Brå: - En fallitterklæring

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Oddvar Brå synes lite om en verdenscup i langrenn uten ei eneste femmil på programmet.

30.09.10 07:56

Oslo (ANB): Det skjer for første gang i historien kommende sesong. Det samme gjelder tremila for kvinner.

Disse to verdenscuprennene har i en årrekke gått i Holmenkollen. Der går som kjent VM kommende sesong – og da blir det med denne ene konkurransen internasjonalt på disse distansene i vinter.

Les også:Northug savner femmilILangrenn blir kortereI- De er så redde for å slite seg utI- Det er for mange renn

Det blir for øvrig også bare i VM det skal konkurreres på full distanse i fellesstarten med skibytte (2x15 km for menn og 2x7,5 for kvinner). I verdenscupen er distansen kuttet ned.

Frykter for femmilas framtid
Ifølge sportssjef Åge Skinstad er endringene ikke permanent, men foretatt av hensyn til løpernes totalbelastning i VM-sesongen. Det er et argument den tidligere skikongen Oddvar Brå, i likhet med nåtidens ener Petter Northug, ikke har noen forståelse for.

- Da hadde det vært bedre å redusere programmet med et par av de andre rennene. Det ville gitt en tilsvarende mindre belastning for løperne totalt sett, sier Brå til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er hjertens enig med Petter Northug i at verdenscupen uten ei femmil blir betydelig fattigere. 59-åringen legger heller ikke skjul på at han frykter for femmilas framtid i internasjonal skisport.

Kan bli slukt av langløpene
- Jeg er redd for at femmila i stadig sterkere grad vil bli faset ut i vår moderne langrennsverden, sier Brå og fortsetter:

- Det er nok mange som heller vil innlemme den i de stadig mer populære langløpene. Men dette er to forskjellige idretter. De svenske langløpsspesialistene er de beste eksemplene på det. Det er bare unntaksvis at løpere hevder seg i begge deler.

Oddvar Brå innser imidlertid at det seine tidspunktet for vinterens VM (fra 23. februar til 6. mars) gjør det praktisk vanskelig med ei femmil i de påfølgende verdenscuprennene. Det måtte i så fall ha vært i Lahti helga etter VM, men der er det lenge siden klassikeren ble tatt av programmet.

Tenkte ikke på tett program
Men argumentet om at femmil i Lahti ville ha kommet for tett på VM, biter han ikke på. Selv vant han femmila i Lahti søndagen etter VM i Oslo i 1982. Da gikk han dessuten 15 kilometer fredagen før – som han for øvrig også vant.

- Helt siden 1973 gikk jeg femmil tre helger på rad på tampen av hver sesong. Kollen pluss NM og Lahti eller Rovaniemi. Vi tenkte ikke på at programmet var tett. Det var helt vanlig, sier Brå.

- Men det er kanskje vanskelig å sammenlikne de to tidsepokene?

- Nå går de nok flere kortere distanser, men jeg tror den samlede konkurransetiden i løpet av en sesong var noenlunde den samme. Og nåtidens løpere går heller færre renn på en sesong enn det vi gjorde, framholder Oddvar Brå.

(ANB)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.