Gå til sidens hovedinnhold

Boonen turte ikke bytte sykkel

Flandern-vinneren slet seg over hellingene på tunge gir.

Tom Boonen ble søndag historisk da han suste inn til sin tredje seier i monumentklassikeren Flandern rundt.

Belgieren vant også rittet i 2005 og 2006.

Det har kun Fiorenzo Magni, Achiel Buysse, Eric Leman og Johan Museeuw gjort tidligere.

- Det er en utrolig følelse. Det har ikke helt gått opp for meg ennå, sier en glad vinner.

- I starten av sesongen sa jeg at hvis jeg hadde en god vinter uten uhell, ville det være en flere ritt hvor jeg kunne bli historisk. Jeg har allerede to rekorder nå (fem seirer i E3 Harelbeke, vår.anm.), takket være mine lagkamerater. Det er et viktig år for meg. Denne seieren setter mine to tidligere triumfer i rampelyset igjen. Det viser at jeg har hatt en flott karriere, legger han til.

Les også: Boonens historiske triumf

På tunge gir
Flandern rundt-seieren søndag var også hans 103 seier i karrieren. Boonen var også fornøyd med å bli den første vinneren i den nye traseen.

- Jeg er fornøyd med å være den første vinneren av den nye Flandern-løypen. Alle snakket om hvor hard løypen hadde blitt, men det endret ikke mye. Kanskje det blir mer aggressivt i finalen neste år.

- Det er en krevende løype. Uten at du vet det, så blir du sliten. Det er som den gamle Flandern-løypa, bare med flere hellinger i finalen.

Men hans tredje Flandern-triumf var ingen dans på roser. Tom Boonen hadde også sine problemer underveis, spesielt på Paterberg siste gang da han måtte slippe noen meter til bruddkameratene Filippo Pozzato (Farnese Vini-Selle Italia) og Alessandro Ballan (BMC Racing Team).

- Jeg hadde et problem med bakgiret, det oppsto ved første forsering av Paterberg. Vi tenkte først på å bytte sykkelen, men vi var ikke sikre på hva problemet var. Jeg tror det var noe med kjedet som ikke gikk rent. Det klikket ved hvert pedaltråkk.

- Det var bedre på Koppenberg, like etterpå var jeg nede i bilen og fikk olje på kjedet. Da gikk det bedre. Men da jeg syklet på 25- og 23-klinga (tannhjulene bak, vår.anm.), fungerte det ikke perfekt. Men det var bedre å sykle slik enn å bytte sykkelen, for det ville kostet mye i en slik løype. Det var derfor jeg syklet mest på 21-klinga, men det var tungt og vanskelig, forteller Tom Boonen.

Stoler på spurten
31-åringen sikter nå mot Paris-Roubaix, som han allerede har vunnet tre ganger tidligere (2005, 2008 og 2009). Én seier til, og han er på nivå med historiske Roger De Vlaeminck.

Der vil han stole på spurten - nok en gang. Spurten som har gitt han seier i E3 Prijs Vlaanderen - Harelbeke, Gent - Wevelgem og Flandern rundt på få dager.

- Med noen seirer i lomme er det enklere å gjøre det slik, det er våpen som jeg vil bruke. Det er ikke viktig for meg å imponere i hellingene (brosteinsbakker) og parkere feltet. Jeg vil vente til det rette øyeblikket, og stole på spurten min.

Han benyttet også anledningen til å si noen ord om Fabian Cancellaras kragebeinsbrudd:

- Det var synd for Fabian. Jeg vet hvordan det føles å jobbe så hardt mot noe, og miste muligheten slik. Slik er livet og ikke minst syklingen. Han ville helt sikkert vært med i finalen uten vleten. Hva det ville betydd for løpet er det ikke vits å spekulere i nå. Det som er sikkert er at han vil komme sterkt tilbake, avsluttet Tom Boonen.

Kommentarer til denne saken