*Nettavisen* Sport.

Brann-spillere granskes for skattefusk

Foto: Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Fotballforbundet anbefalt å se nærmere på overganger hos bergenserne.

03.03.13 14:05

- Vi har ingenting å skjule, sier Branns daglige leder Roald Bruun-Hanssen til BA.

Denne uken kom rapporten fra granskningen av norske fotballoverganger. Granskningen ble satt i gang av fotballforbundet etter flere eksempler på overganger der penger havnet i feil hender, og skatt ble unndratt.

Den kanskje mest kjente saken er Raio Piirojas overgang til Fredrikstad, der store summer kan ha blitt unndratt skatt.

To konkrete saker
Det er advokatselskapet Lynx som har stått for granskningen og levert rapporten til fotballforbundet.

Lørdag meldte Finansavisen at det er påpekt forhold hos Brann og Lyn som de mener forbundet bør se nærmere på. Avisen skriver at det hos Brann handler om to konkrete saker fra flere år tilbake. Granskningen tok for seg årene 2007 til 2011.

Spillerne det gjelder er anonymisert i rapporten, melder BA.

- Vi mener vi har alt på det tørre, sier Bruun-Hanssen.

Den nåværende daglige lederen på Brann stadion er tidligere sportssjef, og har hatt fingrene borti de aller fleste overganger i denne perioden. Han sier Brann har gått seg selv etter i sømmene.

Vil vise alt
- Da det ble klart at forbundet ønsket en granskning, satte vi oss ned med våre jurister og så på alle overganger inn og ut av klubben i denne perioden. Vi fant ikke noe som vi mener bryter noen regler, og det har vi også sagt til skattemyndighetene, understreker Bruun Hanssen.

For Brann gikk selv til Skattedirektoratet da det ble klart at rapporten pekte nettopp på dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har sagt at de skal få innsyn i absolutt alt de vil av papirer og opplysninger, påpeker Bruun-Hanssen.

Agent-trøbbel
Det er ofte betaling til agent som er problemet i overgangssaker. Det er spilleren, ikke kjøpende klubb, som skal betale spillerens agent ved overganger. Men hvis klubben betaler et honorar direkte til agenten, tjener både klubben og spilleren på dette.

Hvis for eksempel en agent skal ha 300 000 kroner ved en overgang, må klubben betale spilleren betydelig mer for at han skal sitte igjen med netto 300 000 etter skatt. Men hvis klubben betaler agenten direkte, og trekker summen fra spillerens lønn, slipper spilleren en skatteutgift, og klubben sparer også arbeidsgiveravgift for denne summen. Dette er altså ikke lov, men det er avdekket mange tilfeller der dette har skjedd.

Skattedirektoratet vil for øvrig ikke ilegge klubber tilleggsskatt hvis de henvender seg på eget initiativ med saker som kan være i strid med reglene. Noe altså Brann har gjort.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.