Petter Northug harselerte med svenskene under sin aktive karriere, og ga nylig stafettpinnen som «Sveriges nemesis» videre til Erling Braut Haaland etter at jærbuen herjet med de svenske fotballherrene på Ullevaal i Nations League.

Sitatet «Vi kan kjøpe hele Sverige om vi vil» har gått som en farsott etter landslagets herjinger med «Söta Bror», og de blågule kan få en ny nesestyver i enda en idrett når Cecilia Brækhus (40) møter Patricia Berghult (27) til tittelkamp i colombianske Cali 13. august.

«The First Lady» er klar på at hun ønsker å følge opp og videreføre trenden med å vise svenskene hvem som er størst og best.

– Det blir alltid litt betent når Norge og Sverige møtes. Man kommer ikke unna at det blir litt ampert innimellom, men det er bare morsomt og gir en god oppkjøring. Guttene har hatt det moro med svenskene den siste tiden, så jeg synes det er rettferdig. Det er ikke bare landslaget og Northug som skal få banke svenskene, sier 40-åringen til Nettavisen på telefon fra Chicago, hvor hun ligger i camp før sommerens oppgjør i super weltervekt.

Les også: Brækhus klar for emosjonell VM-kamp på «hjemmebane»: – Umulig å beskrive

– De var sprøyte gale

Brækhus, som mistet beltene i weltervekt etter to tap mot Jessica McCaskill, har god erfaring med å møte svenske boksere. Hun har slått både Mikaela Laurén og Klara Svensson tidligere i karrieren, men opptakten til kampene ble preget av skittkasting.

Aller mest oppmerksomhet fikk tittelkampen mot Laurén i 2017, etter at den svenske veteranen valgte å kysse Brækhus under en obligatorisk «staredown» – et stunt som fikk massiv oppmerksomhet verden over.

Les også: Brækhus om gjensynet med suksesstreneren: – Jeg fikk en skyllebøtte

Hittil har imidlertid 27 år gamle Berghult, som har WBC-beltet i Brækhus' nye vektklasse «super weltervekt», ligget forholdsvis lavt i terrenget.

– Hun virker litt mer normal i forhold til Klara og Laurén, de var sprøyte gale begge to, ler Brækhus, og spøker med at hun vil stille med hjelm på innveiing før oppgjøret om knappe to måneder.

– Jeg er alltid forberedt på at svenskene kan komme med et aller annet.

Oppgjøret i august går også i en ny vektklasse for den norske 40-åringen. Etter å ha bokset hele proffkarrieren i weltervekt, hvor vektgrensen er 66,7 kilo, tar hun nå steget opp i super weltervekt, med maksvekt på 69,9 kilo, etter flere ubehagelige opplevelse inn mot de siste kampene.

– Jeg har strevd enormt de siste med kampene med å klare den vekten. Jeg vil aldri klare weltervekt, og det er ikke vits å prøve engang. Vektkuttingen var vondt, og jeg har ingenting godt å si om det. Det gjorde boksing kjipt, og det er en helt annen hverdag nå når jeg ikke trenger å være sulten eller stresse over å miste flere kilo rett før kamp, understreker Brækhus.

Klar for «miniturnering»

«The First Lady» kom til Norge da hun ble adoptert fra Colombia som toåring, og har ikke vært i fødelandet siden hun var liten. Nå drar hun tilbake for å kjempe om tittelbeltet i det som blir et emosjonelt gjensyn for bergenseren.

– Jeg skal tilbake til landet jeg ble født i, og det blir ekstremt spesielt for meg. Jeg har ikke vært der siden jeg var veldig, veldig ung jente. Og så blir det et svensk-norsk oppgjør, så det er både min colombianske og min norske arv som er med på å jule opp svensken, ler hun.

Hun omtaler tilbudet fra Colombia som et «de ikke kunne si nei til», og avslører at det er tegnet en avtale om to kamper i det som vil bli en liten turnering om to av beltene i super weltervekt.

Vinneren av Brækhus og Berghult møter nemlig canadiske Marie Eve Dicaire, som innehar beltet i IBF-forbundet i super weltervekt.

Deretter møtes vinneren av kamp to og taperen av oppgjøret mellom Brækhus og Berghult i det som vil bli en boksetrilogi med to belter på spill.

– Å få to så tette og store kamper og rett på to VM-belter sier litt om posisjonen jeg fremdeles har i boksing. Jeg er superglad, for jeg har ikke så lenge igjen. Jeg tar kamp for kamp, og det er viktig for meg å komme i ringen nå, sier Brækhus som ikke har vært i aksjon siden tapet mot McCaskill i mars 2021.

Etter å ha gått opp en vektklasse, venter nå Berghult som har 15 strake seire i sin proffkarriere.

– Han har typisk svensk stil hvor hun er god på beina, og liker å bevege seg mye. Hun er ganske lang, sterk og godt trent. Jeg går opp en vektklasse, så det er noe man må regne med. De er større i en vektklasse over, og jeg har gått naturlig videre fra weltervekt.