*Nettavisen* Sport.

Bråten drømmer om Brink-hevn

Sveriges nye landslagssjef i langrenn, Inge Bråten, drømmer om å slå Norge i stafett i et stort mesterskap. Med Jörgen Brink som ankermann...

12.04.05 15:06

Alle husker Brinks kollaps på sisteetappen under VM i Val di Fiemme for to år siden. Sverige ledet klart før Brink la ut, men bare et par kilometer før mål, var det brått slutt på kreftene. Norge - med Thomas Alsgaard som ankeretappen - snappet gullet.

17 gull
Nå drømmer Inge Bråten, Sveriges nye landslagssjef i langrenn, om hevn.

- Målsetningen min er å få det beste ut av de løperne som er i Sverige, så får vi se hvor det fører hen. Men jeg har litt i bakhodet at det hadde vært moro å slå Norge i en internasjonal stafett, med Jörgen Brink på ankeretappen, sier Bråten til TV 2 Nettavisen med et flir.

Bråten var sjef for det norske herrelandslaget i perioden 1991 til 1994, og fikk mye av æren for Bjørn Dæhlies og Norge fantastiske framgang i langrennssporet. Hele 17 VM- og OL-gull kan Bråten se tilbake på som sjef.

Nå, 11 år senere, har han sagt ja til å overta Sveriges landslag, etter at Per-Erik Rönnestrand noe overraskende fikk sparken etter det mislykkede verdensmesterskapet i Oberstdorf i vinter.

Ikke Alsgaard
Men det blir ikke med Thomas Alsgaard på laget. I hvert fall ikke foreløpig.

- Når en journalist spør meg om Alsgaard er en mann jeg kunne tenke meg å ha med til Sverige, kan jeg jo ikke si nei. Men jeg har ikke snakket med Thomas, bedyrer den tidligere norske landslagstreneren. - At Alsgaard dermed skulle være klar til å være med meg til Sverige, får stå på journalistens regning, legger han til.

Det er en engasjert og motivert norsk 56-åring som skrider til verket med å få svenskene til topps i internasjonal langrenn igjen. Bråten overtar det svenske landslaget bare et snaut år før Torino-OL, og han har fått en kontrakt som strekker seg over tre år. Han skulle imidlertid gjerne hatt mer tid til forberedelser.

- Vi får håpe det er gjort et bra arbeid i forkant med det praktiske arbeidet. Jeg reiser over til Italia så fort jeg kan, sier han.

- Hva sier kona di til at du blir landslagssjef igjen, da?

- Både og. Det blir en mer omfattende jobb enn den jeg hadde tidligere. Men – vi skal nok ordne det, sier han.

Kloning
Han har ennå ikke pratet med utøverne, og det er heller ikke satt ned noen treningsgrupper. Det skal Bråten og den øvrige svenske landslagsledelsen gjøre så fort som mulig. Bråten skal trene både herrene og damene, i tillegg til at han også har ansvaret for sprintlandslaget.

- Det blir ganske mye, dette her. Hvordan har du tenkt å få det til rent praktisk? Skal du klone deg?

- Ja.

Han synes det var et kompliment å bli bedt om å trene Sverige.

- Jeg kunne ikke si nei til en slik forespørsel. Det virket interessant, og jeg var motivert for å gå på en sånn jobb nå. Jeg har ladet batteriene, og er der jeg skal være i forhold til en sånn jobb.

Svenskene er også fornøyde med å få nordmannen. Slik begrunner sportssjef Anders Bergström valget av Bråten:

- Han representerer det brede, erfarne, sterke lederskapet vi behøver i vår virksomhet. Han har dessuten stor erfaring etter å ha jobbet med de beste skiløperne i verden. Han har mye å tilføre. Norge er et foregangsland som skinasjon, sa Bergström på mandagens pressekonferanse.

Har bestemt for mye
Sverige har slitt med å få jevne, gode resultater de siste årene, noe Bråten har tenkt å gjøre noe med.

- Jeg vet hva oppgaven min går ut på, og det er å skape et lag der vi gjør hverandre gode. Det er filosofien min, at man skal jobbe mer sammen enn det som har vært tilfelle tidligere. Så skal jeg bruke min kreativitet og entuasiasme til å få det beste ut av dem.

- Hva har vært galt tidligere?

- Løperne har bestemt litt for mye, noe som ikke alltid har vært det beste for alle. Løperne skal lære av hverandre. Kompetansen sitter i laget, i apparatet. Det har vært for mange personlige trenere som har sittet på sin tue og styrt over hver og en. Jeg skal kjøre en annen modell.

- Hva med Per Elofsson? Får du med deg han igjen?

- Jeg er optimist med tanke på Per. Jeg snakket med ham rett før jul, og ambisjonen hans er at han skal komme tilbake.

Skal slanke Elofsson
- Han var litt overvektig sist vi så bilde av ham?

- Det er ingen problem å gå ned 15 kilo på noen uker. Vi har metoder for det, sier Bråten.

- Det er vel rimelige gode rammer rent økonomisk også?

- Jeg har bestandig vært idealist, jeg, sier Bråten og flirer. – Nei, bare jeg får dekket utgfitene, så er det greit. De er nødt til å skaffe meg en bil, siden det er 36 mil til Falun fra der jeg bor. Kanskje jeg skal skaffe meg en bobil? humrer den tidligere norske landslagstreneren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag