RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brann vant luft-krigen

Foto: Marit Hommedal/SCANPIX
Sist oppdatert:
De kom flygende som store bombefly. Men ble skutt ned en etter en. The Battle of Bergen ble utkjempet i luften og Heimevernet vant.

(iBergen.no) Tyskerne var på samme måte. Under krigen. Arrogante, nådeløse og god i første omgang. Men vi husker hva som skjedde. De allierte tok i mot alt de hadde å by på og så snudde det. Først et straffe av den tvilsomme sorten. Litt tur har de som vinner. Dernest en leksjon i angrepsfotball som ble avsluttet i luften. For å fylle på for godt mål scoret Thorstein Helstad sin andre for dagen, Branns tredje, med beina.

Brann var griseheldige i tillegg til dyktige, som ikke lå under etter første omgangs blitzkrieg. Hadde det ikke vært for en Håkon Opdal på sitt aller beste så hadde Lillestrøm sittet komfortable i garderoben og ventet på andre omgang.

I stedet opplevde de at de hadde vært mer bevegelige, løpt mer helhjertet, stått høyt, og til tider rundspilt Brann uten å ha noe å vise for det.

Lot dem vente

For liksom å gni det inn lot Brann dem stå og vente ute på matten i flere minutter. Da de endelig dukket opp var det Brann sine bein som plutselig var de raske og Brann sine fly som fant målet. Thorstein Helstads dag kunne ikke blitt større. På gjennomspillet klatret han foran Pål Steffen Andresen nok til at dommeren mente det var straffe da de braket i bakken sammen.

Martin ( du kødder ikke med kapteinen min) Andresen steg fram og drillet ballen nede i Heinz Mullers venstre hjørne mot veggen av Store Stå tilhengere og deres ekstatiske respons. Akkurat slik en kaptein av det rette kaliberet skal gjøre.

Effektive Thorstein

Thorstein Helstad trenger du ikke be to ganger. Han er en av de måljegerne som trenger færrest sjanser for å score. Branns 2-0 mål var av den typen en gnir seg i øynene av og lurer på om det virkelig var dette en så. Petter Vaagan Moen lot som om han ikke så Thorstein Helstad på motsatt som hylte på ballen. I stedet sendte han den til Jan Gunnar Solli litt lenger bak på Helstads side. Han slo den tilbake, tvers over, til borteste stolpe hvor Bengt Sæternes headet den tvers over målgården, der Thorstein Helstad endelig fikk ballen og headet den i mål fra to meters hold.

Tullemål

Et tullemål noen minutter før slutt klarte bare å irritere noen øyeblikk.

- Vi skal ikke sovne på den måten, sa Håkon Opdal. Men det betydde ingenting.

Hvem teller vel de tapte slag osv... På denne dagen var det i luften det gikk for seg og sentral der var Armann Bjørnsson. En svær kantete islending som ga Kristjan Ørn Sigurdsson den ryggdekningen og duellkraften som han trenger for å være konge. Det er ikke ofte at Olivier Occean, Arild Sundgot og Frode Kippe taper flere luftdueller enn de vinner, men det skjedde på Brann Stadion søndag kveld.

Husker best

Hva husker vi best fra kampen? Håkon Opdals to utrolige redninger før Armann Bjørnson reddet på streken. Det vannvittig flotte andre målet. Armann Bjørnsons luftstyrke. Slåsskampen inne i målet etter at Frode Kippe med fullt forsett klinte Håkon Opdal inn i stangen. Frode Kippes popularitet i Bergen på det tidspunktet var omtrent som Henry Rinnans i -43.

Men vi husker også Branns elendige midtbane i første omgang. Og hvordan denne kampen lett kunne ha tippet begge veier.

- Vi var bedre enn dem helt til 2-0, sa Tom Nordlie.

- Da klappet vi sammen.

Etter Dunquerque.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere