RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brannfakkel om fotballpenger

Foto: Lise Åserud/Scanpix
Sist oppdatert:
Ekspert advarer om økonomien i norsk fotball.

- Hvis resultatene uteblir internasjonalt, vil de høye spillerlønningene komme til å drepe toppklubbene i norsk fotball, sier Harry Arne Solberg. Han er førsteamanuensis ved Trondheim Økonomiske Høgskole og ekspert på fotballøkonomi.

NA24 - din næringslivsavis

- Hadde spillernes lønninger gått ned som følge av uteblitte resultater, ville økonomien i klubbene vært bedre. Problemet for norske toppklubber er ikke nødvendigvis inntektene, men at det ikke fins samsvar mellom inntekter og utgifter. Her spiller lønningene en svært stor rolle, sier Solberg til NA24.

Han påpeker at det nesten bare er Rosenborg som ikke har vært innom et økonomisk uføre de siste årene.

– Kampen om sportslig suksess er et nullsumspill. For at noen skal bli bedre, må andre bli dårligere. Den norske TV-avtalen er gunstig, ja vel, men nesten hver dag kan du se internasjonal fotball fra et halvt dusin nasjoner på norsk TV. Metningspunktet er faretruende nær, sier Solberg.

Nær konk
Han viser blant annet til paradokset Borussia Dortmund i Tyskland. Klubben har landets høyeste gjennomsnittlige tilskuertall, men var nære ved å konkurs. Banker og sponsorer måtte til for å redde klubben.

- Dette er også et utviklingstrekk i den internasjonale fotballverdenen. Kreditorene synes det har en altfor negativ effekt for egen markedsverdi å slå klubbene konkurs, sier han.

Solberg sier videre at de beste spillerne presser lønnsnivået oppover. Ikke minst gjennom sine agenter. Førsteamanuensen mener at agenter nærmest sprer bevisste løgner om enkelte spilleres ferdigheter – av hensyn til den provisjonen de henter fra hva spillerne får i overgangssum og såkalte «sign on fees», engangssummer ved kontraktsinngåelse.

– Dette spillet fører til overpris, og når spillerne dessuten får langtidskontrakter, kan klubbene fort sitte med svarteper, sier Solberg.

Bonus
Han ser for seg to mulige løsninger på problemet:

Den ene – og enkleste- er en fastlønnsordning hvor spillerne henter mer ut i form av bonus ved gode resultater. Den andre er å gjøre som i USA, Asia og Australia – å ikke betale lønninger ut over en viss prosent av klubbens inntekter.

- Men med tanke på at det er 51 medlemsland i UEFA synes dette å være urealistisk, sier Harry Arne Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere