NORGE - GIBRALTAR 5-1:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Det norske laget var som ventet suverene mot Gibraltar, og kunne pyntet langt mer på måltavla om de var mer effektive.

Tre mål fra Erling Braut Haaland var imidlertid med på å sende Ståle Solbakkens mannskap opp på annenplass i gruppen etter at Nederland knuste Tyrkia 6-1.

Nederst i artikkelen kan du stemme på hvem du synes var Norges beste spiller mot Montenegro. Se også karakterskala nederst i saken.

Under følger Nettavisens spillerbørs.

Ørjan Håskjold Nyland - 5

Hadde knapt hatt en eneste berøring på ballen da Reece Styche satte inn 1-3 ut av intet like før pause. Ble som ventet arbeidsledig også store deler av den andre omgangen. Fikk sin første berøring etter hvilen etter 70 minutter da han plukket et halvslapt Gibraltar-skudd fra 35 meter.

Marcus Holmgren Pedersen - 6

Et kampbilde som gjorde at Feyenoord-backen kunne fosse frem på høyre. Fikk vist fram farten sin ved flere anledninger og kom til gode innleggsmuligheter, men manglet den siste lille prikken over i-en i avleveringene. Fant imidlertid Haaland med en god pasning på overtid da spissen la på til 5-1.

Andreas Hanche-Olsen - 4

Fikk lenge en takknemlig oppgave mot en svært isolert Gibraltar-spiss, men ble avgjørende med negativt fortegn på gjestenes redusering. Først et elendig oppspill til Martin Ødegaard, før han heller ikke sto ordentlig opp i taklingen da han skulle rette opp egen feil. Endte med baklengs og en aldri så liten ripe i lakken for Gent-profilen.

Kristoffer Ajer - 6

Fikk sjansen igjen av Ståle Solbakken, i en kamp han kunne ta med seg ballen forbi Gibraltars første pressledd. Gjorde ting forholdsvis enkelt offensiv, og hadde stort sett full kontroll defensivt.

Birger Meling - 7

Ny bunnsolid av Norges venstreback. Kom som vanlig offensivt på venstre, og fant Kristian Thorstvedt med et perfekt innlegg på det første målet. Tatt av til pause som følge av en føling i lysken. Meling blir meget viktig i «den lille finale i Tyrkia».

Martin Ødegaard - 7

Dette var et kampbilde som fikk fram glimtvis av det beste av Norges landslagskaptein. Styrte midtbanen før pause, og var svært nære å notere en målgivende til Alexander Sørloth. Krydret med gode dødballer fortsatte han i den andre omgangen, og burde hatt en målgivende pasning etter å ha spilt Elyounoussi alene gjennom. Meget oppløftende kamp fra Norges nummer ti, som fikk stå hele kampen til tross for at han kun var et gult kort unna suspensjon mot Tyrkia.

Patrick Berg - 5

Fikk sjansen i den holdende midtbanerollen, og gjorde sakene sine greit mot et svært defensivt Gibraltar-lag. Slo imidlertid et par enkle pasningsfeil, uten at det ble stort farlig.

Kristian Thorstvedt - 8

For en landslagsskarriere sønnen til Siv er i ferd med å få. I en noe fri og offensiv midtbanerolle tok han for seg og vant de fleste duellene defensivt, mens han viste fram spisskompetanse framover i banen. Først fant han plass inne i boksen og satte inn 1-0, før han tok rollen som boksåpner og tredde Erling Braut Haaland igjennom til 2-0. Flyttet ned i en mer defensiv midtbanerolle etter pause, og kan fort bli en nøkkelspiller for Solbakken også i skjebnekampen i Istanbul 8. oktober.

Mohamed Elyounoussi - 7

Fikk mye rom ute til venstre, og åpnet kampen godt. Kom til flere muligheter etter pause, men maktet ikke å omsette mulighetene til mål. Livlig også etter pause, og holdt til tider lekestue ute til venstre. Viser meget gode form før oktober-samlingen.

Alexander Sørloth - 7

Det så til tider ut som det var en overårig seniorspiller på dispensasjon som møtte et juniorlag da Sørloth var i dueller med Gibraltars stoppere. Fullstendig overlegen i de fysiske duellene, og fikk også notert en målgivende pasning på 3-0. Svært nære scoring lenge, før han iskaldt banket inn 4-1 etter snaut timen spilt. Solid søknad om startplass før kampen i Tyrkia.

Erling Braut Haaland - 8 - Norges beste

Norges superspiss noterte sitt 10., 11. og 12. mål på 15 A-landskamper tirsdag, og var nærmest umulig å stoppe for stakkars Gibraltars stoppere. Konstant på løp bak gjestenes midtforsvar, og har virkelig fått det til å løsne med flagget på brystet. Kunne noterte seg for enda flere mål tirsdag, men sikret sin tredje scoring på overtid. I kanonform.

Innbyttere:

Fredrik Bjørkan - 7 - inn for Birger Meling etter 45 minutter.

Fikk sjansen i den andre andre omgangen som følge av en skade på Meling, og markerte seg allerede fra start. Skapte farligheter gang på gang, og var også nest sist på ballen da Sørloth la på til 4-1.

Joshua King - inn for Alexander Sørloth etter 63 minutter.

Aron Dønnum - inn for Patrick Berg etter 63 minutter.

Mats Møller Dæhli - inn for Mohamed Elyounoussi etter 81 minutter.

Fredrik Aursnes - inn for Kristian Thorstvedt etter 81 minutter.

*Spillerne vurderes på en skal fra 1 til 10, der 10 er best.

**En spiller må ha spilt i minst 30 minutter for å bli vurdert med karakter.

Karakterskala:

10: Eksepsjonell og enestående prestasjon

9: Herjet vilt, svært kampavgjørende opptreden

8: Dominerte stort

7: Bunnsolid prestasjon

6: God kamp

5: En prestasjon på det jevne

4: Under pari

3: Skuffende kamp

2: Langt unna det man kan forvente

1: Begredelig opptreden