Brasilianske fotballspillere har i mange år vegret seg for å bruke draktnummer 24.

Svært få av klubbene i brasiliansk Serie A tar nummeret i bruk, og på det brasilianske landslaget har det sjelden vært behov for en nummer 24, da troppene ofte har bestått av 23 spillere.

Under Copa America i fjor ble spillerstallene utvidet, og landslagstrener Tite kalte inn 24 spillere – Douglas Luiz valgte draktnummer 25.

Les også: Ronaldos kjæreste raser på Instagram

I årets VM var det imidlertid ingen vei utenom da de 26 spillerne er låst til å bruke et nummer mellom 1 og 26, etter utvidelsen fra den gamle 23-mannstroppen.

– Handler om homofobi

I Qatar-VM ble Gleison Bremer den første spilleren som i moderne tid har brukt drakten for Brasil i et mesterskap.

– For meg er det en drakt som alle andre. Det viktige er at vi er i VM. Nummeret har ikke noe å si, sier Bremer, ifølge RMC Sport.

Historien om nummer 24 stammer fra et kontroversielt brasiliansk lotteri kalt «Jogo do bicho» eller «dyrenes spill» på norsk. Lotteriet er ulovlig i alle landets stater, bortsett fra i Paraíba, men fortsatt populært over hele landet, særlig i Rio Di Janeiro.

Les også: Belgisk stjerne gir seg på landslaget

I lotteriet representerer hvert tall et dyr, og nummer 24 er rådyrets tall. Rådyr assosieres igjen med homofili i brasiliansk kultur.

Leo Doria, som driver nettstedet HeiaBrasil.no, forklarer:

– Det handler om homofobi. Machokultur og homofobi har vært veldig fremtredende i Brasil over lang tid. Vi ser heldigvis en forbedring, men det fortsatt ganske utbrett, sier Doria til Nettavisen.

Tror på endring

Han forklarer at det brasilianske ordet for rådyr, «veado», og tallet 24 brukes nedsettende om homofile i Brasil.

– Det har blitt brukt som skjellsord for homofile. I guttegjenger har de kalt hverandre for 24 når de skal tulle med hverandre. Fotball er en idrett som er veldig preget av machokultur, og da var det sånn at ingen ville bruke den drakten i lang tid, sier Doria.

I VM i Qatar har ikke landslaget hatt annet valg enn å bruke draktnummeret, men Doria ser en positiv endring også i holdningene i landets fotballforbund.

– Det har vært viktig at landslaget, som er et nasjonalt symbol, har sagt at at nå er det nok. At det ikke er plass til dette lenger og at det skal være naturlig å bruke også nummer 24.

– At landslaget går ut og sier at nå er det slutt på det, vil nødvendigvis føre til at det mytiske rundt draktnummer 24 begynner å bli avskaffet.

Les også: Onsdagens Premier League-rykter

Det har de gjort, blant annet etter press fra flere organisasjoner.

– LGBTQ+-organisasjoner har tatt kontakt med Det Brasilianske Fotballforbundet for å få oppmerksomhet rundt saken og bidro til å gjøre dem oppmerksomme på dette. Det har hatt en positiv betydning, mener Doria.

– Det blir interessant å se hvordan dette vil spre seg i fotballmiljøet i Brasil. Jeg tror det vil ha en positiv virkning i kampen mot homofobi i brasiliansk fotball, sier han.

I 2020 tok en av de største stjernene i den brasilianske ligaen, Gabriel Barbosa, et standpunkt mot homofobi ved å bruke nummer 24 og løfte opp drakten sin foran fansen etter å ha scoret mot Boavista.

Ifølge den brasilianske veldedighetsorganisasjonen Igarapé er diskriminering og vold mot LGBTQ-miljøet utbredt i Brasil. De hevder skeive blir trakassert og angrepet på bakgrunn av hvem de er.

Gay Group Bahia har utgitt en rapport som viser at 276 personer tilknyttet LGBTQ+-miljøet ble drept i landet i fjor. 24 begikk selvmord. Tallene i rapporten er basert på nyhetsoppslag, og organisasjonen påpeker at det er store mørketall.