Gå til sidens hovedinnhold

Brassene inntar EM

Flere europeiske lag tar med seg brasilianske driblekonger til EM.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): Deco og Pepe stiller med det portugisiske flagget på brystet. Marco Aurélio ble Mehmet Aurélio for å glede tyrkerne. Roger Guerreiro gjorde polakk av seg for bare noen uker siden, mens en stygg bruddskade ødela Eduardos EM-deltakelse for Kroatia.

Her er EM-lagene

Både Marco Aurélio og Eduardo dro sine aller første finter i en fattig utkantklubb i Rio. Deco og Pepe en fortid i samme klubb i Alagoas nordøst i Brasil.

Portugal
Mens Portugal tidligere hentet sukker og kaffe fra Brasil, er fotballspillere en ferskere eksportartikkel.

Brasilianske Pepe fikk portugisisk statsborgerskap i august i fjor, og allerede 30. august ble han tatt ut på landslaget av trener Luis Felipe Scolari. Som for øvrig også er brasiliansk.

25 år gamle Pepe heter egentlig Kepler Laveran Lima Ferreira. Han ble født 26. februar 1983 i havnebyen Maceió, nordøst i Brasil. Han startet karrieren som guttunge på et lite, lokalt lag før han gikk til Corinthians Alagoano.

18 år gammel reiste han til Madeira for å spille for CS Marítimos B-lag. Han ble hentet til det portugisiske storlaget Porto i 2004, og spiller i dag for Real Madrid. Mange mener han er blant de aller beste stopperne i verden. Han har strålende teknikk, er bra i lufta, sterk, god taktisk og et godt øye for spillet, ifølge Real Madrids hjemmesider.

Kallenavnet Pepe var det faren som gav ham. Faren pleide å kalle ham «Lille pepe», Pepinho.

- Min første trener sa at jeg var for høy til å bli kalt liten, og begynte å kalle meg Pepe, forteller spilleren til klubbens hjemmesider.

Her er Pepes hjemmeside

Portugals brasilianske trener ser ikke noe problem i at stadig flere brasilianske spillere skifter statsborgerskap for å få prøve seg på andre landslag.

- Noen av de beste landslagene i verden har spillere som opprinnelig kommer fra andre land. Det er slik det fungerer, sa Scolari til AP i fjor.

Barcelonas storspiller Deco har også en fortid i Porto, og før det i brasilianske Corinthians Alagoano. Han gjorde portugiser av seg i 2002, etter å ha bodd seks år i Portugal.

Den aller første kampen han spilte for Portugal, var mot Brasil, og det var Deco som scoret målet, og sikret Portugals seier mot Brasil for første gang på 37 år.

Luis Felipe Scolari har sagt at han angret på at han ikke tok ut Deco på det brasilianske landslaget i sin tid - men at han nå er glad for at han ikke gjorde det, slik at han får gleden av hans ferdigheter på Portugals landslag.

Deco, eller Anderson Luis de Souza, kommer fra São Bernardo do Campo, en mellomstor by 20 kilometer sør for São Paulo. Han ble født 27. august 1977, og som ungutt spilte han for storlaget Corinthians før han ble vraket og sendt nord i landet til klubben Corinthians Alagoano, lillebroren til storklubben i Sao Paulo. Dette skulle imidlertid gi karrieren nytt liv – i Europa.

I 1997 skrev han under for Benfica. I 1999 flyttet han til Porto, som den gang hadde José Mourinho som trener. Sammen vant de Champions League i 2004, og både Deco og Mourinho ble store stjerner på fotballhimmelen. Deco ønsket å følge Mourinho til Chelsea, men i stedet skrev han under en fireårskontrakt med Barcelona i 2004, der han gjorde stor suksess.

Han beskrives som en taktisk briljant, kreativ midtbanespiller som aldri går trøtt. Porto-fansen gav han navnet Magikeren. Nå sies det at magien har falmet, og ryktene sier at han ønsker seg bort fra Barcelona. Under sommerens EM får Deco muligheten til å tilbakevise kritikken.

Polen
Roger Guerreiro ble polsk statsborger 17. april 2008, etter en hastebehandling av polske myndigheter, og landslagstrener Leo Beenhakker var ikke sen med å ta ham ut på det polske landslaget. Opprinnelig kommer han fra São Paulo og Esporte Clube Juventude. Men han har også spilt på de brasilianske storlagene Corinthians og Flamengo. I dag spiller han for polske Legia Warsaw, og laget vant den polske ligaen forrige sesong.

- Jeg er veldig fornøyd. Polakkene tok meg imot med åpne armer, og nå har jeg muligheten til å gi noe tilbake. Jeg kommer til å forsvare Polen med stor stolthet, sier han.

19. mai møtte Roger Guerreiro på sin første landslagssamling i Polen.

- Jeg er svært selvsikker, og håper at jeg kan bidra på det polske landslaget, skriver spilleren på sin egen hjemmeside.

Han tror Polen kan gjøre det sterkt i EM.

- Det er vanskelig. De beste europeiske lagene deltar, men vi kan kjempe på høyde med dem, sier han.

Rogers agent mener uttaket på det polske landslaget er høydepunktet i spillerens karriere så langt.

- Han har alltid skilt seg ut i polsk fotball, og nå kan han høste fruktene. Han har alt som skal til for å bli en vinner også i den polske landslagstrøya, og har mye å tilføre det polske landslaget, sier Marcelo Robalinho.

Her er hjemmesiden hans.

Tyrkia
Fansen gav ikke Marco Aurélio en like varm velkomst i Tyrkia, og mange mislikte først at brasilianeren fikk fast plass på det tyrkiske landslaget.

- Jeg er ikke utlending, jeg er tyrkisk, forsikret Marco Aurélio etter at han fikk tyrkisk statsborgerskap. Han tok også det tyrkiskklingende navnet Mehmet, og overbeviste etter hvert med sine ferdigheter på banen.

Marco Aurélio Brito dos Prazeres ble født 15. desember 1977 i Rio de Janeiro.

I Rio spilte han for Flamengo og det mindre kjente Olaria. I sin spede ungdom spilte han for Bangú Atletico Clube – akkurat som Kroatias Eduardo. Det fattige nabolaget i utkanten av byen er mest kjent for det beryktede fengselet der noen av Brasils farligste menn soner.

Marco Aurélio kom til Tyrkia i 2001. Han spilte først for Trabzonspor og senere for Fenerbahce. Etter fem år i landet valgte han å søke tyrkisk statsborgerskap.Han debuterte på det tyrkiske landslaget i 2006. Året etter kom han i medias søkelys da han gikk til angrep på Besiktas-spilleren Ricardinho på parkeringsplassen etter kampen mellom de to lagene.

Kroatia
Arsenal-spilleren Eduardo da Silva var bare 15 år da han flyttet til Kroatia i 1998. Opprinnelig er han fra Rio de Janeiro, og som barn spilte han for CBF Nova Kennedy og Bangu Atletico Clube i Rio.

I Kroatia spilte han for Inter Zapresic og Dinamo Zagreb. Han vant den kroatiske ligaen to ganger og ble kåret til årets spiller både i 2004 og i 2006. I juli 2007 skrev han under for Arsenal. Han fikk kroatisk statsborgerskap i 2002, og har allerede spilt 16 landskamper for Kroatia, og scoret 11 mål.

Men drømmen om å spille EM for Kroatia brast 23. februar i år. Da ble Eduardo stygt taklet i en Premier League-kamp mot Birmingham. Eduardo brakk beinet, og taklingen var så stygg at Skysports valgte å ikke vise reprisen. Først i 2009 er han ventet tilbake på gressmatta.

Her er siste pressemelding om tilstanden hans.

- En farse
Stabæks midtbanejuvel Alanzinho har også signalisert at han kan være interessert i å bli norsk for å få spille for Norge.

Også Start-spilleren Bruno har vært inne på tanken. Bruno vil bli norsk

Fifa-president Sepp Blatter liker ikke utviklingen.

- Hvis vi ikke stopper denne farsen, og ikke bryr oss om invasjonen fra Brasil, ikke bare i Europa, men også i Asia og Afrika, vil halvparten av lagene i VM i 2014 og 2018 bestå brasilianere, sa han i november i fjor, ifølge BBC.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken