LILLEHAMMER (ANB): Magnus Moan har lenge vært en stor inspirasjonskilde for Mikko Kokslien. Akkurat nå er det omvendt.

Kokslien har en seier og to andreplasser så langt i vinter, mens Moan har en tiendeplass som best.

Vår mangeårige ener i kombinert er en av mange som gleder seg enormt over lillehamringens store gjennombrudd denne forvinteren. Men overrasket er Moan slett ikke.

- Jeg har lenge sagt at Mikko er god for å ta steget opp blant verdens aller beste når han får det til å klaffe både i bakken og sporet. Dette har jeg ventet på, sier Moan til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Blir inspirert
- Og det er bra vi har en som viser vei, tilføyer trønderen, selv mannen som i mange år har gjort nettopp det i norsk kombinertsport.

Akkurat nå er han ikke på det nivået både han selv og alle andre ønsker. Men i sitt tålmodige arbeid for å komme tilbake dit, bruker han nettopp Koksliens suksess som en motivasjonsfaktor.

- Klart jeg blir inspirert av Mikko, sier han med ettertrykk.

- Han er en kjempegod venn og konkurrent, og har mye positivt i seg. Han er rolig og avbalansert, og har stålkontroll på det han gjør. Mikko er en utøver som vil drive det langt hvis han fortsatt klarer å ta ut potensialet sitt.

Får arbeidsro
Ungguttens hyggelige framgang bidrar åpenbart til å lette mye på presset på Moan, som alle går og venter på. Det er landslagets langrennstrener Kristian Hammer enig i.

- Det er bra det blir flere om trykket. Dette gjør at Magnus får bedre arbeidsro, sier han til ANB.

- Sånn sett har Mikkos suksess en veldig stor betydning for oss alle. Det er godt å ha flere kort å spille på. I de senere årene har løperne bak Moan og Petter Tande slitt en del, men nå har vi fått fram et mye sterkere lag totalt sett. Det gir en positiv smitteeffekt på alle, ikke minst Magnus, som hater å tape. Jeg er sikker på at han snart kommer sterkt tilbake.

Et skritt i riktig retning
Det er Moan selv også. Rutinert som han er, gleder han seg over at søndagens tiendeplass var et stort skritt i riktig retning.

- Det er klart at jeg ikke er fornøyd med en tiendeplass i verdenscupen. Men i den situasjonen jeg er nå, må jeg ta med meg alt som er positivt. Jeg hevet meg i bakken, og gjorde et ærlig forsøk i løypa. Jeg følte jeg ikke hadde noe å tape på det. Nå ble nok åpningen i hardeste laget, noe jeg fikk merke kraftig på slutten. I god, gammel langrennsform hadde jeg gått meg opp på pallen, sier han.

Og 27-åringen fra Trondheim jobber knallhardt videre for å komme tilbake nettopp dit - både i velkjent monsterform og på pallen. Inspirert av gjennombruddet til sin to år yngre lagkamerat.

(ANB)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!