*Nettavisen* Sport.

Brann-spiss på vei til tysk fotball

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Kan havne i Ståle Solbakkens gamle klubb.

Etter det BA erfarer er Branns spisstalent Bård Finne langt på vei enig med Köln i 2. Bundesliga. Overgangen vil trolig finne sted etter sesongen når kontrakten med Brann har utløpt.

Finnes agent, Stig Lillejord, er ordknapp og vil ikke bekrefte BAs opplysninger.

- Jeg kommenterer ikke klubber, men vi har kontakt med flere. Den dagen ting er klart skal jeg kommentere det, sier Lillejord til BA.

Finne selv har ikke vært tilgjengelig for kommentar søndag ettermiddag.

Besøkte klubben
En rekke utenlandske klubber har vært inne i bildet, deriblant toppklubber i Premier Leauge, men nå skal Ståle Solbakkens tidligere klubb ha utkrystallisert seg som det rette alternativet for den lille måljegeren.

BA kjenner til at Lillejord og Finne var i Köln og forhandlet med klubben for to-tre uker siden. Etter det BA forstår er partene langt på vei enig om en langtidskontrakt.

Da Solbakken ledet Köln i Bundesliga i 2011 og 2012 var klubben preget av det komplette kaos. Nå befinner klubben seg på nest høyeste nivå, og siden Solbakken-perioden har det skjedd store omveltninger i Köln-ledelsen.

Hele styret er skiftet ut, og klubben har fått ny sportsdirektør i Jörg Schmadtke. Dette er en god kjenning av den bergensbaserte fotballagenten. Schmadtke var nemlig tidligere sportsdirektør i Hannover, der Lillejord blant annet har vært involvert i overgangene til Mohammed Abdellaoue, som nå er videresolgt til Stuttgart.

Langvarig interesse
Finnes agentapparat skal derfor ha tiltro til at Köln er rett stoppested for spisstalentet.

Klubben satser nå på yngre spillere og spiller i en slags 4-1-4-1-formasjon, der Finne blir sett på som aktuell i alle de fire posisjonene bak spydspissen. Veien frem til A-lagsfotball er kortere her enn om Finne hadde gått til eksempelvis Premier League.

Interessen fra Tyskland har ikke oppstått nylig. BA vet at Köln har fulgt 18-åringen i lang tid. Tyskerne har sett ham i aksjon både for Brann og på aldersbestemte landslag, der Finne også opptrer kommende uke når G18-landslaget møter Irland 13. og 15. august.

Utdanningskompensasjon
Trolig flytter Nymark-gutten til Köln til vinteren, en gang etter den norske fotballsesongen er over. Da har Finne fullført kontrakten med Brann og kan gå som Bosman-spiller.

Tidspunktet skal også passe godt for Finnes skolesituasjon. 18-åringen er avgangselev ved Tertnes toppidrettsgymnas, og med bare et halvt år igjen av skolegangen, vil det være lettere å fullføre det siste halvåret fra utlandet.

For Brann er dette ikke et drømmescenario, men det har lenge vært klart at spisstalentet er tapt for rødtrøyene. Klubben kan likevel se frem til drøyt 2,5 millioner kroner i utdanningskompensasjon for spilleren, som kun har vært i Nymark tidligere.

En lang saga
Bård Finnes Brann-karriere har etter hvert blitt en lang saga.

Spissen har i ung alder utmerket seg som et unikt spisstalent, men til tross for goalgetterevnene har Finne fått begrenset med muligheter på A-laget under Rune Skarsfjord.

Dette gjorde at han vurderte andre utviklingsarenaer allerede i fjorårssesongen. Da var både Molde og nederlandske NEC Nijmegen på banen. Finne valgte til slutt å signere nye kontrakt med Brann, men bare for ett år for å se an situasjonen.

Denne sesongen har Finne stort sett vært et andre- og tredjevalg på spissplass etter Martin Pusic og Erik Huseklepp.

Sportsklubben har naturligvis vært fullt klar over at de sitter på en juvel og ivret tidlig for å forlenge ettårskontrakten. Det arbeidet mislyktes, og i midten av juni ga Finne Brann-ledelsen beskjed om at han heller vil forsøke lykken i utlandet.

Destinasjonen ser altså ut til å bli Tyskland og Köln.

Tre runder ut i årets sesong ligger Köln på 13. plass i 2. Bundesliga etter tre uavgjortkamper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.