kjenner så altfor godt til problemet når man har en kaptein for mye på laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Plus ça change...»
Skrekkeksempelet fra den belgiske sykkelhistorien er naturlig nok VM i Barcelona 1973, hvor kannibalen Eddy Merckx og tronarvingen Freddy Maertens demonstrerte et særdeles snodig lagarbeid.

På siste runde inne i den katalanske hovedstaden hadde både Merckx og Maertens kommet seg i det avgjørende bruddet, sammen med Felice Gimondi (Italia) og Luis Ocaña (Spania). Men da den belgiske sykkelkongen angrep, gjorde merkelig nok Maertens sin del av jobben for å hente inn sin egen landsmann.

På oppløpet fikk Merckx et ruvende opptrekk av Maertens, men hadde ikke beina til å passere verken vinneren Gimondi eller sin egen opptrekker. Merckx ble bare nummer fire. Maertens følte seg snytt for seieren og var naturligvis rasende på sin kaptein.

Merckx og Maertens ble ikke venner igjen før 31 år etter fadesen i Barcelona.

Den forventningsfulle belgiske fansen sitter nok på nåler frem til Valkenburg, i frykt av en likende reprise med Gilbert og Boonen.

PS! I 2005 vant Tom Boonen både Flandern Rundt og Paris-Roubaix. I tillegg til disse prestisjetunge vårklassikerne vant belgieren også VM i Madrid. Det er kun «Tommeke» som har vunnet disse tre rittene i en og samme sesong. Vinner Boonen i Valkenburg 23. september, gjentar han altså bedriften.