Gå til sidens hovedinnhold

- Bør holde seg for god for dette

Magnus Carlsens tidligere trener får kritikk etter å ha beskrevet det norske fotballmiljøet som «primitive apekatter».

Magnus Carlsens tidligere trener Simen Agdestein uttalte nylig til Aftenposten at han mener sjakkfeberen i Norge nå er en slags «nerdenes hevn».

Men det var et annet sitat som vekket mest oppsikt. Agdestein, som er rangert som Norges nest beste sjakkspiller, brukte nemlig anledningen til å rakke ned på det norske fotballmiljøet.

- Nå skal jeg være litt forsiktig, for jeg synes mye av den norske befolkningen er ganske harry. Miljøet rundt fotball for eksempel, hvor utrolig harry er ikke det? Sammenlignet med det, er vi kjempenerder, men det er jeg i så fall stolt av. De raver rundt og brøler ... Som primitive apekatter, sa han til Aftenposten.

Rop om oppmerksomhet
Nå møter han motbør fra fotballfamilien.

- Fordummende og fordømmende, skriver fotballekspert Lars Tjærnås på sin twitterprofil. Han ønsker ikke å utdype kommentarene sine overfor Nettavisen.

Men han er langt fra alene om å reagere. Odd-trener Dag Eilev Fagermo tror utspillet kan forklares med sjalusi.

- Fotballens unike posisjon skaper ofte misunnelse fra mennesker i andre idretter eller kulturaktiviteter. Eller et rop om oppmerksomhet. Det som i tillegg er rart i dette tilfellet, er at Agdestein var et brukbart fotballtalent selv, sier Fagermo til Nettavisen.

Mjøndalen-spiller Mads Hansen har også bitt seg merke i utspillet til Magnus Carlsens tidligere trener.

- Agdestein er en av få som har vært i begge miljøer, og han kan uttale seg med innsikt. Men jeg kan sende ham medlemskortet mitt i Mensa, for det er ikke bare primitive folk i fotballen. Jeg synes heller ikke at Bobby Fischer virket som en elitefyr. Jeg skjønner ikke motivet hans. Er det ikke en del av idrettens sjarm og egenart at man er annerledes? spør Hansen på telefon med Nettavisen.

Mjøndalen-profilen har denne forklaringen på hvorfor Agdestein slenger ut et ord som «rølpete» om fotballen.

- Det er nok flere fotballsupportere som tar seg en øl på kamp enn de som ser på sjakk, for man kan ikke rope og hoie på en sjakkkamp. Men jeg vil tro det ble sagt med glimt i øyet, sier Hansen.

- Trist
Richard Jansen er sportslig leder for Stabæk Fotball Kvinner. Han reagerte sterkt på utspillet til Agdestein.

- Jeg synes det er litt trist at en representant for en sport som får så lite oppmerksomhet til daglig, benytter en etterlengtet oppmerksomhet til å komme med et slikt budskap. Han sier at 20 prosent av befolkningen er primitive aper og en gjeng med rølpete, sosiale avvikere. Det er fascinerende at det er det han ønsker å få frem, og her må det ligge mye innestengt aggresjon, sier Jansen til Nettavisen.

- Det er et trekk som ikke fører til remis engang, følger han opp med i god sjakkstil.

Aalesund-kaptein Jonatan Tollås Nation støtter Jansen. Han reagerer også på selve tidspunktet for Agdesteins kommentarerer.

- Hele idretts-Norge er stolte av Magnus Carlsens prestasjoner, og det er sjakkfeber over hele landet. Da synes jeg det er merkelig at Agdestein benytter muligheten til å støte fra seg så mange folk som mulig når han endelig får oppmerksomhet. Det bør han holde seg for god for, sier Tollås Nation til Nettavisen.

- Hvorfor det?

- Jeg ser ikke logikken i å tråkke på andre når det endelig er positivitet rundt sjakk. Det er blitt kultur for dette i Norge, at folk prater ned andre idretter for å fremme egen prestasjon eller idrett. Det synes jeg er en uting, sier Aalesund-kapteinen.

Stabæk-leder Jansen tror ikke Agdestein har kommet med uttalelsen for å provosere bevisst.

- Dette var en tabbe, et dårlig trekk, for å si det sånn. Agdestein er en intelligent mann, men høy IQ betyr ikke at man har høy EQ, og det ser vi her, sier han.

- Rakker ikke ned på andre
Jansen forteller at han, som en del av kvinnefotballen, kan identifisere seg med sjakkens verden.

- Jeg vet hvordan det er å drive med en idrett som får lite oppmerksomhet. Kvinnefotball sliter med det samme som sjakk, men er det én ting vi er nøye på, er det å ikke rakke ned på andre. Det er vi veldig bevisste på. Når vi får oppmerksomhet, som vi fikk under sommerens EM, var vi opptatte av å forsterke det positive. Det var mer interessant enn å sutre over at vi ikke fikk oppmerksomhet i månedene før, sier Jansen.

- Agdestein har åtte landskamper i fotball og er således en fotballmann selv. Er du overrasket over at det er nettopp han som kommer med dette utspillet?

- Jeg har fulgt med såpass lenge på fotball at jeg er mer overrasket over at han har åtte landskamper, avslutter Jansen.

Agdestein har vært utilgjengelig på reise til India for å følge sjakk-VM, men tirsdag kveld sier han dette til Nettavisen om saken:

- Det er veldig dumt om noen er blitt såret på ordentlig. Jeg vet selvfølgelig hva lidenskap er og har brent både for fotball og sjakk. Og det var selvfølgelig ikke ment på alvor, om noen tror det.

Reklame

8 kupp du gjør i Nettavisens nettbutikk nå

Kommentarer til denne saken