RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bortelagene helt borte

Sist oppdatert:
Utrolig, men sant - kun tre av 14 lag har vunnet på bortebane i Tippeligaen så langt.

Fem serierunder - og en kamp i neste runde. 36 kamper. Men kun fire borteseirer. Det er fasiten så langt i Tippeligaen. Enda mer spesielt - det er kun tre lag som har stått for de fire seirerne.

Lillestrøm har slått Aalesund og Odd borte. Start slo også Aalesund borte, mens Brann slo Stabæk på Nadderud i 1. serieomgang.

Men i de andre 32 kampene som er spilt i år - kun hjemmeseirer eller uavgjort. Det betyr at hardtsatsende klubber som Rosenborg, Vålerenga og Viking fortsatt står uten bortseier.

- Det er et ekstremt tall. Det er helt fantastisk. Jeg tror ikke det blir like ekstreme tall videre, men det blir utrolig spennende å se om det holder seg de neste fem rundene, sier TV 2-ekspert Nils Johan Semb til Nettavisen.

- Kan du se noen forklaring?

- Nei. Men generelt kan man si at man får ekstra trøkk hjemme, har hjemmefansen i ryggen og bruker ingen energi på reising. Forberedelsene blir bedre, og det kan også gi en psykologisk fordel å være hjemme. Det kan også være en liten dommereffekt – ikke mye, men bittelitt. Summen av alle de små ingrediensene gjør at man oftere vinner hjemme enn borte, sier han.

Trenerne usikre
Tippeliga-trenere Nettavisen har vært i kontakt med, mener at 36 kamper, en femtedel av sesongen, er for tynt grunnlag til å komme med en konklusjon.

- Jeg tror ikke at fem runder representerer noen trend, sier Start-trener Stig Inge Bjørnebye.

- Jeg er ikke så veldig overrasket. Vi er ennå i den fasen hvor det er litt hektisk. Vi trenger mer tid før man kan se tydelige resultater, sier Tromsø-trener Steinar Nilsen.

- Det er nok for tidlig, men jeg tror noe av grunnen kan være hvordan man angriper en bortekamp – både strategisk og mentalt, sier Lillestrøm-trener Tom Nordlie.

Normalt en fjerdedel bortseirer
TV 2-ekspert Bengt Eriksen blir overrasket hvis ikke andelen borteseirer øker i kommende runder.

- Normalt er andelen hjemmeseirer ganske nøyaktig 50 prosent. Samtidig ender om lag 25 prosent av kampene uavgjort, og like mange med borteseirer. Med fire borteseirer på 36 kamper har vi bare 11 prosent bortseirer så langt, forklarer han.

Men:

- Man må ikke glemme at hvis man deler sesongen i fem deler, så arter hver del seg forskjellig. Starten i Tippeligaen er annerledes enn den femtedelen midt i sesongen, som igjen er annerledes enn den siste femtedelen.

- I starten vil lagene helst ikke tape. Man vil få noen poeng, få trygghet i bunn. I den første femtedelen av sesongen er man langt mer reservert enn senere. Mot slutten kan det derimot være flere lag som er desperate etter å vinne. Da er det ikke reservasjon, men desperasjon som kan prege lag. Til en viss grad tenker nok en del også at hvis man vinner hjemme, og spiller uavgjort borte, så blir man seriemestere. Da får man 52 poeng. Det holder til seriegull.

- Brann er annerledes
Eriksen påpeker at Brann oppførte seg annerledes borte mot Stabæk enn i hjemmekampene mot Strømsgodset og Vålerenga. Men han vil ikke konkludere med at norske lag generelt opptrer annerledes borte enn hjemme.

- Men er det bare 11 prosent bortseirer også ved halvspilt sesong, så kan man sikkert få den type forklaringer. Nå er det litt tidlig. Knipser man et kronestykke ti ganger, så kan man få kron åtte ganger. Men knipser man lenge nok, så ender man om lag med 50 prosent kron og 50 prosent mynt.

Er det for tidlig, eller har du en forklaring på hvorfor Tippeliga-lagene ikke klarer å vinne på bortebane? Si din mening i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere