Gå til sidens hovedinnhold

- Bortkasta penger

Hoppsjef Clas Brede Bråthen synes det er meningsløst å bygge en ny bakke i Holmenkollen før man vet hvordan både vind og tåke skal elimineres fullstendig.

(Se nederst for bildekarusell av «nye» Kollen)

HOLMENKOLLEN (TV 2 Nettavisen): Før søndagens Holmenkollrenn presenterte søkerkomiteen for ski-VM i 2011 planene for bygging av ny bakke som skal stå klar senest høsten 2009.

450 millioner skal Kollen-prosjektet koste. 310 millioner skal investeres i selve Holmenkollbakken.

Les:- Mulig å eliminere vind og tåke
Les: Slik blir nye Holmenkollen

Vindseil på begge sider av bakken skal redusere vinden med 40 prosent. Tåkeproblematikken finnes det ennå ikke noe virkemiddel mot. Det synes sportssjefen for de norske elitehopperne, Clas Brede Bråthen, er foruroligende.

- Vinden må ikke reduseres, den må elimineres. Det samme gjelder tåka. Ellers blir det for meg fullstendig bortkasta å bruke en halv milliard kroner på et nytt hoppanlegg. Det norsk hoppsport trenger, er en bakke i Oslo-området der man kan trene hver dag, poengterer han overfor TV 2 Nettavisen.

Spesielle luftstrømmer
Bråthen foreslo i november å bygge en kuppel over Holmenkollen.

- Det sa jeg fordi det er den eneste måten jeg vet om for å eliminere vind og tåke. Det er mulig det finnes andre måter å gjøre det på, men ikke som jeg kjenner til, gjentar Bråthen fire måneder senere.

- Vil ikke vind være et problem uansett hvor man bygger bakke?

- Ikke på samme måte som i Kollen. Bakkens beliggenhet gjør at vinden kan komme fra alle retninger, den varierer og den er ofte kraftig. Gryta nede i Besserudtjernet gjør dessuten at man får veldig spesielle luftstrømmer. Søndag var det optimale vindforhold i Kollen. Likevel er det min påstand at vinden hadde avgjørende betydning for resultatlista.

Ikke tatt med på råd
Bråthen synes for øvrig det er vanskelig å kommentere planene i Holmenkollen.

- Jeg ser på det som ble presentert søndag som rene skisser. Vi som er brukere er ennå ikke blitt tatt med på råd. Derfor tar jeg for gitt at prosessen er inne i en veldig tidlig fase, sier han.

Den nye bakken får etter planen et kalkuleringspunkt på 122 meter og en bakkestørrelse på 136 meter, og blir med det en gjennomsnittlig storbakke etter 2006-standard. Likevel skal den kunne huse verdenscuparrangementer i 25-30 år fremover.

- Om det er fremtidsrettet eller ikke å bygge en slik bakke, vil jeg ikke ha så sterke meninger om. Som sagt synes jeg det er vanskelig å kommentere en skisse. Vi vet jo ikke hvordan dette blir ennå, sier Bråthen.

Vil helst ha Rødkleiva
Selv har han imidlertid klare meninger om hva som ville ha vært mest fremtidsrettet.

- Skitinget sa så sent som i fjor klart ifra om at et nytt hoppanlegg i Oslo bør ligge i Rødkleiva. Personlig mener jeg fortsatt at det er det klart beste alternativet, sier Bråthen.

Holmenkollbakken vil han beholde som museum.

- Hadde det vært opp til meg, ville dagens bakke ha blitt bevart som nasjonalmonument og turistattraksjon. Og så kunne vi i stedet ha bygget verdens største hoppbakke i Rødkleiva. Det hadde vært framtidsrettet, konstaterer Clas Brede Bråthen.

Applauderer politisk vilje
Samtidig aksepterer han at det det i øyeblikket ikke er politisk vilje til å bygge ut Rødkleiva. Og han applauderer at det tross alt er politisk vilje til å bygge et moderne hoppanlegg i Oslo. Nå ser Bråthen i stedet frem til å være med på å utforme anlegget i Holmenkollen.

- Jeg gleder meg til å bli involvert i prosjektet. Jeg regner med at vi blir kontaktet ganske snart, og at det vil bli et møte umiddelbart etter sesongen.

Sesongen avsluttes kommende søndag, i det som er verdens største hoppbakke i dag – mammutbakken i Planica.

25. mai får Oslo svaret på om det blir ski-VM i Holmenkollen i 2011. Og om et år starter arbeidet med en eventuell ny bakke.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg