*Nettavisen* Sport.

Brann dårligst i Europa

Ingen andre topplag i Europa slipper inn flere mål enn Brann.

26.07.07 16:16

(iBergen.no): I Tippeligaen er Brann, sammen med Rosenborg, det laget som scorer mest. På 14 seriekamper er det blitt 28 nettkjenninger.

23 baklengsmål
Bakover på banen står det verre til med bergenserne. På de samme seriekampene er det blitt hele 23 baklengsmål og bare fire lag (Sandefjord, Start, Aalesund og Tromsø) har gjort en dårligere defensiv jobb enn Brann.

Tall iBergen.no har gjennomgått fra samtlige ligaer i Europa viser at Brann er dårligst i klassen av de lagene som topper tabellen så langt i sesongen eller vant serien i fjor. Etter halvspilt serie hadde Brann 23 baklengs på 13 kamper, noe som gir et snitt på 1,76 baklengsmål.

Etter at Håkon Opdal holdt buret rent i 3-0-nedsablingen av Stabæk sank snittet til 1,64 baklengsmål per kamp – dårligst av samtlige ligaer i Europa (også medregnet ligaen i Gibraltar og Nord-Kypros som ikke er med i UEFA).

- Vi er bevisste på det som skjer defensivt, men en skal ikke glemme at vi scorer mye også. Det ene går som regel ut over det andre. Vi skal huske på at vi ligger på topp av tabellen og har bare tapt fire obligatoriske kamper så langt, sier Mjelde til iBergen.no.

Samhandling
De to lagene som kommer nærmest Brann er Pobeda fra Makedonia og Türk SK fra Nord-Kypros. Det førstnevnte laget hadde et snitt på 1,27 (33 kamper) baklengsmål forrige sesong og snittet var tilnærmet likt halvveis i sesongen. Türk SK som vant den nordkypriotiske serien hadde et snitt på 1,57 baklengsmål (26 kamper), som også hadde et tilnærmet snitt halvveis.

For Brann sin del mener Mjelde det handler om å jobbe videre med de defensive oppgavene gjennom bevisstgjøring på trening.

- På trening handler det om å trene på ulike roller til enkeltspillerne og å få samhandling i de ulike leddene. Vi ønsker å få snittet på antall baklengsmål ned til ett per kamp, men det virker vanskelig. Det vi kan gjøre er å øve på trening og bli bedre i kamp – det er da eksamen er, sier en engasjert Brann-trener.

I forkant av Lyn-oppgjøret i Oslo (0-6-tap) trente ikke Brann formasjon, noe de heller ikke gjorde da de møtte Viking i cupen onsdag. Mjelde har følgende grunn til at det ikke alltid blir terpet formasjon i før tøffe kamper.

0,19 i snitt
- I perioder kommer kampene tett på. Å trene på det defensive krever at man løper mye, gjerne med høy intensitet. Det er krevende. Når det er få dager mellom kamper prioriterer vi litt rolige økter, forklarer Mjelde.

Til søndagens kamp blir det imidlertid én dag ekstra i forhold til i forkant av cupkampen mot Viking, noe som åpner for å terpe formasjon og situasjon.

De to lagene som har lavest snitt i antall baklengsmål er Sheriff Tiraspol fra Moldova. Forrige sesong slapp de bare inn syv mål på 36 seriekamper. Dette gir et snitt på 0,19 mål per kamp. På en sterk nummer to plass kom Olimpi Rustavi fra Georgia. De hadde et snitt på 0,34 baklengsmål. På 26 seriekamper ble det ni baklengsmål. Tendensene var de samme for begge lag etter halvspilt serie. Olimpi Rustavi slapp for øvrig ikke inn mål før i niende serierunde forrige sesong.

Kilder:UEFA.com, The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation og nifs.no.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.