*Nettavisen* Sport.

Bouteraa slapp med lettere straff

Brahim Bouteraa ble torsdag dømt til 15 års fengsel for dramaet på Kato Air-flyet over Bodø i fjor.

23.06.05 19:25

- Bouteraa er skyldig i særdeles alvorlige og forsettelige handlinger. Han bør derfor dømmes under skjerpende omstendigheter. Passasjerene var bare noen tiendels sekunder fra en katastrofe, heter det i domsslutningen fra Hålogaland lagmannsrett.

Brahim Bouteraa hevet stemmen da dommer Bjørnar Stokkand spurte ham om han hadde forstått dommen, og han ble geleidet ut av retten av tre polititjenestemenn da domsavsigelsen var over. Dommeren vil imidlertid ikke legge noen vekt på utbruddet, sier han til TV 2 Nyhetene.

Aktor la i formiddag ned påstand om 17 års fengsel for mannen, slik dommen i Salten tingrett lød. Straffen i lagmannsretten er altså to år lavere.

Vurderer anke
Det synes ikke Bouteraa var noen trøst. I en kommentar til dommen sier han at dette var det samme som i tingretten og at det ikke utgjør noen forandring selv om han fikk to års mildere straff.

Heller ikke aktor, førstestatsadvokat Geir Fornebo er fornøyd med utfallet i lagmannsretten. Han sier at påtalemyndigheten vil vurdere å anke dommen, og at det er mindre samsvar mellom dom og straffeutmåling.

I tvil
Dommen var ikke enstemmig.

- Det finnes ikke noe tilsvarende rettspraksis her til lands. Lagmannsretten er i tvil om straffelengden. Derfor må det legges vekt på at ulykken ble avverget, sa dommer Stokkand i retten.

35-åringen ble tidligere torsdag funnet skyldig i drapsforsøk, men ikke i å ha forvoldt en luftfartsulykke. Han ble derimot funnet skyldig i å ha forsøkt ulovlig å gripe inn i flyvningen.

Rystende
To piloter og sju passasjerer var nære ved å miste livet i flykapringsdramaet den 29. september 2004. Like før landing reiste Bouteraa seg og angrep pilotene med øks. To andre passasjerer grep inn, og sammen med pilotene klarte de å hindre en tragedie.

- At utfallet ville vært døden, er det ingen tvil om. Passasjeren befant seg i en låst situasjon. Hendelsen har også rystet norsk luftfart, sa dommer Bjørnar Stokkand i lagmannsretten i dag.

Bouteraa og hans advokat har argumentert med at kapringen måtte ha skjedd enten i psykotisk tilstand eller at Bouteraa var bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.