Sir Bradley Wiggins (Team Sky) sto frem som overlegen vinner av Polen rundts sjuende og avsluttende etappe lørdag.

Med en mesterlig prestasjon i en lettkupert tempoløype satte Wiggins bestetiden 46.36, hvilket var nok til å slå Fabian Cancellara (RadioShack) med hele 56 sekunder over de 37 kilometerne fra Wieliczka til Krakow. Dette var britens første indiviudelle seier siden tempo-gullet under OL i London.

Fjorårets sølvmedaljør på tempo fra VM i Valkenburg, amerikanske Taylor Phinney (BMC), kapret tredjeplassen med tiden 47.50.

Sveitsiske Cancellara er firdobbelt verdensmester i tempoøvelsen, men kunne ikke hamle opp med den dominante Wiggins, som etter en lengre periode med skade og seierstørke virker å være på sporet av noe stort foran VM i september.

Sammen med Tony Martin seiler Wiggins opp som den store favoritten til å ta tempo-gullet i Firenze. Martin kan dog blir vanskelig å temme, ettersom tyskeren står med hele åtte tempo-triumfer så langt denne sesongen.

Ble avskrevet
32 år gamle Wiggins måtte bryte årets Giro d’Italia med en luftveisinfeksjon og kneskade, hvilket også satte ham ute av spill foran Tour de France – som i år ble vunnet av lagkompis Chris Froome.

Fjorårets mest dominante rytter har grunnet forholdsvis dårligere prestasjoner i 2013 vært gjenstand for mye kritikk. Det er også blitt sådd tvil rundt hans fremtid i Team Sky.

Weening vant sammenlagt
Bare 41 sekunder skilte de ti beste i sammendraget. Med 192 kilometer og ti kategoriserte stigninger tok Christophe Riblon (AG2R) over ledelsen sammenlagt på etappen fredag.

Selv om kolombianske Darwin Atapuma til slutt vant, tilegnet franske Riblon seg en 19 sekunders ledelse på andremann, Jon Izaguirre (Euskaltel-Euskadi).

Baskeren Izaguirre var regnet som den beste temporytteren av de to. Euskaltel-rytteren leverte en solid prestasjon på den kuperte tempoen under Tour de France sin 17. etappe.

Men det var nederlandske Pieter Weening (Orica-GreenEdge) som kjørte best sammenlagtkandidatene. Orica-rytteren lå som femtemann før etappen og med en gnistrende tempoetappe klarte han å putte de nødvendige sekundene i sekken på konkurrenten.

Weening ble dermed første nederlandske vinner i Polen rundt historie i det som var rittets 70. utgave.

Imponerende Hushovd
Polen rundts eneste norske deltaker, Thor Hushovd, avsluttet rittet med en 91. plass – 07. 53 bak vinneren.

Likevel kan 35-åringen se tilbake på en svært suksessfull uke. To etappeseire i et WorldTour-ritt er imponerende fangst for veteranen som har slitt med å komme tilbake til godt gammelt nivå etter lengre tids sykdom.

Neste post på rittprogrammet er Arctic Race of Norway og Tour des Fjords, hvor BMC-rytteren utvilsomt ønsker å fortsette den gode trenden i jakten på en plass på Norges VM-lag senere i høst.

Polen rundt 5. etappe
1. Bradley Wiggins (Team Sky) 46.36
2. Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard) + 0.56
3. Taylor Phinney (BMC Racing Team) + 1.14
4. Marco Pinotti (BMC Racing Team) + 1.20
5. Kristof Vandewalle (Omega Pharma-Quick Step) + 1.40
6. Pieter Weening (Orica-GreenEdge) + 1.44
7. Jon Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) + 2.05
8. Dominik Nerz (BMC Racing Team) + 2.13
9. Sergei Chernetckii (Katjusja) +2.15
10. Rafal Majka (Saxo-Tinkoff) + 2.17

70. Polen rundt sammenlagt
1. Pieter Weening (Orica-GreenEdge) 31.58,07
2. Jon Izaguirre (Eskaltel-Euskado) + 0.13
3. Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) + 0.16
4. Rafal Majka (Saxo-Tinkoff) + 0.26
5. Sergio Luis Henao (Team Sky) + 0.51
6. Eros Capecchi (Movistar) + 0.51
7. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) +1.14
8. Ivan Basso (Cannondale Pro Cycling) + 1.38
9.Tanel Kangert (Astana) + 2.35
10. Chris Anker Sörensen (Saxo-Tinkoff) +2.50